Primarul Kabulului îşi reia activitatea după ce a fost condamnat pentru corupţie

Primarul Kabulului, care a fost condamnat luni la patru ani de închisoare pentru corupţie şi aflat sub incidenţa unui mandat de arestare, şi-a reluat miercuri activitatea la conducerea oraşului, susţinând că este victima unui complot.

8 afișări

"Sunt nevinovat. Toată această poveste este şi rămâne un complot împotriva mea", a declarat Mir Abdul Ahad Sahbi de la biroul său de la Primărie.

Rugat să precizeze care sunt autorii acestui "complot", primarul capitalei afgane a precizat: "Am cerut Procurorului General şi Curţii supreme să ancheteze acest caz. Ar fi deplasat să fac referire la numele (unor persoane) înainte de finalizarea anchetei".

"Acest lucru este o conspiraţie împotriva mea, o persoană care şi-a dedicat viaţa în slujba ţării sale şi a luptei împotriva corupţiei", a adăugat el.

Primarul Kabulului a fost condamnat luni de un tribunal la patru ani de închisoare pentru corupţie şi un mandat de arestare a fost emis pe numele său.

"Cazul pentru care a fost condamnat a constat în deturnare de fonduri publice de circa 800.000 de afgani (aproximativ 11.000 de euro)", a declarat adjunctul procurorului general al Kabulului, Enayat Kamal.

"Tribunalul l-a condamnat pe Mir Abdul Ahad Sahbi la patru ani de închisoare şi i-a cerut să returneze fondurile deturnate şi să demisioneze din funcţie", a adăugat magistratul.

Un oficial de rang înalt din cadrul Parchetului General afgan a confirmat că primarul a fost eliberat pe cauţiune după pronunţarea condamnării.

Parchetul nu a fost în măsură să explice cum o persoană condamnată în absenţă a putut fi eliberată prin plătirea unei cauţiuni.

Data unei noi audieri nu a fost anunţată. Parchetul general a dat asigurări că primarul ar fi trebuit trimis în închisoare, dar Sahbi a precizat că nu a fost reţinut.

Acest caz survine după ce asupra preşedintelui Hamid Karzai, reales ca urmare a unui scrutin marcat de fraude, se exercită presiuni din partea ţărilor occidentale care îl somează să combată corupţia mai activ.

O conferinţă este prevăzută săptămâna viitoare pentru a se discuta despre crearea unei comisii speciale pentru combaterea corupţiei.

Şeful misiunii ONU în Afganistan, Kai Eide, i-a cerut miercuri preşedintelui Karzai să dea dovadă de mai multă ambiţie în lupta împotriva corupţiei.

"Structurile există, sistemul legal există şi este în mare parte suficient pentru a lupta împotriva corupţiei", a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă.

"Din punctul meu de vedere, nu crearea unei noi structuri ar trebui să domine discuţiile noastre, ci determinarea politică de a folosi structurile existente", a adăugat Eide.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici