Raport: SUA trebuie să se angajeze mai mult în lupta împotriva genocidelor

Statele Unite este necesar să se implice mai ferm în lupta împotriva genocidelor şi altor atingeri aduse drepturilor omului în lume, scriu într-un raport publicat marţi doi foşti oficiali de rang înalt din cadrul diplomaţiei americane, Madeleine Albright şi Richard Williamson.

85 afișări
Imaginea articolului Raport: SUA trebuie să se angajeze mai mult în lupta împotriva genocidelor

Raport: SUA trebuie să se angajeze mai mult în lupta împotriva genocidelor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Crizele din Siria, Republica Democratică Congo sau Sudan ilustează incapacitatea ONU şi comunităţii internaţionale de a adopta măsuri eficiente cu scopul de a pune capăt unor crime de război sau crimelor împotriva umanităţii, subliniază în raportul lor fostul secretar de Stat Madeleine Albright şi fostul emisar american pentru Sudan Richard Williamson.

"Teribilul carnagiu din Siria ilustrează faptul că recunoaşterea de către comunitatea internaţională a conceptului de «responsabilitate de a proteja» (în cadrul principiilor adoptate în 2005, la ONU, pentru ghidarea unui răspuns internaţional în cazul unor crime în masă comise împotriva unor civili) nu este suficient, în sine, să împiedice un dictator fără milă să îşi supună cetăţenii la atrocităţi", subliniază ei.

"În opinia noastră, succesul depinde de atitudinea şi acţiunile unui anumit număr de ţări, însă voinţa Statelor Unite de a se plasa pe primul loc este capitală", apreciază Albright şi Williamson în acest raport, comandat de Muzeul american al Holocaustului, US Institute of Peace şi Brookings Institution.

"Liderii politici este necesar să recunoască faptul că această doctrină (a «responsabilităţii de a proteja») este totodată universală şi atemporală, că ea se aplică tuturor ţărilor, în orice moment. Îndemnăm comunitatea internaţională să avansaze pornind de la aceste baze", recomandă raportul.

Albright şi Williamson subliniază că Statele Unite este necesar să pună în aplicare un plan destinat creşterii capacităţilor lor de a împiedica să fie comise asemenea acte. Ei subliniază totodată că Washingtonul poate, de asemenea, să recurgă la utilizarea imageriei prin satelit, interceptarea sau bruierea comunicaţiilor, blocarea conturilor bancare sau publicarea unor liste cu oficiali care se fac vinovaţi de asemenea crime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici