Primul magistrat non-binar mexican, activist LGBTQ+, a fost găsit mort alături de partener

  • Primul membru al sistemului judiciar din Mexic activist LGBTQ+, Jesús Ociel Baena, a fost găsit mort în locuinţa lui, scrie BBC.
  • Acesta este primul magistrat care se identifica drept non-binar.
1256 afișări
Imaginea articolului Primul magistrat non-binar mexican, activist LGBTQ+, a fost găsit mort alături de partener

Jesús Ociel Baena

Cadavrul magistratului a fost descoperit, luni, în oraşul Aguascalientes, alături de cadavrul altei persoane, pe care presa locală mexicană îl descrie drept partenera lui Baena.

Ministrul Securităţii, Rosa Icela Rodriguez, a declarat că nu este clar „dacă a fost o crimă sau... un fel de accident”.

Potrivit unei declaraţii a Procuraturii Generale a statului, nu existau semne că o a treia persoană ar fi intrat în casă.

Aceştia au precizat că a fost găsit un obiect ascuţit şi că rezultatele preliminare sugerează că incidentul ar fi putut fi o chestiune personală.

Alejandro Brito, liderul unei grupări LGBTQ+, a declarat că Baena, care folosea pronumele ei/ele şi nu se identifică fiind „el” sau „ea”, a primit „multe mesaje de ură şi chiar ameninţări cu violenţa şi moartea”, a relatat AP News.

Baena, în vârstă de 38 de ani, a devenit magistrat la tribunalul electoral al statului Aguascalientes în octombrie 2022 şi se credea că este prima persoană non-binară din America Latină care a ocupat o funcţie juridică.

Pentru Baena s-a eliberat, pentru prima dată în istoria statului mexican, un paşaport de gen neutru.

„Sunt o persoană non-binară, nu sunt interesată să mă văd ca femeie sau bărbat”, a scris Baena pe X, fostul Twitter.

Fostul preşedinte al Curţii Supreme din Mexic, Arturo Zaldivar, a scris pe reţelele de socializare că regretă profund moartea magistratului.

„Am pierdut o voce puternică pentru egalitate şi pentru drepturile persoanelor LGBT”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici