LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 405. Finlanda a devenit, oficial, al 31-lea stat NATO / Atac cu drone în Odesa / O fostă gardă de corp a lui Putin acuză: e un criminal / Prigojin a fost la locul crimei

În vreme ce Rusia îşi macină puterile pe frontul din Ucraina, NATO, alianţa care trebuie să apere lumea de agresiunea lui Putin, se măreşte astăzi cu un membru nou, Finlanda.

9145 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 405. Finlanda a devenit, oficial, al 31-lea stat NATO / Atac cu drone în Odesa / O fostă gardă de corp a lui Putin acuză: e un criminal / Prigojin a fost la locul crimei

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 40. Atac cu drone în Odesa. Stoltenberg: Poziţia Ucrainei la masa negocierilor este legată de puterea pe câmpul de luptă

UPDATE 22:30 Moscova îl cheamă însărcinatul cu afaceri francez

„Acuzaţii false inadmisibile” la adresa armatei ruse la Bucea. Însărcinatul cu afaceri francez a fost chemat la Ministerul rus de Externe pentru a protesta împotriva „acuzaţiilor false” despre armata rusă din Bucea, Ucraina, pe care le-a considerat „inadmisibile”, consemnează agenţia Tass.

UPDATE 21:20 Un grup de oponenţi ruşi revendică responsabilitatea pentru atacul asupra lui Tatarski

Armata Naţională Republicană (ANR), un grup creat de rebelii ruşi care se opun Kremlinului, a revendicat astăzi atacul care a ucis duminică cunoscutul blogger militar rus cunoscut sub pseudonimul Vladlen Tatarski, exonerând-o pe femeia arestată Daria Trepova. „Această acţiune a fost pregătită şi realizată de noi în mod independent. Nu avem contacte şi nu am primit ajutor de la nicio structură străină, cu atât mai puţin de la serviciile secrete”, a scris celula ANR din Sankt Petersburg pe canalul Rospartizan Telegram. Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, a fost, potrivit oponenţilor, un „instigator şi propagandist”, precum şi „un criminal de război”.

UPDATE 20:50 Flota Baltică Rusă, exerciţiu aerian la Kaliningrad

Un exerciţiu aerian cu lovituri cu rachete a avut loc în regiunea Kaliningrad, din Rusia, care se află în afara graniţei federaţiei, între Polonia şi Lituania, şi cu acces la Marea Baltică. După cum a spus Flota Rusă Baltică într-un comunicat, exerciţiul a implicat bombardiere de primă linie Sukhoi Su-24M şi avioane de luptă multirol Su-30SM, care au lovit ţinte de suprafaţă într-un poligon de antrenament din regiune. Chiar astăzi, NATO a inclus Finlanda ca a 31-a ţară a alianţei.

UPDATE 20:10 Budapesta: Prezenţa lui Kuleba încalcă unitatea NATO

„Invitaţia ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la întâlnirea miniştrilor de externe ai NATO este o încălcare a unităţii NATO: Ungaria va sprijini eforturile de integrare ale Ucrainei doar dacă va restabili drepturile maghiarilor din Transcarpatia”. Acest lucru a fost susţinut de şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó, potrivit unui tweet al purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Budapesta. Reuniunea comisiei Ucraina-NATO a avut loc astăzi la Bruxelles, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2017 din cauza propriei opoziţii a Ungariei.

UPDATE 20:00 Ucraina: 200 de case inundate în Kramatorsk

O ecluză de pe un iaz din regiunea Kramatorsk din Ucraina a fost parţial distrusă şi aproximativ 260 de case au fost inundate, a declarat şeful administraţiei regiunii Doneţk, Pavel Kirilenko, într-o postare pe Facebook. „Administraţia militară regională coordonează eforturile pentru a minimiza consecinţele scurgerii: la faţa locului lucrează salvatorii de la Serviciul de Stat de Urgenţă, utilităţi şi reprezentanţi ai departamentelor competente ale administraţiilor militare regionale şi orăşeneşti”, a spus el în post, anunţând că o „creăm o barieră de beton şi o să curăţăm albia râului, pentru a minimiza impactul scurgerii şi mutăm oamenii din casele afectate în locuinţe temporare”.

UPDATE 19:30 Detenţia Dariei Trepova s-a transformat în arest

Un tribunal din Moscova a transformat în arest, cel puţin până pe 2 iunie, arestarea lui Darei Trepova, acuzată că a comis atacul în care jurnalistul-blogger Vladlen Tatarski a fost ucis duminică, într-o cafenea din Moscova, susţine Ria Novosti. Acuzaţia este că a comis un act terorist.

UPDATE 19:00 Prigojin a mers la sediul în care a avut loc asasinatul asupra lui Tatarski

Evgheni Prigojin a vizitat locaţia din Sankt Petersburg unde a avut loc explozia care l-a ucis pe bloggerul Maksim Fomin (cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski). Restaurantul, deţinut de Prigojin, fusese predat activiştilor canalului Telegram Kyber Front Z. Prigojin le-a cerut celor mai extremişti activişti în sprijinul războiului să înfrunte moartea tovarăşului lor.

UPDATE 18:30 Putin se laudă că-i scade inflaţia: în curând, sub 4%

Vladimir Putin susţine că inflaţia în Rusia scade datorită programelor lansate de guvern pentru a consolida economia şi companiile autohtone. „Inflaţia este în scădere” şi se preconizează că va scădea sub pragul de 4% în martie, a declarat preşedintele rus, vorbind la ceremonia de inaugurare a unei noi companii de producţie de componente feroviare la Tula, Tulazheldormaş. „Este adevărat că preţurile cresc, iar salariile - nu. Înţeleg că aceasta este o problemă crucială pentru întreaga ţară şi pentru fiecare muncitor. Rezolvarea problemelor este o sarcină-cheie a unei ţări. Sarcina principală, ca veniturile gospodăriei să ţină pasul cu ceea ce se întâmplă”, a subliniat el, fără a menţiona sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.

UPDATE 18:00 Medvedev: nu poţi să negociezi cu teroriştii, ei trebuie exterminaţi

„Nu negociezi cu teroriştii. Ei trebuie exterminaţi ca nişte câini turbaţi cu salivă otrăvitoare în gură, fără discursuri inutile şi patetice, chiar dacă uneori durează ani de zile pentru a le obţine. Iertarea şi compasiunea nu se aplică lor”. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a scris pe Twitter despre atacul de la Sankt Petersburg.

„Terorismul a revenit pe străzile noastre şi în oraşele noastre”, adaugă el, afirmând că cei pe care Occidentul îi consideră „oponenţi ai „regimului autoritar”, neînfricaţii cavaleri ai justiţiei care luptă împotriva corupţiei” îşi „execută acum concetăţenii”.

„Astăzi proştii autori ai atacurilor teroriste se plâng în lacrimi susţinând că au fost folosiţi. Probabil că aşa este: opoziţia noastră non-sistemică este obişnuită să folosească proşti de unică folosinţă, ei trebuie să se considere norocoşi că au supravieţuit. Totuşi, acest lucru nu îi va salva de la doar pedeapsă”, continuă Medvedev, referindu-se la Daria Trepova, tânăra arestată pentru atac.

„Toate aceste mass-media dezgustătoare Acf şi MbhBH, Navalnîi, Volkov, Ponomarev şi alte clone ale lui Hodorkovski s-au transformat în terorişti şi criminali obişnuiţi. Ei se bucură de vederea sângelui cetăţenilor ruşi. Nările le fulgeră de entuziasm, uitându-se la trupurile rănite şi mutilate. Ei au jurat credinţă întunericului şi terorii, împreună cu asasinii regimului nazist de la Kiev”.

UPDATE 17:50 Kiev: prigojin lui Bakhmut pentru că riscă la Sankt Petersburg

„Prigojin se duce probabil la Bahmut, pentru că acum este periculos pentru el la Sankt Petersburg. Acolo, vezi, restaurantele explodează...”, a declarat şeful grupului estic al forţelor armate ale Ucrainei, comentând videoclipul în care şeful lui Wagner anunţă capturarea Bahmutului. „Pune steaguri pe clădiri care nu există fizic de mult timp. Ceea ce, după cum spune el, este administraţia oraşului, este pur şi simplu o clădire distrusă”, a adăugat Cherevati, conform Ukrainska Pravda.

UPDATE 17:30 Zelenski, întâlnire cu fostul secretar de stat american Mike Pompeo

Preşedintele ucrainean Volodimyr Zelenski a avut o întâlnire la Kiev cu o delegaţie de politicieni americani, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai organizaţiilor caritabile, condusă de fostul secretar de stat american Mike Pompeo. Preşedinţia ucraineană a făcut-o cunoscut, potrivit Ukrinform.

Zelenski a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul permanent acordat Ucrainei. În cadrul întâlnirii, Zelenski a cerut companiilor americane să investească activ în Ucraina, menţionând că statul este deschis cooperării şi este gata să ofere asistenţă deplină investitorilor. „Investiţia în afaceri, pentru că afacerile sunt cele care creează locuri de muncă. Ne interesează ca oamenii să poată găsi de lucru, iar bugetul primeşte venituri pentru a ne consolida capacităţile câmpului de luptă”, a spus preşedintele ucrainean.

AICI, despre cum a slăbit Mike Pompeo cu dieta „do it yourself”.

UPDATE 17:00 Paris 2024: Kievul va interzice sportivilor săi să concureze, dacă sunt prezenţi ruşi

Ministerul ucrainean al sportului a elaborat un proiect prin care federaţiile sportive naţionale vor lipsi de statutul şi finanţarea în cazul în care sportivii concurează în competiţii internaţionale la care vor participa şi sportivi ruşi sau belarusi. Guvernul ucrainean a reiterat că sportivii din ţara sa nu vor participa la probele de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 dacă există şi sportivi din Rusia şi Belarus.

Kievul a luat decizia în urma deciziei Executivului Comitetului Olimpic Internaţional de a permite revenirea la competiţiile internaţionale, individual şi neutru, a sportivilor cu paşapoarte ruseşti şi belaruse, dar aceştia nu trebuie să susţină invazia militară de către Moscova a Ucrainei, să nu fie afiliaţi cu armata şi să nu fie sponsorizat de stat sau de subsidiare ale acestuia.

UPDATE 16:10 Finlanda, oficial în NATO

Procedura de aderare a Finlandei la NATO a fost finalizată oficial. Protocoalele de aderare şi ratificările au fost transmise Statelor Unite, depozitare a Tratatului de la Washington, iar Finlanda a devenit oficial al 31-lea membru al Alianţei Atlantice. „Sunt mândru de Finlanda şi de poporul finlandez – scrie premierul în exerciţiu Sanna Marin pe Twitter -. Ca naţiune, am fost uniţi prin acest proces istoric. Mulţumim aliaţilor noştri pentru încredere. Împreună vom fi şi mai puternici”.

UPDATE 15:40 „Putin este un criminal, nu-i mai urmaţi ordinele”, spune un fost agent personal de securitate al lui Putin

După ce a îndrăznit să fugă în străinătate, un bărbat care îl însoţeşte pe preşedintele rus în călătorii în străinătate din 2009 spune: „Percepţia lui asupra realităţii este distorsionată. Dar nu este grav bolnav, poate doar ceva legat de vârstă”.

UPDATE 15:00 Şoigu susţine că Rusia a amplasat în Belarus avioane şi sisteme de rachete capabile să lanseze atacuri nucleare

Rusia a pus la dispoziţia Belarusului avioane şi complexe de rachete Iskander-M capabile să lanseze lovituri nucleare, a afirmat pe 4 aprilie ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

UPDATE 14:00 Consiliul municipal din Khmelnytskyi revocă drepturile asupra terenurilor bisericii Patriarhiei Moscovei după agresarea unui soldat ucrainean

Сonsiliul municipal al oraşului Khmelnytskyi a revocat drepturile de proprietate asupra terenurilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei după ce un militar a fost agresat la lăcaşul lor de cult, a relatat Suspilne pe 4 aprilie.

UPDATE 13:00 Stoltenberg: Poziţia Ucrainei la masa negocierilor este "inextricabil legată" de puterea pe câmpul de luptă

Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a declarat pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty că este de competenţa Ucrainei să stabilească termenii negocierilor cu Rusia, dar "ceea ce se întâmplă prin intermediul mesei de negocieri este inextricabil legat de puterea câmpului de luptă".

UPDATE 12:00 Forţele Aeriene: Rusia lansează zilnic până la 20 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei

Rusia lansează zilnic până la 20 de bombe de aviaţie ghidate împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iurii Ihnat, la 4 aprilie.

UPDATE 11:00 Biroul de Stat de Investigaţii a găsit un depozit cu alimente furate destinate militarilor

Biroul de Stat de Investigaţii a raportat la 4 aprilie că a descoperit un depozit în regiunea Dnipropetrovsk care conţinea aproape trei tone de alimente furate destinate armatei.

UPDATE 10:00 Ministerul britanic al Apărării: Rusia va înlocui "în cele din urmă" Wagner cu alte PMC-uri în Ucraina

Rusia ar putea să se asocieze cu alţi contractori militari privaţi pentru lupte în Ucraina, pe fondul tensiunilor actuale cu grupul de mercenari Wagner, a scris Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa de informaţii din 4 aprilie.

UPDATE 09:00 Atac cu drone în Ucraina. Ruşii au atacat zona Odesa

17 drone lansate de ruşi au atacat teritoriul ucrainean în noaptea de luni spre marţi. Cel puţin o dronă a lovit o clădire din Odesa.

UPDATE 08:00 Statul Major General: Forţele ucrainene resping aproape 70 de atacuri ruseşti

Se pare că trupele ruseşti îşi concentrează eforturile în desfăşurarea de ofensive spre Lyman, Bakhmut, Avdiivka şi Marinka în regiunea Doneţk. Trupele ucrainene au respins 69 de atacuri ruseşti în aceste direcţii pe 3 aprilie, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineaţă.

UPDATE 07:00 ISW: Rusia dă vina pe Ucraina şi pe criticul încarcerat al lui Putin, Navalny, pentru asasinarea pe 2 aprilie a propagandistului Tatarski

Comitetul Naţional Antiterorist al Rusiei a acuzat serviciile speciale ucrainene că au complotat cu Fondul Anticorupţie al lui Navalny pentru a ucide un "corespondent de război", Vladlen Tatarsky. Oficialii ruşi nu au ajuns încă la un acord asupra unei singure naraţiuni cu privire la moartea lui Tatarski, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima lor actualizare.

UPDATE 01:00 Gruparea Wagner îl înrolează pe bloggerul militar ucis la St. Petersburg

Comandantul şi bloggerul militar Vladlen Tatarski, ucis ieri într-un atac la Sankt Petersburg, a fost înrolat post-mortem în rândurile companiei de mercenari Wagner. Serviciul de presă al companiei Concord, conduse de aşa-zisul „bucătar al lui Putin” Evgheni Prigojin, a dat publicităţii documentul care anunţă decizia. Înrolarea lui Tatarski va dura loc numai cu acordul rudelor sale. „Vă informăm că, prin hotărâre a consiliului comandanţilor, Makim Fomin (numele real al lui Vladlen Tatarski) a fost înrolat ca luptător al Wagnerului din 2 aprilie”, se menţionează în document. Acest lucru dă dreptul rudelor bărbatului ucis să aibă acces la despăgubiri şi garanţii sociale oferite mercenarilor Wagner care au murit pe teren.

UPDATE 00:50 Zelenski: Sprijinul SUA esenţial pentru a rezista Rusiei

„Întâlnire importantă cu delegaţia Camerei Reprezentanţilor SUA a Partidului Republican condusă de Mike Turner. Sprijinul bicameral, bipartizan al Statelor Unite, al preşedintelui Biden şi al întregului popor american a jucat un rol esenţial în capacitatea ţării noastre de a face faţă războiului Rusiei pentru libertatea şi valorile noastre democratice”, a scris pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Sper că nivelul ridicat de sprijin şi interacţiune dintre statele noastre va fi menţinut. Aceasta este cheia unei victorii comune asupra agresorului rus”, adaugă el.

UPDATE 00:30 Ucraina: două atacuri cu drone asupra regiunii Briansk din Rusia

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că armata ucraineană a efectuat două atacuri cu drone în districtul Sevsky: unul împotriva biroului local al Ministerului de Interne şi celălalt vizând un comisariat militar pentru înrolarea în armată. „Nu au fost victime”, a spus guvernatorul, potrivit căruia clădirea secţiei de poliţie „a fost avariată”. „Un alt atac al naţionaliştilor ucraineni a fost comis în districtul Sevsky”, a acuzat guvernatorul.

UPDATE 00:00 Spania a finalizat pregătirea a 200 de soldaţi ucraineni

200 de militari ucraineni au finalizat cursul III de pregătire de bază de cinci săptămâni, desfăşurat la Academia de Infanterie din Toledo, ca parte a Misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.

La predarea diplomelor au fost prezenţi ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, şi şeful Statului Major al Apărării, Teodoro López Calderón. Robles a reamintit că Spania va continua să sprijine Ucraina „pentru că, făcând acest lucru, apărăm o lume mai dreaptă şi mai bună”.

„Am reuşit să rezistăm timp de un an şi vom continua să o facem”, a spus comandantul ucrainean al contingentului Toledo, amintind că „Spania a fost una dintre primele naţiuni care a ajutat Kievul cu arme şi este una dintre ţările care fac parte din misiunea Uniunii Europene”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici