Raport ONU: Renunţarea la cărbune ar contribui la limitarea încălzirii globale

Renunţarea până în 2050 la cărbune ca sursă de energie electrică ar contribui la limitarea considerabilă a încălzirii globale şi ar permite apropierea cu 0,5 °C de obiectivele trasate de ONU, potrivit unei analize ce a fost publicată luni, cu o zi înainte de Summitul ONU pentru climă de la New York.

122 afișări
Imaginea articolului Raport ONU: Renunţarea la cărbune ar contribui la limitarea încălzirii globale

Raport ONU: Renunţarea la cărbune ar contribui la limitarea încălzirii globale (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Înlocuirea cărbunelui cu energii regenerabile ar permite o creştere medie a temperaturilor de 3,2°C în jurul anului 2100, în loc de 3,7°C, a subliniat Climate Action Tracker (CAT), un instrument de măsurare pilotat de ONG-uri, care monitorizează eforturile depuse de statele lumii pentru limitarea emisiilor de gaze aflate la originea încălzirii planetei, informează AFP.

O astfel de acţiune ar permite apropierea de obiectivul fixat de ONU, care vizează limitarea încălzirii temperaturilor la +2°C în raport cu era preindustrială.

Producţia electrică generează 40% din totalul de CO2 mondial - principalul gaz cu efect de seră care afectează clima -, iar cărbunele este în procent de 70% vinovat de această situaţie, reaminteşte CAT.

"Eliminarea totală a cărbunelui din sectorul electricităţii până în 2050 ar permite limitarea (încălzirii) la circa 3,2°C", potrivit aceluiaşi document. În acest fel se va reduce cu 25% diferenţa dintre acea valoare de 3,7°C şi obiectivul ONU.

Această perspectivă pare însă puţin probabilă, tendinţele actuale arătând, dimpotrivă, o creştere cu aproape 20% până în 2020 şi cu 35% până în 2030 a emisiilor de CO2 asociate cărbunelui din sectorul producţiei de electricitate.

"Guvernele trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a inversa tendinţele constatate şi, mai ales, creşterea investiţiilor în cărbune", a declarat Bill hare, directorul de la Climate Analytics, un organism de cercetare, coautor al studiului coordonat de CAT.

Multe ţări în dezvoltare optează pentru energia produsă pe bază de cărbune, întrucât aceasta presupune tehnologii mai ieftine.

Luni, un alt raport, publicat de un alt organism de monitorizare a climei, Carbon Tracker Initiative, i-a avertizat pe investitorii din industria cărbunelui contra "riscurilor financiare majore" la care se expun, în condiţiile scăderii cererii de pe piaţa chineză.

"Odată cu noile măsuri destinate limitării recurgerii la cărbune şi a importurilor de calitate mai slabă din China, se pare că vântul bate în favoarea exportatorilor", a subliniat acel raport, potrivit căruia cererea chineză ar putea "să culmineze în 2016, înainte de a începe să intre treptat în declin".

Şefii de state şi de guverne se află marţi la New York, unde participă la un summit organizat pentru a încuraja respectarea angajamentelor naţionale în privinţa încadrării în limita de +2°C până în 2100.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici