Preşedintele palestinian condamnă "crima odioasă" a Holocaustului şi îndeamnă Israelul să încheie pace cu palestinienii

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat duminică genocidul evreilor, într-o declaraţie fără precedent, cu puţin înainte de începerea comemorării Shoah în Israel, şi a îndemnat Guvernul israelian să încheie o pace "dreaptă" cu palestinienii, relatează AFP.

426 afișări
Imaginea articolului Preşedintele palestinian condamnă "crima odioasă" a Holocaustului şi îndeamnă Israelul să încheie pace cu palestinienii

Mahmoud Abbas (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ceea ce li s-a întâmplat evreilor în timpul Holocaustului este crima cea mai odioasă care a avut loc împotriva umanităţii în perioada modernă", a apreciat Abbas, citat într-un comunicat al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), pe care o conduce, publicat în ziua în care israelul comemorează în mod oficial Shoah.

Preşedintele palestinian - căruia i s-a reproşat că a pus la îndoială amploarea genocidului, în lucrarea sa de doctorat, titlu obţinut la Universitatea din Moscova în 1982 - nu condamnă, acum, pentru prima dată "crima" Holocaustului.

El a primit jurnalişti evrei, pe 1 iulie 2010, la Ramallah, cărora le-a spus că şi-a trimis reprezentanţi la ceremoniile de comemorare, inclusiv la Auschwitz. "Cum putem să fim acuzaţi că negăm Holocaustul?", afirma el.

Aceasta este, însă, cea mai fermă condamnare de până în prezent. Ea a fost difuzată şi în limba arabă.

Abbas, care şi-a exprimat totodată "simpatia faţă de familiile victimelor şi altor numeroase persoane nevinovate ucise de către nazişti", a făcut aceste declaraţii într-o înâtlnire, săptămâna trecută, cu un rabin american, Marc Schneier, un promotor al dialogului între musulmani şi evrei.

Contactat de către AFP, istroicul israelian Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon-Wiesenthal de la Ierusalim, a luat act de declaraţia preşedintelui palestinian.

"Sunt bucuros întotdeauna atunci când cineva care a negat Holocaustul în trecut face o nouă declaraţie, dar în acest caz am impresia că este legată mai ales de problemele politice din Orientul Mijlociu", a nuanţat Zuroff, referindu-se la procesul de pace israeliano-palestinian, aflat în impas.

- Îndemn la pace

Abbas îndeamnă, citat în comunicat, Guvernul israelian "să profite de oportunitatea de a încheia o pace dreaptă şi globală în regiune, bazată pe soluţia a două state - Israel şi Palestina - care să coabiteze alături în pace şi securitate".

Negocieri de pace, relansate în iulie 2013 sub egida Washingtonului, dar care sunt complet blocate, au fost suspendate joi de către Guvernul condus de către Benjamin Netanyahu, în urma semnării unui acord de reconciliere între OLP şi mişcarea islamistă Hamas, care nu recunoaşte Israelul şi care îndeamnă la luptă armată.

Potrivit acestui Acord, OLP şi Hamas, mişcarea aflată la putere în Fâşia Gaza, au convenit să formeze un Guvern de "consens naţional" condus de către preşedintele Abbas şi alcătuit din personalităţi indepndente.

Sâmbătă, în faţa conducerii OLP, într-o reuniune de două zile la Ramallah, Abbas a promis că acest viitor guvern va respinge violenţa şi va recunoapte israelul ca stat, într-un gest prin care vrea să asigure comunitatea internaţională de voinţa sa de pace.

Însă Israelul a apreciat că refăcând alianţa cu Hamas, pe care o consideră o "organizaţie teroristă", liderul palestinian a dat "lovitura de graţie" procesului de pace.

"Hamasul neagă Holocaustul, încercând să creeze alt Holocaust prin distrugerea Israelului", a acuzat duminică Netanyahu, în şedinţa săptămânală de Guvern.

"În loc să facă aceste declaraţii pentru îmbuna opinia publică internaţională, Abu Mazen (cum îl numeşte pe Mahmoud Abbas) trebuie să aleagă între alianţa cu Hamasul şi pacea cu Israelul", a insistat premierul israelian.

Însă coaliţia sa guvernamentală pare divizată în privinţa viitorului negocierilor, miniştrii cei mai moderaţi, ca Tzipi Livni şi Yair Lapid, fiind susţinătorii "aşteptării" alcătuirii noului Cabinet palestinian înainte de a "îngropa" procesul de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici