Raidul efectuat la Naftogaz viza şi gazele destinate României

Raidul efectuat miercuri la sediul Naftogaz viza o cantitate de gaz destinată României, Ungariei şi Poloniei, afirmă miliardarul ucrainean Dmitri Firtaş, deţinătorul a 45 la sută din acţiunile RosUkrEnergo, companie care denunţă o tranzacţie ilegală, relatează Moscow Times în ediţia online.

120 afișări
Imaginea articolului Raidul efectuat la Naftogaz viza şi gazele destinate României

Raidul efectuat la Naftogaz viza şi gazele destinate României (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Agenţi ai serviciilor de securitate ucrainene au efectuat miercuri un raid la sediul central al Naftogaz, în Kiev, aparent căutând contractele încheiate recent cu Gazprom.

Într-un comunicat oficial, Serviciul Naţional de Securitate, subordonat preşedintelui Viktor Iuşcenko, anunţă că a trimis agenţi pentru confiscarea unor documente. Raidul a avut loc pe fondul rivalităţii dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko, cea care a obţinut semnarea acordului între Naftogaz şi Gazprom.

Un aliat al premierului, vicepremierul Oleksandr Turcinov, a declarat că agenţii căutau versiunea originală a contractului. Dacă ar confisca-o, Naftogaz nu va mai putea permite tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei, întrerupând livrările către ţările europene. Turcinov a îndemnat agenţii de securitate să ignore ordinele privind compania Naftogaz, afirmând că sunt ilegale. "Nu trebuie să deveniţi instrumente ale infractorilor şi oficialilor corupţi care, cu acordul preşedintelui, conduc serviciul de securitate", a spus vicepremierul.

Iulia Timoşenko, care se afla în Franţa, a declarat că raidul avea rolul paralizării activităţii Naftogaz şi "terorizării populaţiei".

La rândul său, compania rusă Gazprom şi-a exprimat "preocuparea" şi speranţa că nu vor fi afectate livrările către Europa şi nici achitarea plăţilor pentru gazul trimis. Naftogaz a precizat că raidul a blocat toate tranzacţiile cu gaz, insistând că operaţiunile de livrare nu vor fi afectate.

Serviciul Naţional de Securitate susţine că efectuează o investigaţie referitoare la deturnarea a 6,3 miliarde de metri cubi de gaz aparţinând unei companii private. "Trebuie să vorbim de existenţa unui grup de oficiali, inclusiv guvernamentali, care au efectuat o tranzacţie ilicită", a declarat vicepreşedintele Serviciului de securitate, Valeri Horoşkovski.

Horoşkovski nu a dezvăluit numele companiei private căreia i-ar fi aparţinut gazul, dar Timoşenko a precizat că este vorba de RosUkrEnergo, care înainte de semnarea noului contract acţiona ca intermediar între Gazprom şi Naftogaz.

"Este o dispută referitoare la o cantitate de 11 miliarde de metri cubi de gaz care acum aparţin Ucrainei. Compania din umbră, RosUkrEnergo, dorea să îşi asume drepturi, dar Guvernul nu a permis asta", a explicat Timoşenko. Premierul a dezvăluit că Administraţia Vămilor a aprobat transferul celor 11 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele Naftogaz deşi RosUkrEnergo insista că era proprietarul gazului. Naftogaz a cumpărat gazul de la Gazprom, a explicat premierul.

Miliardarul ucrainean Dmitri Firtaş, deţinătorul a 45 la sută din acţiunile RosUkrEnergo, a declarat că este vorba de gaze destinate României, Poloniei şi Ungariei, iar purtătorul de cuvânt al RosUkrEnergo, Andrei Knutov, a reiterat că firma nu a acceptat livrarea gazelor către Naftogaz.

Gazprom deţine 50 la sută din acţiunile RosUkrEnergo, iar un alt om de afaceri ucrainean, Ivan Fursin, deţine restul de 5 la sută. Deocamdată nu se ştie de ce investigaţia se referă doar la o parte din cantitatea de 11 miliarde de metri cubi de gaz.

Citeşte şi:

Circa 20 de mascaţi au pătruns în sediul Naftogaz

Forţele de securitate au căutat, la Naftogaz, contractul original cu Gazprom

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici