LIVE UPDATE   Rusia, în război civil. UPDATE: Armistiţiu între Putin şi Prigojin. Liderul Wagner scapă de acuzaţii şi va trăi în Belarus. Mercenarii săi vor intra în armata rusă

  • UPDATE: Evgheni Prigojin, directorul Grupului paramilitar privat Wagner, a acceptat oprirea avansării combatanţilor pe teritoriul Rusiei, în cadrul negocierilor cu preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, anunţă Preşedinţia de la Minsk.
  • Prigozhin confirmă că luptătorii se întorc la baze pentru a "evita vărsarea de sânge"
  • Evgheni Prigojin se va muta în Belarus, în baza unui acord negociat de preşedintele belarus pentru a pune capăt revoltei armate de astăzi împotriva conducerii militare a Rusiei, a transmis într-un comunicat Kremlinul.
  • Prigojin şi mercenarii săi au lansat o rebeliune ce a ţinut 24 de ore şi în care au ocupat două oraşe ruse înainte de a negocia o pace cu conducerea Rusiei.
64170 afișări
Imaginea articolului Rusia, în război civil. UPDATE:  Armistiţiu între Putin şi Prigojin. Liderul Wagner scapă de acuzaţii şi va trăi în Belarus. Mercenarii săi vor intra în armata rusă

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UDPATE Condiţiile păcii între Putin şi Prigojin. Liderul Wagner va pleacă şi va trăi în Belarus. Kremlinul le va oferi mercenarilor locuri în armată

UPDATE Prigojin a acceptat oprirea avansării combatanţilor Wagner pe teritoriul Rusiei

Evgheni Prigojin, directorul Grupului paramilitar Wagner, a anunţat, sâmbătă, că a ordonat întoarcerea combatanţilor care avansează spre Moscova, confirmând acordul mediat de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

"Întoarcem coloanele şi mergem în sens opus, spre unităţile noastre de pe câmpul de luptă (din Ucraina - n.red), în conformitate cu planul", a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj postat pe Telegram, conform postului de televiziune CNN.

Anterior, Preşedinţia din Belarus a anunţat că Evgheni Prigojin a acceptat oprirea avansării combatanţilor pe teritoriul Rusiei în cadrul negocierilor intermediate de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko. "Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de a opri acţiunile membrilor Grupului Wagner pe teritoriul Rusiei şi de a lua măsuri suplimentare pentru reducerea tensiunilor. Actualele propuneri sunt perfect acceptabile pentru rezolvarea crizei, cu garanţii de securitate pentru combatanţii Wagner", a anunţat Preşedinţia din Belarus, conform agenţiei oficiale Belta, postului BFMTV şi cotidianului Le Monde.

Prigozhin confirmă că luptătorii se întorc la baze pentru a "evita vărsarea de sânge"

Evgheni Prigojin a emis un mesaj audio în care confirmă că luptătorii săi se întorc la bazele lor pentru a "evita vărsarea de sânge".

El spune că "a dat ordinul de a se întoarce din cauza riscului de vărsare de sânge"

UPDATE Măsuri excepţionale luate la Moscova. Capitala Rusiei se pregăteşte de posibila confruntare cu mercenarii Wagner

Regiunea Moscovei a suspendat evenimentele în aer liber şi cursurile în instituţiile de învăţământ până la 1 iulie, au anunţat autorităţile.

Această măsură a fost luată după ce primarul Moscovei a îndemnat locuitorii să se abţină de la deplasări în jurul capitalei.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că locuitorii Moscovei ar trebui să se abţină de la deplasări în jurul oraşului pe cât posibil, având în vedere că a fost declarată o operaţiune antiteroristă şi a spus că situaţia este "dificilă", relatează Reuters.

Sobyanin a mai spus în declaraţia, publicată pe Telegram, că luni va fi o "zi nelucrătoare" pentru "a minimiza riscurile".

Serviciile de securitate au instalat poziţii de mitraliere la periferie, în timp ce un convoiul de mercenari Wagner se îndreptă spre Capitală.

UPDATE Mercenarii Wagner sunt la doar şase ore de mers cu maşina de Moscova

Un convoi de luptători, tancuri şi vehicule blindate ale grupului paramilitar Wagner a ajuns în regiunea Lipetsk, la aproximativ şase ore de mers cu maşina de Moscova.

Mai multe înregistrări video de pe canalele Telegram arată vehicule Wagner trecând pe lângă Elets, un oraş din regiunea Lipetsk situat la aproximativ 400 km de capitală.

Coloana, care a pornit din Rostov după ce luptătorii Wagner au capturat în această dimineaţă unele dintre clădirile cheie din sudul oraşului, şi-a continuat călătoria în ciuda faptului că armata regulată a lansat "operaţiuni de luptă" împotriva ei mai la sud, în regiunea Voronej.

Nu este clar cât de mare este convoiul.

UPDATE Cum s-a ajuns la situaţia actulă. Iată firul evenimentelor

  • Wagner a jucat, încă de la începutul invaziei, un rol major în Ucraina. Bahmut fiind locul unde gruparea de mercenari a purtat cea mai brutală luptă.
  • Pe parcursul ultimelor 6 luni au existat din ce în ce mai multe momente tensionate între Wagner şi armata rusă. Soldaţii Wagner acuzând forţele Moscovei de incompetenţă pe câmpul de luptă.
  • În ultimele săptămâni liderul Wagner a lansat o serie de atacuri verbale la adresa ministrului apărării din Rusia. El l-a acuzat că sabotează eforturile forţelor sale în Ucraina.
  • Grupul Wagner a lansat vineri seara un videoclip în care prezenta distrugerile provocate de cea ce a numit un bombardament al armatei ruse asupra forţelor sale.
  • Evgheni Prigojin a anunţat ieri seara un "marş al justiţiei", care vizează răsturnarea şefilor militari de rang înalt.
  • Serviciul de securitate al Rusiei a răspuns prin deschiderea unui dosar penal împotriva lui Prigojin
  • Luptătorii Wagner au intrat în oraşul rus Rostov pe Don şi au capturat cartierul general al armatei, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice
  • Acest centru de comandă coordonează întreaga operaţiune militară din Ucraina, iar Prigojin susţine că a fost capturat "fără să se tragă un singur foc de armă";
  • Wagner a preluat apoi controlul asupra tuturor facilităţilor militare din oraşul Voronej, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate rusă;
  • Într-un discurs public, Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin de trădare şi a promis să pună capăt "revoltei armate".
  • Oficialii din Lipetsk, la nord de Voronej pe drumul spre Moscova, au îndemnat cetăţenii să rămână în casă, deoarece rapoartele au sugerat că Wagner continua să urce pe autostrada M4;
  • Elicoptere militare ruseşti au deschis focul asupra unui convoi de mercenari rebeli.

UPDATE Ruşi contra ruşii. Armata rusă a deschis focul asupra unui convoi de mercenari rebeli care se îndreptau spre Moscova

Elicoptere militare ruseşti au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra unui convoi de mercenari rebeli care se îndreptau spre Moscova, după ce au cucerit peste noapte un oraş din sudul ţării, potrivit Reuters.

UPDATE Liderul mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin a declarat că forţele sale au fost atacate de artilerie

Liderul mercenarilor grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forţele sale au fost atacate de artilerie şi elicopere. El susţine că forţele sale deţin controlul în Rostov-pe-Don şi că în ciuda atacurilor, ţara sprijină acţiunile sale.

UPDATE Rusia se confruntă cu prima insurecţie armată în decenii. Iată ce ştim pâna acum despre atacul lui Prigojin asupra regimului Putin

Luptele pentru putere în Rusia au început ieri după ce Prigojin, şeful armatei private Wagner, a acuzat conducerea armetei ruse că bombardat poziţile. Folosind acest pretext, Pregojin a anunţat "Un marş al justiţiei" şi a declarat că are 25.000 de luptători ce vor îndepărta elementele nocive de la Moscova.

Este prima insurecţie armată din Rusia de la războaiele cecene de acum câteva decenii, luptători puternic înarmaţi din  Wagner deţin controlul străzile din Rostov pe Don, un oraş cu peste un milion de locuitori, aproape de graniţa cu Ucraina.

Prigojin, a cărui armată privată a purtat cele mai sângeroase bătălii din Ucraina, a declarat că a capturat sediul central al Districtului Militar Sudic al Rusiei.

În Rostov, care serveşte ca principal centru logistic pentru armata rusă ce este implicată în invazia din Ucraina, locuitorii au fimat luptătorii Wagner în vehicule blindate şi tancuri de luptă în momentul în care aceştia luau poziţii în centrul oraşului.

O sursă de securitate rusă a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au ocupat, de asemenea, facilităţi militare în oraşul Voronej, mai la nord pe drumul spre Moscova, unde guvernatorul a declarat că sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru a pune capăt revoltei.

La Moscova, a existat o prezenţă sporită a securităţii pe străzi. Piaţa Roşie a fost blocată cu bariere metalice.

"Ambiţiile excesive şi interesele personale au dus la trădare", a declarat Putin într-un discurs televizat.

"Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Iar acţiunile noastre de apărare a Patriei împotriva unei astfel de ameninţări vor fi dure", a precizta preşedintele rus

Prigojin, sfidător, a răspuns rapid spunând că oamenii săi nu au avut nicio intenţie de a se preda.

"Preşedintele face o greşeală profundă atunci când vorbeşte despre trădare. Noi suntem patrioţi ai patriei noastre, am luptat şi luptăm pentru ea", a declarat Prigojin într-un mesaj audio.

Mai multe avioane ce duc oficiali ruşi au părăsit Moscova

UPDATE Există informaţii că fostul preşedinte rus şi un aliat important al lui Putin, Dmitri Medvedev a părăsit Moscova

UPDATE Prigojin îi răspunde lui Putin: luptătorii Wagner nu se vor preda / şeful statului a făcut o greşeală „profundă”

Prigojin a promis să răstoarne conducerea militară a Rusiei, afirmând că toţi membrii grupului său, care numără 25.000 de persoane, sunt pregătiţi să îşi sacrifice viaţa pentru poporul rus.

El l-a criticat direct pe preşedintele Vladimir Putin pentru că l-a numit trădător şi a afirmat că şeful statului a făcut o greşeală „profundă” în ceea ce priveşte tema trădării patriei.

UPDATE Liderii europeni urmăresc îndeaproape situaţia din Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmăreşte "îndeaproape" situaţia din Rusia, a anunţat sâmbătă Palatul Elysee.
 
"Preşedintele urmăreşte îndeaproape situaţia. Rămânem concentraţi pe sprijinirea Ucrainei", a declarat Elysee.
 
În mod similar, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că monitorizează situaţia "în mod continuu".
 
"Din cauza situaţiei din Rusia, am avut consultări în această dimineaţă cu premierul şi cu Ministerul Apărării Naţionale, precum şi cu aliaţii. Cursul evenimentelor dincolo de graniţa noastră estică este monitorizat în permanenţă", a scris Duda sâmbătă pe Twitter.

UPDATE Kadîrov rămâne loial lui Putin

Kadîrov publicat un comunicat în care spune că Prigojin a înjunghiat Rusia pe la spate şi că a trimis soldaţi ceceni să lupte împotriva Grupului Wagner

UPDATE Regim antiterorist introdus în regiunile Moscova şi Voronej

Comitetul Naţional Antiterorism din Rusia a anunţat introducerea unui regim de operaţiuni antiteroriste la Moscova, în regiunea Moscovei şi în regiunea Voronej.
 
"Pentru a preveni posibilele acte teroriste pe teritoriul oraşului Moscova, al regiunilor Moscova şi Voronej, a fost introdus un regim de operaţiuni antiteroriste", se arată în comunicat. 
 
Potrivit presei de stat ruse, este pentru prima dată când regimul antiterorist a fost anunţat în aceste regiuni. 
 
Măsurile au fost anunţate în contextul în care şeful grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a fost acuzat de organizarea unei revolte armate împotriva statului rus.

UPDATE Cine este Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner. Toate detaliile AICI

UPDATE Putin îl acuză pe Prigojin de trădare

Vladimir Putin a susţinut primele declaraţii după ce Evgheni Prigojin a declanşat o revoltă aramată împotriva conducerii de la Moscova. 

"Aceasta este o campanie aventurieră criminală. Este echivalentă cu o revoltă armată. Rusia se va apăra", spune preşedintele rus.

"Luptăm pentru viaţa şi securitatea cetăţenilor noştri şi pentru integritatea noastră teritorială".

El continuă: "Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare".

Tot discursul lui Putin este disponibil în traducere AICI

VIDEO Vehicule militare pe străzile din Rostov-pe-Don din Rusia 

UPDATE Wagner susţine că a preluat controlul asupra unor instalaţii militare din Voronej

Grupul paramilitar Wagner a afirmat sâmbătă că a preluat controlul asupra unor instalaţii militare ruseşti din oraşul rus Voronej.
 
"Instalaţiile militare din Voronej sunt preluate sub controlul PMC Wagner. Armata trece de partea poporului", se arată într-o scurtă declaraţie de pe canalul Telegram al Wagner.

UPDATE Forţele de securitate ruse au izolat Centrul Wagner din Sankt Petersburg

Forţele de securitate ruseşti au izolat clădirea Centrului Wagner din Sankt Petersburg, potrivit presei ruse de stat RIA Novosti.
 
În videoclipurile care circulă pe canalele Telegram ale grupului Wagner se vede personal de securitate la sediul din Sankt Petersburg şi un cordon în jurul clădirii.

UPDATE Putin se va adresa naţiunii "în curând", anunţă Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii "în curând", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat agenţia de presă de stat TASS.
 
Vestea vine în urma afirmaţiilor potrivit cărora grupul de mercenari Wagner a preluat controlul militar al unui oraş rusesc.

UPDATE Prigojin spune că sediul militar şi aerodromul din Rostov se află sub controlul Wagner

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forţele sale au controlul instalaţiilor militare din Rostov pe Don şi controlul aerodromului de acolo.
 
"Ne aflăm la cartierul general la ora 7:30. Facilităţile militare din Rostov, inclusiv aerodromul, se află sub controlul nostru", a declarat Prigozhin într-o înregistrare video postată pe canalul oficial Telegram al Wagner.
 
Prigojin a declarat că se află în Rostov pe Don şi că oamenii săi nu îi împiedică pe ofiţeri să îşi îndeplinească sarcinile. 
 
"Sediul principal, punctul principal de control funcţionează normal, nu există probleme. Niciun ofiţer nu a fost întrerupt", a declarat Prigojin.

UPDATE Lovitura de stat în Rusia? Iată ce ştim pâna acum despre revolta armată începută de Prigozhin, şeful Wagner, împotriva conducerii ruse

Şeful Wagner, Evgheni Prigozhin, a acuzat armata rusă de lansarea unui atac cu rachete asupra unei baze Wagner, ucigând, susţine el, mulţi luptători.

Nu a prezentat nicio dovadă în acest sens, dar a folosit această afirmaţie pentru a declara ceea ce a numit "Un marş al justiţiei" şi a declarat că are 25.000 de luptători pregătiţi să scape conducerea militară rusă de rău.

Autorităţile ruse l-au acuzat pe Prigojin de organizarea unei revolte armate. Înalţi responsabili militari ruşi au cerut luptătorilor Wagner să nu se supună ordinelor sale.

Un general-locotenent a descris acţiunile şefului Wagner ca fiind "o lovitură de cuţit în spatele ţării şi al preşedintelui".

Kremlinul a declarat că preşedintele Putin a fost informat despre ceea ce se întâmplă.

La Moscova au fost văzute un număr mare de blindate ce sunt defăşurate pe străzi

Ştire iniţială

Şeful mercenarilor Wagner a precizat că rachetele au venit din spatele frontului, iar pierderile sunt uriaşe, potrivit www.monitorulapararii.ro.

Evgheni Prigojin a anunţat începutul „eliminării răului”, referindu-se la conducerea militară a ţării. El a cerut ca nimeni să nu interfereze cu activitatea de luptă a mercenarilor Wagner, iar cei care se vor opune vor fi distruşi. După „restaurarea justiţiei", luptătorii Wagner, potrivit lui Prigojin, se vor întoarce pe front. În trecut, mercenarii Wagner au mai capturat un locotenent-colonel rus, comandant de brigadă la Bahmut, pe care l-au acuzat că încerca să-i elimine pe mercenari.

În ultimele zile, Evgheni Prigojin a criticat conducerea armatei ruse şi a acuzat Ministerul rus al Apărării că a inventat pretexte false pentru a-l păcăli pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina şi a afirmat că Moscova ar fi putut evita complet războiul.

"Nu este o lovitură de stat. Este un marş al justiţiei. Acţiunile noastre nu îi împiedică deloc pe soldaţii ruşi obişnuiţi", a declarat Prigojin în urma speculaţiilor online cu privire la comentariile sale anterioare, potrivit cărora ar fi anunţat de facto o revoltă armată împotriva armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării, însă, a transmis că „toate informaţiile care vin dinspre Prigojin despre aşa-zisul atac al armatei ruse asupra mercenarilor Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin era la curent cu "situaţia în desfăşurare" din jurul lui Prigojin şi că se iau "toate măsurile necesare".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici