Putin are o problemă severă. Maşinăria lui de război rămâne fără carburant / Măsură disperată: Rusia a interzis toate exporturile de carburant

La aproape 600 de zile de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin are o nouă problemă - maşinăria lui de război rămâne fără carburant. Săptămâna acesta Rusia a oprit practic toate exporturile de benzină şi motorină din ţară pentru a diminua impactul pe care consumul maşinăriei de război îl are asupra ruşilor de rând.

2737 afișări
Imaginea articolului Putin are o problemă severă. Maşinăria lui de război rămâne fără carburant / Măsură disperată: Rusia a interzis toate exporturile de carburant

Putin are o problemă severă. Maşinăria lui de război rămâne fără carburant / Măsură disperată: Rusia a interzis toate exporturile de carburant

Liderul rus a încercat să menţină viaţa de zi cu zi a ruşilor izolată de cele mai grave efecte ale campaniei sale expansioniste pentru a minimiza riscurile pentru stabilitatea politică. Dar, cu toate resursele uriaşe pare care Rusia le deţine, preţurile carburanţilor au atins niveluri record în ultimele luni. Petrolul trebuie rafinat, iar Rusia nu are capacitatea să rafineze la nivelurile dorite.

Moscova a decis săptămâna acesta să oprescă exporturile de carburant pentru a preveni penuria de acasă.

"Decizia a fost luată pentru a stabiliza preţurile la carburanţi pe piaţa internă", a precizat joi guvernul rus într-o declaraţie, adăugând că va monitoriza zilnic situaţia producătorilor de alimente din ţară, ce depind mult de carburanţi pentru a produce şi transporta alimentele.

Ministrul agriculturii, Dmitri Patruşev, a propus la începutul acestei luni interzicerea temporară a exporturilor de produse combustibile pentru a evita o "catastrofă" în acest sezon de recoltă, potrivit Moscow Times.

Rusia, ţara plină de resurse - rămâne fără carburant

Interdicţia, care a intrat în vigoare imediat ce a fost publicată joi, este neobişnuită, deoarece Rusia este una dintre cele mai bogate ţări din lume în resurse, cu vaste depozite de petrol şi gaze naturale pe o masă continentală care se întinde pe 11 fusuri orare.

Exporturile de energie sunt, de asemenea, o sursă vitală de venituri guvernamentale, vânzarea de produse petroliere şi gaze naturale contribuind cu 45% la bugetul federal al Rusiei în 2021, anul dinaintea invaziei lui Putin.

Ţări precum China, India şi Turcia vor fi probabil cel mai mult afectate.

Motorina europeană cu ridicata a crescut cu 5% şi s-a tranzacţionat din nou la peste 1.000 de dolari pe tonă metrică, potrivit Bloomberg News.

"La nivel global, preţurile mondiale la motorină se află deja la niveluri ridicate din cauza creşterii preţurilor petrolului şi a lipsei de capacitate de rafinare. Restricţiile asupra exporturilor de combustibil rusesc ar putea agrava această problemă", a declarat analistul Finam Alexander Potavin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici