Putin "este binevenit" la ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia, anunţă Hollande

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat joi că omologul său rus Vladimir Putin este "binevenit" la ceremoniile organizate la 6 iunie pentru marcarea a 70 de ani de la debarcarea aliată din Normandia, în pofida crizei ucrainene.

202 afișări
Imaginea articolului Putin "este binevenit" la ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia, anunţă Hollande

Putin "este binevenit" la ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia, anunţă Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Putem avea diferende cu Vladimir Putin, dar eu nu uit şi nu voi uita niciodată că poporul rus a pierdut milioane de oameni" în cel de-al doilea Război Mondial, a explicat şeful statului la postul de televiziune France 2.

"I-am spus lui Vladimir Putin că, în calitate de reprezentant al poporului rus, este binevenit la ceremonii", a mai afirmat Francois Hollande.

"Tocmai i-am salutat pe foştii combatanţii şi, printre aceştia, s-au aflat vetereni ai armatei sovietice, cărora le-am spus cât sunt de fericit că se află aici", a adăugat preşedintele francez. El a marcat joi la Arcul de Triumf cea de-a 69-a aniversare a victoriei din 8 mai 1945.

La rândul său, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a apreciat joi drept "firească" participarea lui Vladimir Putin la ceremoniile din 6 iunie dedicate Debarcării aliate din Normandia.

Kremlinul a anunţat marţi că preşedintele rus nu exclude participarea la manifestările organizate pentru marcarea celor 70 de ani de la debarcarea aliată.

De altfel, Francois Hollande a precizat încă din luna martie că menţine invitaţia adresată lui Vladimir Putin de a participa la manifestări.

În contextul crizei din Ucraina, ţările occidentale au anulat în ultimul moment summitul G8 prevăzut în iunie la Soci, în Rusia, înlocuit de o reuniune G7, programată pentru 4 şi 5 iunie la Bruxelles, sancţionând astfel Moscova după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. O revoltă prorusă s-a declanşat ulterior în regiune din estul şi sudul Ucrainei, iar occidentalii acuză Moscova că susţine direct aceste acţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici