Război Israel - Hamas. Rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. Se cere accelerarea imediată a ajutorului pentru Gaza, în timp ce criza umanitară se agravează

  • Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a votat o rezoluţie care cere tuturor părţilor implicate în conflictul dintre Israel şi Hamas să permită „livrarea sigură şi fără obstacole a asistenţei umanitare la scară largă”.
  • Atacul israelian asupra unei tabere de refugiaţi a ucis 18 persoane, afirmă Hamas
  • Armata israeliană afirmă că a demolat o reţea de tuneluri în sudul oraşului Gaza .
11137 afișări
Imaginea articolului Război Israel - Hamas. Rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. Se cere accelerarea imediată a ajutorului pentru Gaza, în timp ce criza umanitară se agravează

Rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. Cere accelerarea imediată a ajutorului pentru Gaza

UPDATE  Israelul declară că a arestat peste 200 de membri Hamas şi Jihadul Islamic

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) şi Agenţia de Securitate Israeliană (ISA) susţin că peste 200 de agenţi ai Hamas şi Jihadului Islamic au fost arestaţi în această săptămână. Între timp, protestatarii pro-palestinieni care au manifestat pe Oxford Street din Londra îi îndeamnă pe cumpărătorii de Crăciun să boicoteze mărcile "pro-Israel".

UPDATE Betleemul se roagă pentru o încetare a focului de Crăciun, în timp ce războiul continuă

Biserica Naşterii Domnului, în mod normal plină de turişti şi pelerini, este liniştită, chiar şi în timpul unei slujbe de duminică din decembrie. Reverendul Munther Isaac a declarat pentru Sky News că "este imposibil să sărbătorim cu un genocid care are loc în ţara noastră împotriva poporului nostru".

UPDATE Oficialii palestinieni acuză Israelul că încalcă deja rezoluţia de ieri a ONU

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe şi al Expatriaţilor a emis un comunicat în care susţine că Israelul încalcă deja rezoluţia ONU adoptată ieri.

Israelul "escaladează agresiunea în toate zonele din Fâşia Gaza", vizând zone rezidenţiale, în ciuda avertismentelor internaţionale, se afirmă în comunicat.

Ministerul califică acţiunile israeliene drept "comportament criminal" şi îndeamnă la o încetare a focului, lucru pe care rezoluţia de ieri nu l-a atins.

UPDATE Populaţia din Gaza este "dezamăgită" de rezoluţia ONU

După ce atât Hamas, cât şi Israelul au criticat rezoluţia ONU adoptată ieri, o jurnalistă Sky News, Nicole Johnston, a vorbit cu oamenii din Gaza.

Aceasta a relatat de la Ierusalim că oamenii de acolo sunt "dezamăgiţi" de angajamentul ONU, care nu prevede o încetare a focului de lungă durată.

Ea spune că, deşi în condiţii normale, 80 000-90 000 de camioane ar fi intrat în Gaza în ultimele luni, "nu au putut trece suficiente", atât din partea israeliană, cât şi din partea egipteană.

"Din acest motiv, agenţiile de ajutorare ale ONU ne spun că unul din patru oameni riscă să moară de foame", spune ea.

Ea descrie "mâncare insuficientă, fără apă... oameni strămutaţi şi care trăiesc pe străzi în corturi fragile".

"În Gaza, oamenii nu mai au speranţe în acest moment", adaugă ea.

UPDATE Secretarul general al ONU aduce un omagiu celor 136 de colegi ucişi în Gaza

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a adus sâmbătă un omagiu celor 136 de lucrători ONU ucişi în Fâşia Gaza în ultimele 75 de zile, numind acest lucru "ceva ce nu am mai văzut în istoria ONU".

Într-o postare pe X, Guterres a spus că majoritatea lucrătorilor ONU din Gaza au fost "forţaţi să îşi părăsească locuinţele".

"Le aduc un omagiu lor şi miilor de lucrători umanitari care îşi riscă viaţa în timp ce sprijină civilii din Gaza", a spus el.

UPDATE Armata israeliană afirmă că a demolat o reţea de tuneluri în sudul oraşului Gaza   

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au demolat o reţea de tuneluri în zona Issa din sudul oraşului Gaza, a afirmat vineri într-un comunicat.

Reţeaua servea drept "post subteran", a precizat IDF, iar "numeroase clădiri folosite ca sediu al Hamas au fost distruse" în cadrul operaţiunilor sale din ultimele zile.

Comunicatul a susţinut că "mulţi terorişti Hamas au fost eliminaţi, împreună cu numeroase clădiri folosite pentru activităţi teroriste şi arme care au fost distruse". 

Reţeaua era, de asemenea, "folosită pentru depozitare, ascunzători, comandă şi control şi deplasarea agenţilor între diferite zone". 

UPDATE Atacul israelian asupra unei tabere de refugiaţi a ucis 18 persoane, afirmă Hamas

Ministerul Sănătăţii, controlat de Hamas, a anunţat sâmbătă dimineaţă că o lovitură israeliană asupra taberei de refugiaţi Nuseirat a ucis cel puţin 18 persoane în cursul nopţii.

Armata israeliană "îşi continuă tirurile de artilerie grea" asupra oraşului Gaza şi a oraşului Jabalia, în nord, precum şi asupra oraşului Deir al Balah, în partea centrală a teritoriului, a adăugat comunicatul. Loviturile continuă, de asemenea, în apropiere de Rafah şi Khan Yunis, în sud.

UPDATE Bombă israeliană de aproape 100 kg: imagini cu tabăra de refugiaţi Jabalia

Armata israeliană a declarat că a finalizat ocuparea taberei Jabalia şi că brigada Hamas care operează în zonă a fost desfiinţată. „Jabalia nu mai este Jabalia care a fost cândva”, a spus comandantul israelian, generalul Itzik Cohen.

„Am ucis sute de terorişti şi am arestat în jur de 500 de suspecţi de terorism, dintre care unii au luat parte la evenimentele din 7 octombrie”. Cohen a adăugat că brigada de nord a Hamas „a fost complet demontată, o parte semnificativă a ei a încetat să mai existe ca structură militară”.

El a mai declarat că locuinţele celor 57 de agenţi Hamas care au participat la masacrul din 7 octombrie au fost distruse. În imagini, unul dintre cele mai recente bombardamente asupra taberei de refugiaţi Jabalia cu bombe de aproximativ 100 kg aruncate din avioane israeliene.

Rezoluţia este o „veste bună”

Rusia şi Statele Unite, care, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului, ar fi putut să se opună prin veto, s-au abţinut, ceea ce înseamnă că rezoluţia a trecut cu 13 voturi pentru, potrivit AFP.

Rezoluţia este o „veste bună”, a declarat vineri guvernul britanic, care a reiterat apelul pentru "încetarea focului".

"Este o veste bună faptul că ONU s-a reunit pentru a susţine o rezoluţie pentru a aduce mai mult ajutor umanitar în Gaza", a declarat ministrul britanic de externe David Cameron.

După mai multe zile de amânări, rezoluţia cere, de asemenea, crearea "condiţiilor pentru încetarea durabilă a ostilităţilor", dar nu a cerut încetarea imediată a luptelor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici