LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 486. Contraofensiva. Ucraineni avansează pe fondul conflictului intern din Rusia / Oficial: "Există succese şi progrese tangibile"

  • Ucraineni avansează pe fondul conflictului intern din Rusia
  • În Rusia. Se duc lupte între mercenarii Wagner şi forţele armate ruse.
  • Potrivit agenţiilor de presă ucrainene, Kievul a eliberat teritoriile din apropierea oraşului Krasnohorivka din regiunea Doneţk, ocupate de separatiştii pro-ruşi din 2014.
4869 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 486. Contraofensiva. Ucraineni avansează pe fondul conflictului intern din Rusia / Oficial: "Există succese şi progrese tangibile"

Mediafax Foto

UPDATE Ucraineni avansează pe fondul conflictului intern din Rusia

Potrivit agenţiilor de presă ucrainene, Kievul a eliberat teritoriile din apropierea oraşului Krasnohorivka din regiunea Doneţk, ocupate de separatiştii pro-ruşi din 2014.

Oleksandr Tarnavski, comandantul grupării strategice operaţionale Tavria, a vorbit pentru agenţia naţională de ştiri a Ucrainei, Ukrinform.

"Mişcarea forţelor noastre continuă. Există succese şi progrese tangibile", a spus Tarnavski sâmbătă.

UPDATE Guvernatorul din Voronej confirmă un incendiu la o rafinărie de petrol de la periferia oraşului

Un rezervor de combustibil în flăcări la o rafinărie de petrol din apropierea oraşului rus Voronej este în curs de stingere, a declarat guvernatorul Alexander Gusev.
 
"În Voronej, un rezervor de combustibil în flăcări este în curs de stingere la un depozit de petrol de pe strada Dimitrov. Peste 100 de pompieri şi 30 de vehicule se află la faţa locului. Potrivit primelor date, nu există victime", a declarat Gusev într-un comunicat.
 
El nu a oferit nicio explicaţie cu privire la cauza incendiului, dar mai multe videoclipuri de pe reţelele de socializare arată cel puţin un elicopter militar în apropiere. 
 
Luptători ai companiei militare private Wagner se aflau în zonă, potrivit altor înregistrări video geolocalizate.
 
Imaginile geolocalizate arată cel puţin două elicoptere militare în apropiere, la periferia oraşului. 
 
Mass-media de stat din Rusia a publicat înregistrări video cu blocaje rutiere în jurul oraşului Voronej, care pare să fi fost un obiectiv al unităţilor Wagner care se deplasează spre nord dinspre Rostov pe Don.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Loialitatea forţelor de securitate ruseşti, "factor-cheie" pentru modul în care se va desfăşura "rebeliunea" lui Prigojin

Rezultatul rebeliunii armate a grupului de mercenari Wagner va depinde parţial de loialitatea faţă de stat a Gărzii Naţionale Ruse şi a altor forţe de securitate, a scris Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa de informaţii din 24 iunie.
 
Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a iniţiat ceea ce el a numit un "marş pentru dreptate" împotriva conducerii militare ruse, după ce a afirmat, la 23 iunie, că aceasta a vizat forţele sale de mercenari din Ucraina cu un atac devastator cu rachete, soldat cu victime semnificative.
 
Cu puţin timp înainte de ora locală 8.00 a.m., la 24 iunie, serviciul de presă al lui Prigojin a publicat online o înregistrare video în care susţinea că toate siturile militare din oraşul Rostov, situat în sudul Rusiei, se află sub controlul lui Wagner, inclusiv aerodromul.
 
Într-un discurs video de cinci minute publicat pe 24 iunie, dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că orice luptă internă care subminează "unitatea Rusiei" într-un astfel de moment este "în esenţă trădare".
 
Deşi nu a făcut referire la el pe nume, Putin a spus că lupta internă dintre Prigojin şi conducerea militară rusă este o "ameninţare mortală" la adresa statalităţii ruse, adăugând că "acţiunile de apărare împotriva unei astfel de ameninţări vor fi severe".

UPDATE Putin condamnă "rebeliunea" lui Prigojin, în timp ce liderul grupului Wagner susţine că controlează toate siturile militare din Rostov

Vladimir Putin a declarat într-un discurs video la 24 iunie că liderii grupului Wagner "vor fi traşi la răspundere" pentru organizarea unei rebeliuni şi ridicarea armelor împotriva Ministerului rus al Apărării, calificând-o drept "o crimă".
 
În discursul de cinci minute, Putin a prezentat războiul în curs de desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind războiul Rusiei pentru supravieţuire şi a spus că orice luptă internă care subminează "unitatea Rusiei" într-un astfel de moment este "în esenţă trădare".
 
Putin a continuat prin a numi lupta internă dintre Prigojin şi Ministerul rus al Apărării o "ameninţare mortală" la adresa statalităţii ruse, adăugând că "acţiunile de apărare împotriva unei astfel de ameninţări vor fi severe".
 
"Toţi cei care au pus la cale o rebeliune se vor confrunta cu o pedeapsă inevitabilă. Forţele armate şi alte instituţii de stat au primit ordinul necesar", a declarat Putin.
 
Serviciul de presă al lui Prigojin a publicat un videoclip cu puţin timp înainte de ora locală 8.00, la 24 iunie, în care Prigojin susţinea că toate siturile militare din Rostov se află sub controlul lui Wagner, inclusiv aerodromul.
 
Prigojin a declarat în videoclip că personalul de la sediul militar principal din Rostov continua să lucreze ca de obicei "fără probleme". Rostov, sau Rostov-on-Don, este un oraş cu 1,15 milioane de locuitori din sudul Rusiei, la 90 de kilometri de graniţa de est a Ucrainei.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 223.910 soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 24 iunie că Rusia a pierdut 223.910 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, cu un număr estimat de 580 de victime la 23 iunie.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.024 de tancuri, 7.804 vehicule blindate de luptă, 6.731 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.015 sisteme de artilerie, 619 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 383 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 308 elicoptere, 3.460 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE Prigojin spune că sediul militar şi aerodromul din Rostov se află sub controlul Wagner

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forţele sale au controlul instalaţiilor militare din Rostov pe Don şi controlul aerodromului de acolo.
 
"Ne aflăm la cartierul general la ora 7:30. Facilităţile militare din Rostov, inclusiv aerodromul, se află sub controlul nostru", a declarat Prigojin într-o înregistrare video postată pe canalul oficial deTelegram al Wagner.
 
"Avioanele care pleacă pentru munca de luptă pleacă în mod obişnuit fără probleme. Zborurile medicale pleacă în mod normal. Tot ce am făcut a fost să preluăm controlul pentru ca aviaţia de atac să nu ne lovească pe noi, ci să lovească în direcţia Ucrainei".
 
Prigojin a declarat că se află la Rostov pe Don şi că oamenii săi nu îi împiedică pe ofiţeri să îşi îndeplinească sarcinile. 
 
"Cartierul general principal, punctul de control principal funcţionează normal, nu există probleme. Niciun ofiţer nu a fost întrerupt", a declarat Prigojin.

UPDATE Prigojin spune că unităţile sale au fost lovite de un elicopter pe o autostradă
 

Şeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă că unităţile sale au fost lovite de un elicopter pe o autostradă şi au ameninţat că „distruge totul” în calea lui, într-un mesaj audio postat pe canalul său Telegram.

Nu este clar unde erau exact unităţile.

„Una dintre echipele de asalt a fost supusă focului de la elicoptere. Unităţile Wagner sunt intacte, elicopterul este distrus şi arde în pădure”, a spus Prigozhin, adăugând „o vom lua ca pe o ameninţare şi vom distruge tot ce ne înconjoară”.
CNN nu poate verifica aceste afirmaţii şi nicio dovadă video în acest sens.

Prigojin a mai spus că unităţile sale sunt „gata să moară”.

„Pentru că murim pentru poporul rus, acesta trebuie eliberat de acei oameni care lovesc populaţia civilă, pe care tocmai au lovit-o la Rostov din elicoptere”, a spus el.
Acest lucru vine în timp ce primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat sâmbătă într-o postare Telegram că „în legătură cu informaţiile primite, la Moscova se iau  măsuri antiteroriste menite să consolideze măsurile de securitate”.

„A fost introdus un control suplimentar pe drumuri. Sunt posibile limitări privind organizarea evenimentelor publice”, a adăugat Sobyanin.


 

 

 

UPDATE - Ministerul rus al Apărării acuză Kievul că a profitat de "provocarea" lui Prigojin

Ministerul rus al Apărării a declarat la începutul zilei de sâmbătă că Kievul concentrează mai multe brigăzi pentru o ofensivă în direcţia Bakhmut.

"Profitând de provocarea lui Prigozhin de a perturba situaţia, regimul de la Kiev concentrează unităţi ale Brigăzii 35 de puşcaşi marini şi ale Brigăzii 36 mecanizată a AFU (Forţele Armate ale Ucrainei) în direcţia tactică Bakhmut, la linia iniţială pentru acţiuni ofensive", a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat. 

Rusia spune că forţele sale ripostează.

Măsurile de securitate au fost sporite la Moscova, anunţă presa de stat rusă
 

Măsurile de securitate au fost intensificate vineri la Moscova, în urma unor comentarii explozive ale liderului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit presei de stat ruse TASS.

"Măsurile de securitate au fost întărite la Moscova, toate cele mai importante facilităţi, autorităţile de stat şi facilităţile de infrastructură de transport au fost luate sub protecţie sporită", au declarat pentru TASS agenţiile de aplicare a legii din Rusia.
Potrivit forţelor de ordine, au fost ridicate în stare de alarmă şi Unitatea de Poliţie cu destinaţie specială şi Unitatea specială de reacţie rapidă a Gărzii Ruse, potrivit TASS.

FSB al Rusiei a declarat că îl investighează pe Prigozhin pentru "rebeliune armată" după ce acesta a promis represalii, prin care a acuzat armata rusă că i-a bombardat tabăra de mercenari.

 

Un comandant rus îi îndeamnă pe mercenarii wagnerieni să se "oprească" şi să se "supună voinţei" preşedintelui Putin


Serghei Surovikin, comandantul suprem al Rusiei în Ucraina, i-a îndemnat vineri seară pe luptătorii mercenari Wagner să se "oprească" şi să "se supună voinţei" preşedintelui Vladimir Putin.

"Mă adresez conducerii, comandanţilor şi luptătorilor de la Wagner. Împreună cu voi, am parcurs un drum dificil şi greu. Am luptat împreună, ne-am asumat riscuri, am suferit pierderi şi am câştigat împreună. Suntem din acelaşi sânge. Suntem războinici. Vă îndemn să vă opriţi, inamicul aşteaptă doar ca situaţia politică internă să se înrăutăţească în ţara noastră", se vede cum Surovikin spune într-o înregistrare video postată pe Telegram de un reporter al presei de stat ruse.

"Nu puteţi face jocul inamicului în această perioadă dificilă pentru ţară. Cât timp nu este prea târziu, vă rugăm să vă supuneţi voinţei şi ordinelor preşedintelui Federaţiei Ruse care a fost ales de mase", a mai spus Surovikin. "Opriţi coloanele, aduceţi-le înapoi în punctele de dislocare permanentă şi în zonele de comunicare... Rezolvaţi toate problemele în mod paşnic sub conducerea comandantului suprem al Federaţiei Ruse".


UPDATE - Generalul-locotenent Vladimir Alekseev, un oficial al serviciilor secrete ruse, a postat, de asemenea, vineri un videoclip în care critică acţiunile lui Wagner, spunând: "Aceasta este o lovitură de stat".

 

Generalul-locotenent Vladimir Alekseev, un oficial al serviciilor secrete ruseşti, a postat, de asemenea, vineri, o înregistrare video în care critică acţiunile lui Wagner, spunând: "Aceasta este o lovitură de stat".

"Ceea ce se întâmplă acum este un fapt flagrant de nebunie. Nu pot să explic în alte cuvinte", a spus Alekseev în videoclip.
"Ţara noastră se află în cea mai dificilă poziţie în acest moment", a continuat el. "Când întreaga lume occidentală este întoarsă împotriva noastră. Când obuzele vin din întreaga lume. Astfel de lucruri, pe care aţi început să le îndepliniţi acum sub ideea provocării cuiva, vor duce la pierderi enorme. În primul rând, pierderi politice enorme. Imaginaţi-vă entuziasmul cu care va fi luat acest lucru de către Occident."

UPDATE - Serviciul de securitate rus îndeamnă luptătorii Wagner să ignore ordinele lui Prigozhin şi să-l reţină pe acesta


Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) i-a îndemnat pe luptătorii Grupului Wagner să nu urmeze ordinele liderului lor Evgheni Prigozhin şi, de asemenea, i-a implorat pe luptători să ia măsuri pentru a-l reţine, potrivit unei declaraţii de vineri a grupului.

"Facem apel la luptătorii PMC să nu facă greşeli ireparabile, să oprească orice acţiuni de forţă împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigozhin şi să ia măsuri pentru a-l reţine", se arată în declaraţia centrului de relaţii publice al FSB.
"Declaraţiile şi acţiunile lui Prigozhin sunt, de fapt, îndemnuri la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Federaţiei Ruse şi sunt o înjunghiere în spatele militarilor ruşi care luptă împotriva forţelor ucrainene pro-fasciste", a adăugat comunicatul FSB.

 

UPDATE - Oficialii americani spun că urmăresc îndeaproape situaţia din Rusia după comentariile şefului Wagner
 

Oficialii americani urmăresc îndeaproape situaţia din Rusia în urma ameninţărilor liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigozhin, la adresa conducerii militare ruse, inclusiv a ministrului apărării Serghei Şoigu şi a şefului Statului Major General, Valeri Gerasimov.

Oficialii consideră ultimele comentarii ale lui Prigozhin - în care acesta a numit conducerea militară a Rusiei "rea" şi a spus că "trebuie oprită" - ca fiind ceva mai mult decât retorica sa obişnuită, a declarat un oficial american pentru CNN. Şi, spre deosebire de unele dintre declaraţiile anterioare ale lui Prigozhin despre inepţiile Ministerului rus al Apărării, aceste comentarii nu par să fi urmat unei descoperiri militare ucrainene sau unui succes tactic.

"Acest lucru este real", a declarat oficialul, deşi nu este clar dacă SUA au aşteptări cu privire la cum sau ce intenţionează Prigozhin în urma apelurilor sale ca cetăţenii ruşi să rămână în casele lor.

Videoclipurile par să arate vehicule militare ruseşti circulând în apropierea Dumei de Stat
De la Jennifer Hauser de la CNN

Mai multe conturi de pe reţelele de socializare par să arate vehicule militare ruseşti circulând pe străzile principale din Moscova în primele ore ale zilei de sâmbătă. O înregistrare video de pe un site local rusesc a arătat două vehicule circulând pe lângă Duma de Stat din Moscova.

În oraşul rus Rostov, în apropiere de sud-estul Ucrainei, vehiculele militare au putut fi văzute, de asemenea, circulând pe străzi.

Potrivit presei ruse de stat TASS, sâmbătă au fost organizate posturi în zona sediului central al Districtului Militar Sudic (SMD) din Rostov, unde personalul militar şi ofiţerii de poliţie menţin ordinea, a relatat un corespondent TASS.

În apropierea sediului central se aflau un transportor blindat de trupe, posturi militare, maşini de poliţie şi persoane în uniformă, potrivit TASS.

Poliţia patrula pe străzile centrale cu "semnalele luminoase aprinse" şi "în vestul oraşului Rostov se aud sunete de avioane în zbor", a relatat TASS.

UPDATE - Budanov spune că planul Rusiei de a sabota centrala nucleară Zaporizhzhia a fost „elaborat şi aprobat”

Într-un interviu pentru New Statesman, şeful serviciilor secrete militare al Ucrainei Kyrylo Budanov a declarat că Rusia a finalizat pregătirile pentru un atac asupra centralei nucleare Zaporizhzhia.

Întrebat dacă decizia de a efectua un act de sabotaj  a fost deja luată, Budanov a răspuns că planul a fost „întocmit şi aprobat– singurul lucru rămas este ordinul de a continua. 

Atunci se poate întâmpla în câteva minute".

Budanov a avertizat mai devreme că forţele ruse au extras  răcitorul centralei. Potrivit şefului de informaţii citat de publicaţie, reactoarele nucleare s-ar putea topi în zece ore până la 14 zile fără să se răcească. Între timp, forţele ruse ar putea folosi „mijloace tehnice pentru a accelera catastrofa”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat însă că nu au fost descoperite noi mine în timpul misiunilor recente de către şeful acesteia Rafael Grossi.

Posibilitatea unui sabotaj rusesc la uzina Zaporizhzhia a fost raportată înainte, dar „situaţia nu a fost niciodată atât de gravă ca acum”, potrivit lui Budanov, potrivit Kyiv Independent

 

UPDATE - Serviciul de securitate rus demarează o anchetă pentru revolta trupelor mercenare Wagner după declaraţiile lui Prigojin

Comitetul Naţional Antiterorism al Rusiei a cerut vineri ca Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, să oprească acţiunile ilegale.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a început o anchetă pentru revoltă în legătură cu declaraţiile sale recente.

"Declaraţiile care sunt răspândite în numele lui Evgheni Prigojin sunt absolut nefondate. În legătură cu aceste declaraţii, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a început o anchetă cu privire la un apel la o revoltă armată. Cerem ca acţiunile ilegale să fie oprite imediat", a spus comisia într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri mai devreme că preşedintele rus Vladimir Putin este conştient de situaţia care se desfăşoară în jurul lui Prigojin şi că sunt luate măsurile necesare, transmite TASS

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a spus că rapoartele care circulă pe reţelele de socializare care susţin că Forţele Armate Ruse au lansat o lovitură în „tagărele PMC Wagner din spate” sunt false.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici