Prezenţa NATO la Marea Neagră | Dragnea: Se impune adecvarea mijloacelor maritime de apărare în regiune/ Iohannis: Prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, în cadrul sesiunii plenare a AP NATO, că se impune adecvarea mijloacelor maritime de apărare în regiunea Mării Negre, având în vedere că aceasta a devenit poartă de intrare în Europa prin modificarea rutelor de migraţie.

761 afișări
Imaginea articolului Prezenţa NATO la Marea Neagră | Dragnea: Se impune adecvarea mijloacelor maritime de apărare în regiune/ Iohannis: Prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră

Dragnea, în contextul modificării rutelor de migraţie: Se impune adecvarea mijloacelor maritime de apărare în regiunea Mării Negre

„Situaţia din regiune a devenit tot mai tensionată. Sunt esenţiale deci implementarea deplină, fără ezitare, a unor angajamente asumate în mod repetat. În acest context, este necesar să nu uităm ceea ce este în primul rând Marea Neagră: o mare. Se impune deci adecvarea şi a mijloacelor maritime de apărare. Când discutăm despre Marea Neagră să luăm în calcul şi faptul că rutele de migraţie se modifică, aceasta devenind o poartă de intrare în Europa din ce în ce mai atractivă”, a spus Dragnea.

El a dat asigurări că România are capacitatea să apere ţările NATO de eventuale tentative de intrare ilegală, în condiţiile în care are „una dintre cele mai bine pregătite, eficiente şi bine dotate din punct de vedere tehnic frontiere”.

„Marea Neagră este o regune cheie în peisaajul nostru de securitate. Aşa cum ştiţi, aici situaţia devine din ce în ce mai complicată prin remilitarizarea zonei, prin persistenţa conflictelor îngheţate, prin utilizarea ei ca spaţiu de manifestare tacită a ostilităţii şi, mai recent, prin activarea ei ca rută de migraţie către UE. De aceea eu salut călduros iniţiativa discutării problemelor acestei regiuni în cadrul AP NATO. La nivel politic, este imperativă aborarea la nivelul cel mai serios a acestui subiect în beneficul tuturor aliaţilor”, a spus Dragnea.

El a anunţat că România va avansa, în 2019, când va deţine preşedinţa Consiliului UE, propunerea ca Marea Neagră să ocupe un loc prioritar pe agenda europeană.

„Să nu uităm că responsabilitatea Alianţei e să acţioneze în cadrul normelor de drept internaţional. De aceea, prin dialog şi cooperare, este necesară promovarea menţinerii ferme a recunoaşterii graniţelor internaţionale ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Oricât ne-am dori dialogul cu Rusia, acesta nu poate avansa în lipsa reciprocităţii şi cu ignorarea normelor comunităţii internaţionale”, a mai spus Dragnea.

Iohannis: Prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, că prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră, afirmând că diferenţele dintre măsurile luate pentru Nordul Flancului şi cele din Sudul său trebuie să dispară.

„(...) parteneriatele dintre noi, membrii Alianţei, trebuie să fie mai tari ca oricând. Deciziile de întărire a apărării colective, inclusiv prin amplasarea trupelor NATO pe teritoriul aliaţilor estici, în cadrul prezenţei înaintate, sunt dovezi grăitoare ale solidarităţii şi unităţii aliate. Trebuie să lucrăm în continuare la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, la sporirea eficacităţii şi coerenţei acesteia. Prezenţa înaintată de pe Flancul Estic trebuie întărită, mai ales în Sud, la Marea Neagră, pe toate dimensiunile”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat că diferenţele actuale dintre măsurile luate pentru Nordul Flancului şi cele din Sudul său trebuie să dispară, „conturând o unică prezenţă înaintată, robustă, persistentă şi predictibilă”.

Iohannis a spus că în plan intern măsurile cu caracter strict defensiv trebuie dublate de acţiuni de întărire a rezilienţei, îndeosebi de protecţie a infrastructurii civile în faţa agresiunilor de tip hibrid, cibernetic sau informaţional.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici