Principalele prevederi ale noului tratat START

Agenţia France-Presse prezintă principalele puncte ale noului tratat ruso-american pentru reducerea armelor strategice (Strategic Arms Reduction Talks, START), semnat joi de preşedinţii american şi rus, Barack Obama şi Dmitri Medvedev.

404 afișări
Imaginea articolului Principalele prevederi ale noului tratat START

Principalele prevederi ale noului tratat START (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

REDUCEREA CU 74 LA SUTĂ A NUMĂRULUI DE FOCOASE NUCLEARE deţinute de cele două ţări (comparativ cu limita stabilită prin tratatul START I din 1991) la 1.550. Această cifră corespunde unei diminuări cu 30 la sută a numărului de ogive comparativ cu Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare strategice (SORT sau tratatul de la Moscova), semnat în 2002.

LIMITAREA LA 800 A NUMĂRULUI DE VECTORI (rachete intercontinentale, la bordul submarinelor şi al bombardierelor) în uz sau nu de fiecare dintre cele două ţări.

LIMITAREA LA 700 A NUMĂRULUI DE VECTORI în uz.

SCUTUL ANTIRACHETĂ: Potrivit Washingtonului, textul nu prevede nici o contrângere pentru efectuarea de teste, dezvoltarea sau instalarea de sisteme de apărare antirachetă de către Statele Unite, în curs sau programate. Noul tratat nu împiedică nici proiectele americane în materie de atacuri convenţionale cu rază lungă.

VERIFICAREA: Noul tratat preia elemente ale START I şi le adaptează noilor plafoane. Acesta prevede verificări la faţa locului ale instalaţiilor nucleare, schimburilor de date, cât şi a înştiinţărilor reciproce despre armamentul ofensiv şi complexele nucleare.

DURATA TRATATULUI: Tratatul are o durată de aplicare de zece ani începând de la data intrării sale în vigoare şi va putea fi reînnoit pentru o durată maximă de cinci ani. O clauză prevede ca fiecare parte să se poartă retrage.

INTRAREA ÎN VIGOARE: Tratatul va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentele celor două ţări. Tratatul SORT din 2002 va fi abolit în mod automat odată cu intrarea în vigoare a noului text.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici