Procesul Iuliei Timoşenko a fost amânat din nou, din cauza stării de sănătate a inculpatei

Justiţia ucraineană a amânat din nou, luni, procesul pentru fraudă fiscală al opozantei Iulia Timoşenko, care nu s-a putut prezenta la tribunal din motive de sănătate, în timp ce acest caz continuă să stârneasca proteste.

215 afișări
Imaginea articolului Procesul Iuliei Timoşenko a fost amânat din nou, din cauza stării de sănătate a inculpatei

Iulia Timoşenko (Mediafax Foto/AFP)

Următoarea audiere a fost stabilită la 10 iulie, adică cu circa o săptămână după finala Euro 2012 (la sfârşitul săptămânii viitoare), co-organizat de Polonia şi Ucraina.

Timoşenko nu a fost prezentă la audiere, după cum a anunţat anterior serviciul penitenciarului ucrainean, care a precizat că fostul premier a invocat motive de sănătate. Ea este internată în spital pentru o hernie de disc.

Tribunalul a dat curs unei cereri a parchetului, ordonându-i opozantei să se supună unui examen medical în vederea stabilirii capacităţii sale de a participa la proces.

Timoşenko refuză să fie examinată şi îngrijită de medici ucraineni, iar până în prezent a fost urmărită de cadre medicale germane în spitalul din Harkiv.

Luni dimineaţa, au fost prezenţi la audiere fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski şi irlandezul Pat Cox, fostul preşedinte al Parlementului European.

O mie de manifestanţi s-au adunat totodată în faţa tribunalului Harkiv, în estul Ucrainei, pentru a scanda sloganuri precum "Libertate pentru Iulia!".

În apropiere, alţi manifestanţi îşi exprimau ostilitatea faţă de cea care a fost unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004.

Încarcerată din august şi condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere" în cazul semnării unui contract privind livrările de gaze cu Rusia, considerat dezavantajos pentru ţară, Iulia Timoşenko este judecată în acest nou proces de fraudă fiscală şi deturnare de fonduri, fapte care s-ar fi produs în anii '90.

Aceasta a fost totodată citată ca martor în cazul uciderii unui deputat în 1996, iar un oficial al parchetului a declarat săptămâna trecută că ar putea fi acuzată, o perspectivă considerată "absurdă" de avocatul ei, care apreciază că aceasta este menită doar să o discrediteze.

Ea şi suţinătorii ei denunţă o vendetă politică a actualului preşedinte Victor Ianukovici.

Cazul a provocat o criză gravă între Kiev şi Uniunea Europeană, care cere de asemenea eliberarea opozantei. Mai multe state europene au ameninţat cu boicotarea politică a meciurilor de fotbal. Harkiv este unul dintre cele patru oraşe care găzduiesc competiţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici