Rasmussen salută angajamentul României în cadrul NATO, cu ocazia vizitei lui Victor Ponta

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi premierul român Victor Ponta au discutat joi la sediul NATO despre priorităţile summitului Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc la Chicago în această lună, salutând angajamentul României, se arată într-un comunicat oficial al alianţei.

206 afișări
Imaginea articolului Rasmussen salută angajamentul României în cadrul NATO, cu ocazia vizitei lui Victor Ponta

Victor Ponta şi Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Secretarul general i-a urat bun-venit lui Ponta, care a efectuat prima sa vizită la cartierul general al NATO în calitate de premier. Rasmussen a salutat angajamentul României faţă de Alianţa Nord-Atlantică şi şi-a exprimat mulţumirea faţă de contribuţia ţării la misiunea din Afganistan şi Kosovo. "România este un aliat de încredere. Apreciez foarte mult angajamentul dumneavoastră faţă de alianţă în pofida dificultăţilor economice", a declarat secretarul general.

Rasmussen şi premierul român au discutat despre priorităţile summitului de la Chicago, care se va concentra pe Afganistan, capacităţi şi parteneriate.

Secretarul general al NATO a declarat că şefii de stat şi de guvern din cadrul alianţei vor stabili la summit cum vor încheia naţiunile aliate tranziţia în Afganistan până la sfârşitul lui 2014. Ei vor decide, de asemenea, cum vor continua să sprijine forţele de securitate afgane şi după 2014.

În ceea ce priveşte capacităţile, secretarul general a salutat sprijinul acordat de România conceptului de apărare inteligentă, în special participarea sa la proiectul privind avioanele de transport C-17, programul de supravegere cu avioane fără pilot şi apărarea antirachetă.

"Chicago va arăta că învăţăm din operaţiunile noastre şi angajamentul nostru de a păstra NATO în acord cu scopul său şi pregătită pentru viitor", a declarat secretarul general. "Când bugetele apărării sunt sub presiune, NATO poate ajuta aliaţii să construiască o securitate sporită cu resurse mai puţine, adoptând un concept nou: apărarea inteligentă", a explicat el.

Summitul de la Chicago va demonstra, de asemenea, hotărârea NATO de a extinde şi de a aprofunda legăturile cu partenerii săi. Secretarul general a subliniat rolul important al României în dezvoltarea unor legături mai strânse în Balcanii de Vest. "Domnule premier, vreau să vă mulţumesc pentru rolul pe care România îl joacă în construirea unei relaţii puternice cu partenerii noştri", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici