Războiul din Ucraina, ziua 629. Ministerul ucrainean al Apărării va demite 3 comandanţi. Obuzele ruseşti fac măcel în centrul oraşului Herson

  • Pistorius confirmă planul de dublare a ajutorului militar al Germaniei către Ucraina pentru 2024
  • Norvegia alocă 90 de milioane de dolari ajutor umanitar pentru Ucraina
  • În România se deschide un centru de pregătire pe avioanele F-16 pentru piloţii ucraineni
8547 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 629. Ministerul ucrainean al Apărării va demite 3 comandanţi. Obuzele ruseşti fac măcel în centrul oraşului Herson

Războiul din Ucraina, ziua 629. Ministerul ucrainean al Apărării va demite 3 comandanţi. Obuzele ruseşti fac măcel în centrul oraşului Herson

UPDATE Atacurile ruseşti asupra Hersonului au rănit 2 femei

Două femei civile au fost rănite în atacurile ruseşti împotriva oraşului Herson din 14 noiembrie, a anunţat Roman Mrochko, şeful administraţiei militare a oraşului.
 
Forţele ruseşti au lovit cartierul Korabelnyi din oraş în cursul după-amiezii, lăsând o femeie în vârstă de 61 de ani cu o rană uşoară la mână, potrivit lui Mrochko.
 
O femeie în vârstă de 54 de ani a suferit o rană provocată de o explozie, o comoţie cerebrală şi răni provocate de şrapnel când Rusia a lovit acelaşi district din Herson la începutul zilei de 14 noiembrie, a declarat oficialul pe Telegram.
 
Ea ar fi fost spitalizată în stare stabilă.
 
Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat, de asemenea, despre lovitura de dimineaţă, spunând că forţele ruse au vizat o zonă rezidenţială, avariind casele oamenilor.

UPDATE Rusia a pierdut peste 4.000 de soldaţi pe frontul de est în ultimele 2 săptămâni

Forţele ruse au pierdut peste 4.000 de soldaţi şi 500 de echipamente în luptele de pe frontul de est din regiunile ucrainene Harkov şi Doneţk, a declarat comandantul forţelor terestre Oleksandr Syrskyi.
 
În special, se pare că forţele ruse au atacat fără încetare în jurul oraşului Kupiansk, precum şi la nord şi la sud de oraşul în ruină Bahmut.
 
În ciuda încercărilor ruseşti de a "prelua iniţiativa" prin lansarea unor contraatacuri, Syrskyi a declarat că apărătorii ucraineni din grupul Khortytsia şi-au menţinut poziţia şi au provocat pierderi grele.
 
Forţele ruseşti şi-au sporit utilizarea dronelor de atac, dar Syrskyi a declarat că "inamicul îşi pierde pe zi ce trece capacităţile ofensive".

UPDATE Rheinmetall din Germania va furniza Ucrainei 25 de tancuri Leopard 1

Producătorul german de armament Rheinmetall va furniza Ucrainei 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1A5, în cadrul unei comenzi finanţate de guvernul german, a anunţat compania la 14 noiembrie.
 
Comanda constă într-un total de 32 de sisteme Leopard 1, incluzând, pe lângă tancurile Leopard, cinci vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 2 şi două tancuri de antrenament pentru şoferi.
 
De asemenea, se pare că Rheinmetall va furniza Ucrainei servicii de instruire, logistică, piese de schimb, întreţinere şi alte servicii de sprijin în cadrul contractului.
 
Tancurile Leopard, care urmează să fie livrate în 2024, sunt în prezent reparate şi pregătite pentru utilizare la instalaţiile Rheinmetall, se arată în anunţ.
 
Compania a scris că, de asemenea, va trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2A4 anul viitor, în numele guvernelor olandez şi danez, şi cinci vehicule cu capacitate aeromobilă Caracal la sfârşitul anului 2023-începutul anului 2024.

UPDATE Putin a semnat o lege care restricţionează libertatea presei în timpul alegerilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat amendamente la legea privind alegerile prezidenţiale, care stabileşte noi restricţii privind acoperirea mediatică, potrivit portalului juridic de stat rus.
 
Legea permite acum doar jurnaliştilor care au un contract de muncă cu instituţii media înregistrate să acopere şedinţele comisiei electorale.
 
"Doar cei care au dreptul, conform legislaţiei Federaţiei Ruse", vor putea face fotografii şi înregistrări video în secţiile de votare.
 
În cazul în care o secţie de votare se află pe teritoriul unei unităţi militare, doar jurnaliştii acreditaţi care au permisiunea şefului unităţii vor putea filma.
 
Acest lucru va împiedica probabil jurnaliştii independenţi să monitorizeze o mare parte din viitoarele alegeri prezidenţiale.
 
Legea prevede, de asemenea, că Comisia Electorală Centrală poate amâna un scrutin dacă "pregătirea şi desfăşurarea acestuia reprezintă o ameninţare pentru viaţa şi sănătatea ruşilor", a precizat Suspilne.
 
Campania electorală pe "resurse blocate" este, de asemenea, interzisă, referindu-se la reţelele de socializare precum Facebook şi Instagram, care sunt interzise, deşi mulţi ruşi continuă să acceseze site-urile prin intermediul unui VPN.
 
Legea stipulează acum că Comisia Electorală Centrală poate, de asemenea, să schimbe procedura electorală în teritoriile în care a fost declarată legea marţială.

UPDATE UE oferă ajutor umanitar suplimentar în valoare de 110 milioane de euro

UE oferă o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro pentru operaţiunile de ajutor umanitar din Ucraina şi 10 milioane de euro pentru a sprijini refugiaţii ucraineni şi găzduirea acestora în Moldova, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă din 14 noiembrie.

UPDATE Germania livrează Ucrainei mai multe tancuri Leopard 1 şi ambulanţe blindate

Germania a predat 10 tancuri Leopard 1 A5, cinci ambulanţe blindate Warthog şi 10 drone de recunoaştere Vector, printre alte asistenţe de apărare în ultima sa livrare de ajutor către Ucraina, a anunţat guvernul german pe 13 noiembrie.

UPDATE Atacurile cu drone ruseşti la Nikopol au ucis o persoană şi au rănit alta 

Forţele ruse au lovit Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, cu trei drone, ucigând o persoană şi rănind un bărbat în vârstă de 72 de ani, a declarat guvernatorul Serhii Lysak pe 14 noiembrie.

UPDATE SBU reţine un bărbat suspectat de spionaj pe aerodromurile militare 

Un bărbat suspectat că a transmis Rusiei informaţii despre aerodromurile militare ucrainene din Mykolaiv a fost reţinut, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la 14 noiembrie.

UPDATE Kuleba: Obuzele UE întârzie din cauza „stării lamentabile a industriei de apărare”

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a confirmat pe 13 noiembrie că UE este în întârziere în ceea ce priveşte livrarea a 1 milion de obuze de artilerie, invocând drept motiv starea deplorabilă a industriei europene de apărare.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat 3 morţi şi 19 răniţi în ultima zi

Atacurile ruseşti s-au soldat cu trei civili ucraineni morţi şi 19 răniţi în ultima zi, au anunţat oficiali locali la începutul zilei de 14 noiembrie.

UPDATE Bombardamentul rusesc din Kherson a rănit o femeie

 O lovitură de artilerie rusă asupra districtului municipal Korabel din Kherson, la 14 noiembrie, a rănit o femeie în vârstă de 54 de ani, a raportat Administraţia militară din regiunea Kherson.

UPDATE Presa rusă: O dronă avariază uzina de explozibili din Briansk

O uzină chimică din Briansk, care produce explozibili şi muniţii militare, a fost avariată de o dronă în cursul nopţii, a relatat la 14 noiembrie presa rusă independentă Meduza, citând canalul Telegram Baza.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 7 din 9 drone de atac peste noapte

Forţele ucrainene au doborât şapte dintre cele nouă drone „kamikaze” Shahed lansate de Rusia peste noapte, conform Forţelelor Aeriene.

UPDATE Statul Major General: Rusia atacă în 7 direcţii în ultima zi

Forţele ruse au lansat atacuri în şapte direcţii de-a lungul liniei frontului de la Robotyne în sud până la Kupiansk în nord-est în ultima zi, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în raportul său din 14 noiembrie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 313.470 de militari în Ucraina

Numărul include 920 de victime din forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Întâlnire Yermak-Blinken la Washington 

La ora 7:51 dimineaţa, Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, s-a întâlnit cu şeful Biroului Prezidenţial, Andriy Yermak, pe 13 noiembrie, discutând despre echipamentul de apărare aeriană şi pregătirile pentru iarnă.

UPDATE Marea Britanie: Rusia pedepseşte consumatorii de droguri şi alcool, trimitându-i pe front în Ucraina

Rusia îi pedepseşte pe dependenţii de droguri şi alcool trimiţându-i pe frontul din Ucraina în cadrul detaşamentelor de asalt Storm-Z, unităţi efectiv penale în poziţii de mare risc, conform informaţiilor postate de Ministerul Apărării al Marii Britanii.

UPDATE Dubinskyi va fi ţinut în detenţie timp de 60 de zile fără cauţiune

Pe 14 noiembrie, Tribunalul de District Kyiv Pechersk a dispus ca Oleksandr Dubinskyi, un parlamentar acuzat de înaltă trădare, să fie ţinut în detenţie fără cauţiune până la noi proceduri la 12 ianuarie 2024, conform informaţiilor de la media Suspilne.

UPDATE Sullivan: ”Fereastra se închide” în ceea ce priveşte finanţarea SUA pentru Ucraina

"Capacitatea noastră de a finanţa în totalitate ceea ce considerăm necesar, pentru a oferi Ucrainei instrumentele şi capacităţile de care are nevoie atât pentru a-şi apăra teritoriul, cât şi pentru a continua să facă progrese, devine tot mai dificilă," a declarat consilierul pentru Securitate Naţională al SUA, Jake Sullivan.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Sumy provoacă 100 de explozii într-o zi

Aşezările Bilopillia, Myropillia, Seredyna-Buda, Yunakivka, Shalyhyne, Velyka Pysarivka, Krasnopillia şi Nova Sloboda au fost vizate de bombardamente cu artilerie, cu mortiere şi drone.

UPDATE Oficial: şoferii de camion polonezi nu vor debloca graniţa

Negocierile nu au reuşit să pună capăt disputei dintre Ucraina şi şoferii polonezi care cer reînnoirea restricţiilor privind numărul de camioane ucrainene permise în Polonia. Deoarece această solicitare este „nerealistă în acest moment”, potrivit ministrului adjunct al Infrastructurii Serhii Derkach, discuţiile nu duc nicăieri.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene investighează 8000 de cazuri de presupusă trădare

SBU a declarat pentru New Voice că a iniţiat peste 7000 de anchete în procedurile penale legate de articolul 111-1 din Codul penal şi aproape 1.000 în temeiul articolului 111-2.

UPDATE Aproximativ 1300 de maşini de lux intră în Rusia, în ciuda sancţiunilor

Rusia a primit 551 Land Rover, 226 vehicule Mercedes-Benz, 177 Porsche şi alte maşini de marcă de lux de când interzicerea acestor importuri a intrat în vigoare la 15 martie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici