Preşedintele din Guineea-Bissau a fost asasinat

Preşedintele din Guineea-Bissau, Joao Bernardo Vieira, a fost asasinat luni, de militari, la câteva ore după un atentat soldat cu moartea şefului Statului Major al armatei, Tagme Na Waie, anunţă un oficial militar de rang înalt.

274 afișări
Imaginea articolului Preşedintele din Guineea-Bissau a fost asasinat

Preşedintele din Guineea-Bissau a fost asasinat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Vieira a fost ucis de armată în momentul în care încerca să fugă din casa atacată de apropiaţi ai şefului Statului Major Tagme Na Waie. Preşedintele a fost ucis de gloanţele trase de aceşti militari", a declarat căpitanul Zamora Induta.

Căpitanul, responsabil de relaţiile externe ale armatei, l-a acuzat pe şeful statului că ar fi fost unul dintre principalii responsabili de moartea lui Tagme.

"Ţara va avansa imediat. Acest om a blocat tot elanul acestei ţări", a declarat ofiţerul.

Joao Bernardo Vieira, în vârstă de 69 de ani, s-a aflat 23 de ani la conducerea Guineei-Bissau, situată în vestul Africii, între Senegal şi Guineea.

"Democraţia l-a asasinat", a reacţionat Mohamed Ibn Chambas, secretarul executiv al Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO).

Duminică seara, şeful Statului Major, Tagme Na Waie, a murit într-un atentat cu bombă. "Generalul se afla în birou când a avut loc explozia. A fost rănit grav şi nu a supravieţuit", a anunţat purtătorul său de cuvânt, colonelul Bwam Nhamtchio.

În ultimele luni, între preşedinte şi şeful Statului Major exista o rivalitate vehementă.

La începutul lunii ianuarie, generalul Na Waié afirmase că a fost vizat de o tentativă de asasinat atribuită "clanului prezidenţial".

Premierul Carlos Gomes Junior - numit în funcţie după alegerile din noiembrie 2008 în pofida divergenţelor cu preşedintele - a convocat o reuniune de urgenţă şi a format o celulă de criză pentru "urmărirea situaţiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici