Războiul din Ucraina, ziua 488. Ucrainenii au avansat pe fondul luptelor pentru putere din Rusia / Cel puţin 13 rachete ruseşti au fost interceptate în cursul nopţii / Macron: Revolta Wagner împotriva lui Putin a dezvăluit "diviziunile" din cadrul conducerii ruse

  • Ucraina a afirmat că în weekend şi-a îmbunătăţit "poziţia tactică" în sudul ţării şi că a obţinut un "succes parţial" în contraofensiva sa din zona Tavria.
  • Cel puţin 13 rachete ruseşti au fost interceptate în cursul nopţii, anunţă Ucraina
  • Trupele ruseşti au bombardat nouă regiuni din Ucraina, cu "diferite tipuri de arme - lansatoare de grenade, mortiere, tancuri, artilerie, MLRS, SAM şi avioane tactice - atacând 40 de sate şi lovind infrastructura"
6956 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 488. Ucrainenii au avansat pe fondul luptelor pentru putere din Rusia / Cel puţin 13 rachete ruseşti au fost interceptate în cursul nopţii / Macron: Revolta Wagner împotriva lui Putin a dezvăluit "diviziunile" din cadrul conducerii ruse

Războiul din Ucraina, ziua 488. Ucrainenii au avansat pe fondul luptelor pentru putere din Rusia / Macron: Revolta Wagner împotriva lui Putin a dezvăluit "diviziunile" din cadrul conducerii ruse

UPDATE Bombardamentele ruseşti din Nikopol au ucis două persoane şi au rănit una

Bombardamentele ruseşti asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au ucis doi civili şi au rănit încă unul, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak pe 26 iunie.
 
"După-amiază, ruşii au lovit Nikopol cu artilerie grea, vizând o companie privată. Doi dintre angajaţii acesteia au fost ucişi - o femeie de 51 de ani şi un bărbat de 50 de ani", a scris Lysak pe Telegram.
 
Un alt bărbat, în vârstă de 49 de ani, a fost rănit şi a fost spitalizat, a adăugat guvernatorul. Potrivit lui Lysak, clădirea vizată a fost, de asemenea, avariată.
 
"Din nou, locuitorii paşnici au devenit victime ale agresiunii ruseşti. Erau pur şi simplu la muncă şi i-am pierdut din cauza inumanităţii ţării cu care avem ghinionul de a împărţi o graniţă", a declarat guvernatorul.

UPDATE Prigojin spune că a început rebeliunea pentru a protesta împotriva dizolvării Wagner, nu pentru a răsturna guvernul

În primul său discurs public de la revoltă, Prigojin a declarat că grupul de mercenari a lansat rebeliunea împotriva Moscovei pentru a protesta împotriva dizolvării sale iminente şi a unui presupus atac al armatei ruse împotriva trupelor Wagner.
 
Prigojin a declarat că, potrivit unui ordin emis de Ministerul rus al Apărării, grupul de mercenari ar urma să fie dizolvat la 1 iulie, iar personalul şi echipamentul său vor fi apoi transferate armatei. Cu toate acestea, doar 1-2% dintre mercenari au fost de acord să semneze contractul cu ministerul, a spus el.
 
Declanşatorul revoltei a fost, potrivit lui Prigojin, un atac cu rachete şi un atac cu elicopter împotriva poziţiilor Wagner de către forţele guvernamentale, soldat cu aproximativ 30 de mercenari morţi. Până în prezent, nu a fost prezentată nicio dovadă solidă că presupusul atac a avut loc.
 
Fondatorul Wagner a susţinut că niciun soldat rus nu a fost ucis "pe teren" în timpul rebeliunii. Cu toate acestea, el a recunoscut distrugerea avioanelor militare ruseşti, adăugând că a fost în legitimă apărare.
 
Potrivit Forţelor Aeriene ucrainene, Wagner a doborât şase elicoptere ruseşti şi un avion militar.
 
Prigojin a justificat sfârşitul brusc al rebeliunii sale prin două motive.
 
În primul rând, liderii Wagner nu au vrut să verse sânge rusesc, a susţinut el. În al doilea rând, scopul grupului de mercenari a fost de a protesta împotriva dizolvării grupului, nu de a răsturna guvernul.

UPDATE Preşedintele sârb îl laudă pe Putin după rebeliunea Wagner

Preşedintele sârb Aleksandar Vučić l-a lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru reacţia sa la rebeliunea fondatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a relatat CNN pe 25 iunie, citând un interviu acordat de Vučić reţelei de televiziune sârbe Pink TV.  
 
Deşi a recunoscut rolul dictatorului belarus Alexander Lukaşenko în negocierea înţelegerii dintre Kremlin şi Prigojin, Vučić a declarat că Putin a fost cel care "a reuşit".
 
"Totul s-a încheiat datorită reacţiei puternice a preşedintelui Putin. A fost foarte hotărât, clar şi punctual", a declarat Vučić.
 
"Putin are acum o sarcină foarte dificilă, şi anume să ridice motivaţia armatei şi încrederea numărului mare de soldaţi wagnerieni dezamăgiţi. Şi nimic din toate acestea nu va fi uşor", a adăugat el.

UPDATE Presa rusă: Dosarul penal împotriva lui Prigojin ar fi încă deschis

Autorităţile ruse nu au închis dosarul penal împotriva fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, iar rebeliunea armată a acestuia este în continuare investigată, a relatat ziarul rus Kommersant pe 26 iunie, citând o sursă anonimă din cadrul forţelor de ordine.
 
La scurt timp după ce Prigojin a afirmat că taberele din spate ale Wagner au fost atacate de armata regulată rusă, anunţând un "marş pentru dreptate", Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis o anchetă penală împotriva sa.
 
În urma negocierilor purtate de Prigojin cu dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko, care au dus la retragerea lui Wagner, Kremlinul s-a angajat să închidă cazul împotriva şefului mercenarilor care urma să plece în Belarus.
 
Cu toate acestea, locul unde se află Prigojin nu poate fi verificat, cu excepţia plecării sale din Rostov-pe-Don în seara zilei de 24 iunie. Biroul de presă al lui Prigojin ar fi declarat pentru RTVI că şeful lui Wagner "îi transmite salutări" şi că va răspunde la toate întrebările "atunci când va fi în contact normal".

UPDATE 15:00 Premierul Rusiei îndeamnă populaţia să se mobilizeze în spatele lui Putin

Prim-ministrul Rusiei a îndemnat populaţia să se ralieze în jurul lui Vladimir Putin după revolta eşuată a Grupului Wagner.

În ceea ce părea a fi primele comentarii publice ale unui oficial rus de rang înalt de când luptătorii mercenari au început să se retragă, Mihail Mişustin a declarat că ţara s-a confruntat cu "o provocare la adresa stabilităţii sale" şi că trebuie să rămână unită.

"Principalul lucru în aceste condiţii este să asigurăm suveranitatea şi independenţa ţării noastre, securitatea şi bunăstarea cetăţenilor", a declarat acesta.

UPDATE 14:00 Fondul de ajutor militar pentru Ucraina, suplimentat 

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei suplimentări de 3,8 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro) a Fondului european pentru pace, în timp ce ministrul de externe al Ucrainei a cerut blocului să "accelereze" înfrângerea Rusiei.

UPDATE 12:00 Prigojin nu va fi o ameninţare pentru Ucraina în Belarus

Liderul Grupului Wagner nu va fi o ameninţare pentru Ucraina din Belarus, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie.

Au fost lansate sugestii potrivit cărora mutarea lui Evgheni Prigojin în aliatul apropiat al Rusiei ar fi putut fi orchestrată de Kremlin pentru a-i pune pe luptătorii mercenari în poziţia de a lansa un atac asupra Kievului. Acest lucru a fost cuplat cu recenta decizie a Moscovei de a plasa arme nucleare în ţară.

Vadym Prystaiko a declarat pentru Sky News: "Nu cred că forţele pe care Prigozhin le aduce cu el în Belarus ne vor ameninţa flancurile, deoarece acolo păstram forţe suficient de puternice doar pentru forţele ruse".

El a adăugat că este "interesant" să îl vedem pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko "crescând în importanţă".

"El plănuia acest lucru pentru a deveni, ştiţi, ceva mai important decât un simplu lider bielorus", a spus el.

UPDATE 11:00 Cel puţin 13 rachete ruseşti au fost interceptate în cursul nopţii, anunţă Ucraina

Cel puţin 13 rachete ruseşti au fost interceptate în cursul nopţii, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene.

Trei rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe un submarin în Marea Neagră, iar opt drone Shahed, de fabricaţie iraniană, au fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov, au precizat Forţele Aeriene ucrainene, potrivit Sky News.

Apărarea aeriană a distrus două dintre rachete şi şapte dintre drone, precum şi patru vehicule aeriene fără pilot.

Nimeni nu a fost rănit în atacurile care au avariat ferestrele a două clădiri de apartamente, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, notează CNN.

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 225.580 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 26 iunie că Rusia a pierdut 225.580 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 950 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.031 de tancuri, 7.820 de vehicule blindate de luptă, 6.751 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.055 de sisteme de artilerie, 624 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 385 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 308 elicoptere, 3.482 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 07:00 Bombardamente în regiunea Sumî

Forţele ruseşti au bombardat şase localităţi de frontieră din regiunea Sumî pe 25 iunie, rănind un civil, a anunţat Administraţia militară din regiunea Sumî pe Telegram.

Localităţile Nova Sloboda, Bilopillia, Myropillia, Shalyhyne, Krasnopillia şi Yunakiv au fost ţinta focului, potrivit administraţiei.

Un total de 76 de explozii au fost înregistrate în cele şase localităţi, inclusiv atacuri cu mortiere, focuri de artilerie şi mine.

Un civil a fost rănit în urma unuia dintre bombardamentele din Myropillia. De asemenea, au fost avariate două clădiri rezidenţiale, un garaj şi o maşină.

Macron: Revolta Wagner împotriva lui Putin a dezvăluit "diviziunile" din cadrul conducerii ruse

Revolta grupului de mercenari Wagner împotriva lui Putin a dezvăluit "diviziunile" din cadrul conducerii ruse, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Marşul abandonat asupra Moscovei "arată diviziunile care există în tabăra rusă şi fragilitatea atât a forţelor sale militare, cât şi a forţelor sale auxiliare", a declarat Macron pentru ziarul Provence, precizând că "situaţia este încă în curs de dezvoltare" .

Ucraina câştigă teren

Ucraina a afirmat că în weekend şi-a îmbunătăţit "poziţia tactică" în sudul ţării şi că a obţinut un "succes parţial" în contraofensiva sa din zona Tavria. 

"În ultima zi, natura ostilităţilor nu s-a schimbat în direcţia Tavria. Ne menţinem poziţiile în apărare şi luăm măsuri, inclusiv măsuri de îmbunătăţire a poziţiei tactice. Pe de altă parte, avem succes parţial în desfăşurarea acţiunilor ofensive în direcţia indicată. Inamicul face eforturi semnificative pentru a ne opri înaintarea şi, de asemenea, suferă pierderi grele în ceea ce priveşte efectivele, armele şi echipamentele", a declarat un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din Tavria.

În ultimele 24 de ore, trupele ruseşti au bombardat nouă regiuni din Ucraina, cu "diferite tipuri de arme - lansatoare de grenade, mortiere, tancuri, artilerie, MLRS, SAM şi avioane tactice - atacând 40 de sate şi lovind infrastructura", potrivit liderilor militari.

"În direcţia Zaporizhzhia, inamicul continuă să îşi concentreze principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor noastre. Ei au efectuat lovituri aeriene în zonele Orikhiv, Novodanylivka, Robotyne din regiunea Zaporizhzhia. Au bombardat cu artilerie aşezările Novodarivka, Levadne, Poltavka, Zaliznychne, Huliaipole, Huliaipilske, Charivne, Bilohirya, Orikhiv, Prymorske din regiunea Zaporizhzhia." 

Duminică, în zona Mariinka din Doneţk se desfăşoară lupte continue.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici