- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina este catastrofal pentru alimentaţia mondială
Şeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrăşăminte din lume a declarat că războiul din Ucraina va produce un şoc în ceea ce priveşte aprovizionarea şi costul alimentelor la nivel mondial, scrie BBC.

Yara International, care operează în peste 60 de ţări, cumpără cantităţi considerabile de materii prime din Rusia. Preţurile îngrăşămintelor erau deja ridicate din cauza creşterii preţurilor en-gros la gaze.
Şeful Yara, Svein Tore Holsether, a avertizat că situaţia ar putea deveni şi mai dificilă. "Lucrurile se schimbă de la o oră la alta", a declarat acesta pentru BBC. "Eram deja într-o situaţie dificilă înainte de război... iar acum este o perturbare suplimentară a lanţurilor de aprovizionare şi ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulţime de îngrăşăminte trebuie să se deplaseze şi este foarte probabil ca acest lucru să fie afectat."
ULTIMELE ȘTIRI
-
STUDIU. Atracția față de bărbați poate duce la tulburări alimentare
-
România va propune oficial UE amânarea cu 5 ani a interdicţiei de vânzare a autoturismelor cu combustie internă
-
Sfârşitul României Mari. Acum 82 de ani la Bucureşti sosea un ultimatum de la Moscova prin care se cerea cedarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei. Decenii mai târziu regimul de la Moscova arătă că natura sa agresivă nu s-a schimbat
-
Vladimir Putin vrea să participe în persoană la summitul G20. Liderii lumii se gândesc să boicoteze summitul în semn de protest
Rusia şi Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători de produse agricole şi alimentare la nivel mondial.
Rusia produce, de asemenea, cantităţi enorme de nutrienţi, cum ar fi potasiul şi fosfatul - ingrediente-cheie în îngrăşăminte, care permit plantelor şi culturilor să crească.
"Jumătate din populaţia lumii se hrăneşte ca urmare a îngrăşămintelor... iar dacă acestea sunt eliminate de pe câmp pentru unele culturi, [randamentul] va scădea cu 50%", a declarat Holsether.
Compania sa a fost deja afectată de conflict, după ce o rachetă a lovit biroul Yara din Kiev. Cei 11 angajaţi nu au fost răniţi.
Compania cu sediul în Norvegia nu este afectată direct de sancţiunile împotriva Rusiei, dar trebuie să facă faţă consecinţelor. Încercarea de a asigura livrările a devenit mai dificilă din cauza perturbărilor din industria navală.
La doar câteva ore după ce Holsether a vorbit cu BBC, guvernul rus a cerut producătorilor săi să oprească exporturile de îngrăşăminte.
El a subliniat că aproximativ un sfert din nutrienţii cheie utilizaţi în producţia alimentară europeană provin din Rusia.
Analiştii au avertizat, de asemenea, că această măsură ar însemna costuri mai mari pentru agricultori şi randamente mai mici ale culturilor. Acest lucru s-ar putea reflecta în costuri şi mai mari pentru alimente.
Cantităţi uriaşe de gaze naturale sunt necesare pentru a produce amoniac, ingredientul cheie al îngrăşămintelor cu azot. Yara International se bazează pe cantităţi mari de gaz rusesc pentru uzinele sale europene.
Anul trecut, compania a fost nevoită să suspende temporar producţia a aproximativ 40% din capacitatea sa din Europa din cauza creşterii preţurilor la gazul en-gros. Alţi producători au redus, de asemenea, livrările.
În combinaţie cu creşterea tarifelor de transport maritim, sancţiunile impuse Belarusului (un alt furnizor important de materii prime) şi condiţiile meteorologice extreme - toate acestea au dus la o mare creştere a preţurilor la îngrăşăminte anul trecut, care s-a adăugat la creşterea preţurilor la alimente.
Schimbările climatice şi creşterea populaţiei se adăugau deja la provocările cu care se confruntă sistemul global de producţie alimentară - toate acestea înainte de a începe pandemia.
Directorul executiv al Yara International descrie războiul ca fiind "o catastrofă peste catastrofă", subliniind cât de vulnerabil la şocuri este acum lanţul global de aprovizionare cu alimente.
"Trebuie să ţinem cont de faptul că, în ultimii doi ani, a crescut cu 500 de milioane numărul persoanelor care merg la culcare flămânzi... aşa că este foarte îngrijorător."
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



GANDUL.RO

