Raport UE: Drepturile persoanelor cu handicap din Uniunea Europeană nu sunt respectate

Drepturile persoanelor cu handicap mental nu sunt respectate, în pofida legislaţiei internaţionale existente adoptată de către ţările Uniunii Europene (UE), a denunţat Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) în două rapoarte publicate joi.

745 afișări
Imaginea articolului Raport UE: Drepturile persoanelor cu handicap din Uniunea Europeană nu sunt respectate

Raport UE: Drepturile persoanelor cu handicap din Uniunea Europeană nu sunt respectate (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

"Rămâne mult de făcut pentru ca drepturile celor aproximativ 80 de milioane de persoane cu handicap (fizic şi mental) din Europa să fie respectate", a deplâns directorul FRA, norvegianul Morten Kjaerum, citat într-un comunicat.

"Respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu handicap acuză întârzieri în privinţa garanţiilor juridice, mai ales de când măsurile de austeritate încep să îşi facă simţite efectele", a adăugat el.

Cele două rapoarte, prezentate în cursul unei conferinţe de presă la Copenhaga joi şi vineri, îndeamnă la favorizarea inserţiei acestor persoane în societate, mai degrabă decât la plasarea lor în instituţii, a subliniat FRA în comunicat, denunţând excluderea şi stigmatizarea la care sunt supuse persoanele care suferă de tulburări mentale.

"În vederea unei vieţi autonome de bună calitate, măsura neplasării în instituţii trebuie să fie însoţită de o reformă a politicii sociale" în materie de sănătate, învăţământ şi oferirii de locuri de muncă, precizează FRA, pe baza unui studiu consacrat autonomiei, efectuat în nouă ţări UE.

Conform acestui raport, persoanele cu handicap mental nu au perspective reale în găsirea unui loc de muncă, lucru care le face dependente de ajutoarele publice.

FRA a relevat, de asemenea, "experienţe extrem de negative" în urma unor tratamente şi instituţionalizări fără acord, consecinţe ale unei lipse a informaţiilor, conform celui de al doilea raport, efectuat în toate cele 27 de state UE şi în alte nouă ţări.

Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu handicap (CRPD), intrată în vigoare în mai 2008, a fost ratificată de 21 de state membre UE. Textul promovează autonomia persoanelor cu handicap şi egalitatea în drepturi cu persoanele neafectate de handicap, subliniază FRA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici