Profesor universitar, specialist în energie nucleară, ucis de o bombă la Teheran

Un profesor universitar, Masoud Mohammadi, a fost ucis în explozia unei bombe la Teheran, a anunţat marţi televiziunea de stat iraniană în limba engleză, Press-TV.

32 afișări
Imaginea articolului Profesor universitar, specialist în energie nucleară, ucis de o bombă la Teheran

Profesor universitar, specialist în energie nucleară, ucis de o bombă la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost ucis în explozia unei motociclete-capcană acţionată de la distanţă", a anunţat Press-TV. Explozia s-a produs în cartierul Gheytarieh (în nordul Teheranului), nu departe de domiciliul victimei, potrivit Press-TV, care nu oferă detalii.

Mohammadi era profesor la universitatea din Teheran, potrivit Al-Alam, postul de televiziune iranian de limbă arabă.

"Mohammadi era profesor în domeniul energiei nucleare", a confirmat procurorul general din Teheran, Abbas Jafari Dolatabi, citat de agenţia ISNA.

"În cursul dimineţii, profesorul universitar era pe cale să urce în maşină, dar a fost ucis în explozia unei motociclete parcate în apropiere", explică procurorul. Corpul neînsufleţit a fost transferat la institutul de medicină legală pentru a se stabili cine sunt autorii atacului şi care a fost scopul acestora.

Presa iraniană a atribuit atacul "contrarevoluţionarilor" şi Israelului. Atacul s-a produs în cartierul Gheytarieh (nordul Teheranului), unde locuia omul de ştiinţă.

"Massoud Mohammadi era un profesor revoluţionar care a devenit martir într-un atac terorist comis de contrarevoluţionari şi de elemente ale opresiunii mondiale", comentează televiziunea de stat în limba persană.

Citând surse "bine-informate", postul oficial Al-Alam apreciază că atentatul ar fi putut fi comis de "ipocriţi" (Mujahedinii Poporului) sau planificat de "regimul sionist".

Modul de operare - o explozie declanşată de la distanţă - a fost utilizat frecvent de Mujahedinii Poporului în lupta împotriva regimului islamist.

Potrivit unui martor, explozia a fost foarte puternică, spărgând geamurile maşinilor şi clădirilor din apropiere.

Atentatul intervine în contextul în care Iranul este ameninţat cu sancţiuni internaţionale din cauza programului nuclear controversat.

Iranul acuză SUA şi Israelul de atacul soldat cu moartea omului de ştiinţă

Guvernul iranian acuză Statele Unite, Israelul şi "mercenarii" acestora de implicare în atacul soldat cu moartea omului de ştiinţă iranian în domeniul nuclear.

"Primele elemente ale anchetei demonstrează semnele acţiunii malefice a triunghiului Statele Unite, regimul sionist şi mercenarii acestora", afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

"Aceste acţiuni teroriste şi eliminarea savanţilor din domeniul nuclear nu vor obstrucţiona programul nuclear al Iranului, ci îl vor accelera", avertizează oficialul iranian.

Statele Unite au calificat aceste acuzaţii ca fiind "absurde".

Opoziţia iraniană în exil neagă că ar fi implicată în atentat

Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene, a cărui principală componentă o constituie Mujahedinii Poporului, a dezminţit marţi implicarea sa în atentatul comis la Teheran împotriva unui om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear, respingând acuzaţiile televiziunii iraniene.

"Rezistenţa iraniană condamnă tentativa regimului mollahilor de a arunca responsabilitatea asasinării lui Massoud Ali Mohammadi, un expert în domeniul nuclear, asupra Organizaţiei Mujahedinii Poporului Iranian (OMPI). Legarea acestui asasinat de (numele) OMPI este o minciună totală", a declarat la Paris un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI).

"OMPI nu are nicio legătură cu această crimă", potrivit acestui oficial, în opinia căruia aceste acuzaţii "pregătesc terenul pentru executarea unor deţinuţi politici simpatizanţi ai OMPI".

Citând "oficiali bine informaţi", postul oficial de televiziune în limba arabă al-Alam a apreciat că, "având în vedere acest tip de explozie, atentatul ar fi putut fi comis de ipocriţi (Mujahedinii Poporului-n.r.) sau ar fi putut fi planificat de regimul sionist", adică Israelul.

Omul de ştiinţă iranian ucis făcea obiectul unor sancţiuni internaţionale

"Doctorul Massoud Ali Mohammadi, al cărui nume figura pe lista persoanelor care fac obiectul unor sancţiuni din partea instanţelor internaţionale, era unul dintre profesorii eminenţi de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Teheran", afirmă comunicatul Asociaţiei studenţilor Basij de la această universitate.

"Acest om de ştiinţă în domeniul nuclear a avut o contribuţie importantă în progresele înregistrate de Iran în domeniul nuclear şi în pregătirea studenţilor", adaugă acelaşi comunicat.

Textul nu precizează pe ce listă figura Mohammadi.

Există mai multe liste de persoane, implicate în programele nuclear şi balistic ale Iranului, care fac obiectul unor sancţiuni internaţionale.

Pe lângă lista Naţiunilor Unite şi cea a Statelor Unite, Uniunea Europeană şi unele state membre ale UE au propriile liste cu persoane supuse sancţiunilor sau supravegheate.

Un comunicat al organizaţiei naţionale a Basij, publicat pe site-ul de internet al televiziunii de stat, l-a prezentat pe Mohammadi ca un "profesor Basij", subliniind că el preda şi la universitatea Imam Hossein a Corpului Gardienilor Revoluţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici