Preşedinţii Venezuelei şi Argentinei, citaţi într-un proces pentru corupţie

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, şi omologul său din Argentina, Cristina Kirchner, au fost citaţi marţi într-un proces la Miami intentat unui grup de patru persoane, acuzate că ar fi agenţi ai Guvernului din Caracas implicaţi într-un caz de contrabandă în Argentina.

40 afișări
Imaginea articolului Preşedinţii Venezuelei şi Argentinei, citaţi într-un proces pentru corupţie

Preşedinţii Venezuelei şi Argentinei, citaţi într-un proces pentru corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei trei venezueleni şi un uruguayan - Moises Maionica, Franklin Duran, Carlos Kauffmann, Rodolfo Edgardo Wanseele Paciello - sunt acuzaţi de Statele Unite că au acţionat în Miami, în calitate de agenţi ai Venezuelei, cu scopul de a face presiuni asupra unui om de afaceri venezuelean, Guido Antonini Wilson, care a introdus în august 2007 aproximativ 800.000 de dolari nedeclaraţi în Argentina, pentru a ascunde provenienţa şi destinaţia banilor.

Este vorba despre "banii destinaţi campaniei prezidenţiale din Argentina a candidatului de la acea vreme Cristina Kirchner", a precizat luni procurorul Thomas Mulvihill pe când prezenta argumentele juriului.

Preşedintele argentinian în funcţie, care a câştigat alegerile din octombrie 2007, a negat că ar fi primit fonduri provenite din Venezuela pe durata campaniei.

Procurorul a precizat că acuzaţiile se bazează pe informaţii preluate din înregistrări obţinute de la FBI.

"Banii erau destinaţi campaniei Cristinei Kirchner (...) şi Franklin Duran a fost acela care i-a spus lui Antonini unde să trimită suma", a adăugat Mulvihill.

"Antonini le-a spus funcţionarilor Guvernului venezuelean: dacă nu-mi daţi două milioane de dolari, spun totul presei (...) el scriind până şi o scrisoare preşedintelui Chavez", a declarat avocatul unuia dintre venezueleni, adresându-se juriului.

Cei patru cetăţeni arestaţi riscă o pedeaspă cu închisoarea de până la zece ani şi o amendă de 250.000 de dolari.

Afacerea a creat tensiuni între Argentina şi Venezuela, iar justiţia argentiniană a ordonat lansarea unui mandat internaţional de arestare împotriva omului de afaceri Antonini Wilson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici