Război în Orientul Mijlociu: Armistiţiul temporar convenit de Israel şi Hamas a intrat în vigoare / 13 ostatici israelieni au fost eliberaţi / Israelul avertizează: vor urma alte două luni de război / Se lucrează pentru extinderea schimbului: 100 răpiţi pentru 300 de palestinieni

Armistiţiul temporar convenit de Israel şi Hamas a intrat în vigoare vineri dimineaţa. Acesta ar trebui să ţină patru zile şi prevede încetarea temporară a ostilităţilor, acordarea de ajutor umanitar în Gaza şi schimbul unor ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

1711 afișări
Imaginea articolului Război în Orientul Mijlociu: Armistiţiul temporar convenit de Israel şi Hamas a intrat în vigoare / 13 ostatici israelieni au fost eliberaţi / Israelul avertizează: vor urma alte două luni de război / Se lucrează pentru extinderea schimbului: 100 răpiţi pentru 300 de palestinieni

UPDATE Biden, despre eliberările de ostatici de vineri: Este doar un început

Preşedintele SUA Joe Biden a lăudat diplomaţia americană care a stat la baza eliberării, vineri, a 24 de ostatici deţinuţi de Hamas, afirmând că acesta a fost începutul a ceea ce se aşteaptă să fie alte eliberări de ostatici în zilele următoare, scrie Reuters.

„Începând din această dimineaţă, conform unui acord la care s-a ajuns prin diplomaţia americană extinsă, inclusiv numeroasele apeluri pe care le-am făcut din Biroul Oval către liderii din întreaga regiune, luptele din Gaza vor înceta timp de patru zile”, a declarat vineri Biden într-o conferinţă de presă.

UPDATE ONU spune că a primit 137 de camioane în Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat vineri că 137 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza în prima zi de încetare a luptelor, marcând cel mai mare convoi de ajutoare care a intrat în Fâşia Gaza din 7 octombrie.

„În timpul pauzei umanitare care a fost în vigoare din această dimineaţă, ONU a reuşit să intensifice livrarea de asistenţă umanitară în şi prin Gaza”, se arată într-o declaraţie a Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, citată de CNN.

Vineri, 129.000 de litri de combustibil şi patru camioane de gaz au fost, de asemenea, livrate în Gaza, a precizat OCHA.

Organizaţia a anunţat, de asemenea, că „21 de pacienţi în stare critică au fost evacuaţi în cadrul unei operaţiuni medicale la scară largă din nordul Gaza”. Nu este clar unde au fost evacuaţi aceşti pacienţi.

UPDATE Israelul a eliberat 39 de prizonieri palestinieni

Israelul a anunţat că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, în conformitate cu armistiţiul încheiat încheiat între cele două tabere, relatează AP.

Qadura Fares, care conduce un grup de susţinere a prizonierilor, a declarat că 33 de prizonieri eliberaţi în Cisiordania au fost predaţi unei echipe a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

UPDATE 13 ostatici israelieni au fost eliberaţi

Presa israeliană a citat oficiali din domeniul securităţii care au declarat că Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni după aproape şapte săptămâni de captivitate în Gaza.

Aceştia au trecut în Egipt, relatează Times of Israel şi Haaretz.

În acelaşi timp, 10 ostatici thailandezi şi un filipinez au trecut în Israel în drum spre centrul medical Shamir, a declarat un oficial informat despre un acord separat mediat de Qatar şi Egipt.

Ostaticii erau toţi bărbaţi şi nu erau acoperiţi de acordul de armistiţiu cu Israelul care se referă la femei şi copii, a spus oficialul.

Această negociere a început atunci când ministrul de externe al Thailandei a vizitat Qatarul la 31 octombrie, au spus aceştia.

În schimbul ostaticilor israelieni, se aşteaptă ca 39 de prizonieri palestinieni să fie eliberaţi de Israel în cursul zilei de astăzi.

Aceştia urmează să fie duşi la închisoarea israeliană Ofer din Cisiordania, înainte ca Crucea Roşie să îi ducă în alte locaţii din această zonă şi din Ierusalimul de Est, potrivit grupului de apărare "Clubul prizonierilor palestinieni".

UPDATE Armata israeliană: o alarmă falsă la Eilat

La Eilat a fost o „alarma falsă”, au precizat Forţele de Apărare Israeliene, după ce au sunat sirenele în oraşul din sudul Israelului. „Nu există probleme de siguranţă”, au reiterat aceştia, transmite Haaretz.

UPDATE Hezbollah: respectăm armistiţiul, atâta timp cât Israelul nu atacă

Hezbollah-ul libanez asigură că vrea să respecte armistiţiul de 4 zile care a intrat în vigoare în această dimineaţă, fără a trage în poziţiile militare israeliene din sudul Libanului. Vorbind pentru ziarul libanez L'Orient-Le Jour, o sursă din Hezbollah a declarat: „Vom respecta armistiţiul decretat în Gaza, cu condiţia ca Israelul să nu atace sudul Libanului. Dacă ar face acest lucru, cu siguranţă nu vom fi inactivi”.

UPDATE Cisiordania: un palestinian ucis în confruntările din Ierihon

Un palestinian de 22 de ani, Muhammad Hannawi, a fost împuşcat astăzi în timpul ciocnirilor cu armata israeliană în tabăra de refugiaţi Aqbat Jaber, lângă Ierihon (Cisjordania). Acest lucru a fost raportat de Ministerul Palestinian al Sănătăţii, citat de agenţia de presă Wafa. Incidentele au avut loc în timpul unei arestări efectuate în lagăr de o unitate israeliană. Până acum, armata nu a comentat acest episod.

UPDATE Locuitorii din nordul Gazei încearcă să se întoarcă, în ciuda avertismentelor armatei israeliene

Unele imagini din Gaza arată că unii rezidenţi din partea de nord a Fâşiei încearcă să se întoarcă la casele lor, în ciuda avertismentului IDF, Forţele de Apărare Israeliene, care le-au spus să stea departe, deoarece este încă o zonă de război. Haaretz raportează.

UPDATE Ce prevede acordul dintre Israel şi Hamas

Iată detaliile acordului dintre Israel şi Hamas intermediat de Qatar. - Încetarea focului: O pauză de patru zile în luptele dintre Israel şi Hamas a intrat în vigoare şi ambele părţi spun că pauza este temporară. Armata israeliană a continuat operaţiunile până la începutul încetării focului şi a avertizat populaţia civilă palestiniană să nu se întoarcă la nord pentru că „războiul nu s-a încheiat”. - Eliberarea ostaticilor şi a prizonierilor: 13 femei şi copii luaţi ostatici de Hamas vor fi eliberaţi la ora 16:00 prin punctul de trecere Rafah, duşi în Egipt şi de acolo în Israel după controalele iniţiale de sănătate şi pentru a le stabili identitatea. Celelalte 37 vor fi eliberate în patru zile. Hamas spune că acordul va prevedea ca Israelul să elibereze 150 de prizonieri palestinieni. Prelungire posibilă: pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberaţi, pauza în luptă va fi prelungită cu o zi. Ajutor şi combustibil: 200 de camioane care transportă ajutoare, patru cisterne de combustibil şi patru camioane care transportă gaze de gătit vor fi permise să intre în Gaza prin punctul de trecere Rafah din Egipt în fiecare dintre cele patru zile. Cairo spune că 130.000 de litri de motorină vor fi permise în Gaza, în fiecare zi.

UPDATE Începe procesul de eliberare a prizonierilor palestinieni

Serviciul Israelian al Închisorilor (IPS) a început procesul de eliberare a prizonierilor palestinieni, în urma încetării focului. Potrivit unui comunicat publicat de IPS, prizonierii vor fi transferaţi de la închisoarea Ofer la punctul de control Beitunia din Cisiordania.

UPDATE Camioanele intră în Gaza

UPDATE Israelul aruncă în aer tunelul de sub spitalul Al-Shifa, cu puţin timp înainte de încetarea focului

Cu puţin timp înainte de începerea încetării focului, armata israeliană a demolat tunelul Hamas descoperit sub spitalul Shifa din oraşul Gaza. Times of Israel relatează acest lucru, explicând că armata a spus că divizia a 36-a şi soldaţii din unitatea de elită de inginerie de luptă Yahalom a distrus tunelul de sub Shifa, precum şi alte intrări în zonă. Un videoclip lansat de IDF arată distrugerea tunelului, precum şi alte câteva atacuri recente desfăşurate în Gaza.

UPDATE Sirene au sunat la puţin timp după intrarea în vigoare a armistiţiului

Oficialii din ambele tabere nu au făcut comentarii pe parcursul dimineţii, potrivit Sky News.

Conform înţelegerii, armistiţiul va ţine patru zile şi va permite schimbul a 50 de ostatici deţinuţi de Hamas pentru 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Se aşteaptă ca primii 13 ostatici să fie predaţi Crucii Roşii la ora locală 16:00.

Ceilalţi ostaticilor ar putea să fie eliberaţi în grupuri în următoarele trei zile.

Se preconizează că aproximativ 200 de camioane cu ajutoare umanitare vor putea intra în Gaza până la sfârşitul aristiţiului.

Israel avertizează că, după armistiţiu, războiul contra Hamas va continua. Se preconizează că vor fi cel puţin două luni de lupte aprige. 

În acest timp, negociatorii îşi continuă treaba. Se lucrează pentru extinderea schimbului: 100 de persoane răpite contra a 300 de palestinieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici