Programul ceremoniilor de sărbătorire a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia

Numeroase ceremonii sunt prevăzute vineri în Normandia, marcând 70 de ani de la Debarcarea Aliaţilor pe 6 iunie 1944, relatează AFP, care prezintă un program al evenimentelor.

271 afișări
Imaginea articolului Programul ceremoniilor de sărbătorire a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia

Programul ceremoniilor de sărbătorire a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În cadrul ceremoniilor oficiale sunt prevăzute multiple întâlniri bilaterale între liderii lumii, inclusiv între preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel, la Deauville, înainte de prânz.

CAEN - Preşedintele francez François Hollande aduce un omagiu celor 20.000 de victime civile ale Bătăliei pentru Normandia, la ora locală 9.00 (10.00, ora României).

BAYEUX - Omagiu adus militarilor britanici, la Catedrala din Bayeux, în prezenţa prinţului Charles, la ora locală 9.15 (10.15, ora României), urmat de o ceremonie în prezenţa premierului francez Manuel Valls la Cimitirul din Bayeux, unde sunt înmormântaţi peste 4.000 de britanici, la ora locală 11.30 (12.30, ora României).

COLLEVILLE-SUR-MER - Hollande şi preşedintele Barack Obama se reculeg la Cimitirul american de la Colleville-sur-Mer, unde se află aproape 10.000 de morminte, la ora locală 10.30 (11.30, ora României).

BENOUVILLE - Dejunul celor 20 de şefi de stat şi de guverne la Castelul Bénouville, un simbol al Renaşterii. În afară de Hollande, Putin, Obama şi Merkel sunt prezenţi regina Elizabeth a II-a a Angliei şi preşedintele ucrainenan Petro Poroşenko, la ora locală 12.15 (13.15, ora României).

OUISTREHAM - Cei 20 de şefi de stat şi de guverne se reunesc la o ceremonie internaţională, pe Sword Beach, în prezenţa a aproxmativ 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.000 sunt foşti combatanţi din Ziua-Z, pentru a asista la o scenografie care evocă evenimentele din 1944, cu o durată de 45 de minute, la ora locală 14.15 (15.15, ora României).

RANVILLE - Merkel se reculege la Cimitirul din Ranville, unde sunt înmormântaţi militari germani, la ora locală 16.55 (17.55, ora României).

URVILLE - Omagiu adus combatanţilor polonezi, în prezena preşedinţilor Bronislaw Komorowski şi François Hollande, la Cimitirul Urville-Langannerie, unde sunt înmormântaţi 650 de militari polonezi, la ora locală 17.00 (18.00, ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici