Programul nuclear iranian ar putea provoca un conflict între SUA şi Germania - presă

Una dintre priorităţile noii administraţii americane va fi detensionarea relaţiilor cu Iranul în privinţa programului său nuclear, ceea ce ar putea aduce Statele Unite în conflict cu Germania, din cauza afacerilor acesteia cu Teheranul, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

16 afișări
Imaginea articolului Programul nuclear iranian ar putea provoca un conflict între SUA şi Germania - presă

Programul nuclear iranian ar putea provoca un conflict între SUA şi Germania - presă (Imagine: www.dw-world.de)

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, oameni de afaceri, experţi în comerţ şi bancheri s-au întâlnit la Hamburg pentru un seminar sponsorizat de Camera de Comerţ germano-iraniană, intitulat "Sancţiunile Iranului -- consecinţe practice pentru companiile germane". Seminarul a avut ca obiectiv menţinerea unei relaţii profitabile cu Iranul în faţa sancţiunilor impuse de ONU Teheranului, situaţie care, potrivit unui specialist în ştiinţe politice din Hamburg, Matthias Kuentzel, ar reprezenta originea unui potenţial conflict dintre Washington şi Berlin.

 

"În timp ce Statele Unite reacţionează la rapoartele potrivit cărora Iranul a îmbogăţit suficient uraniu pentru a dezvolta o armă nucleară şi cere sancţiuni mai stricte, în Germania este vorba de afaceri, ca de obicei", afimă Kuentzel. Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune NBC, Obama a reiterat faptul că va continua să ofere stimulente care să încurajeze Iranul să înceteze îmbogăţirea uraniului, dar că va impune sancţiuni economice mai puternice în caz contrar.

Sprijinul german pentru sancţiunile mai aspre şi pentru strategia lui Obama este "crucial", spune Kuentzel. Germania este cel mai mare exportator european către Iran, cu exporturi ridicându-se la 14,1 la sută în primele şapte luni ale anului 2008. Dar aşa cum a comentat recent publicaţia Wall Street Journal într-un articol de opinie intitulat "Germania iubeşte Iranul", Berlinul refuză să-şi folosească puterea de influenţare a Teheranului.

În timp ce Germania resimte efectele recesiunii globale, cancelarul german Angela Merkel a arătat că este pregătită să pună problemele economice deasupra altor puncte considerate esenţiale la începutul mandatului său. Aceasta afirmase luni că se va opune oricărui acord UE privind mediul, care ar pune în pericol locurile de muncă germane. Se pune întrebarea, potrivit Deutsche Welle, de ce ar reacţiona altfel, dacă i s-ar cere să stopeze afacerile germane cu Iranul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici