Războiul din Ucraina, ziua 505. Lui Lavrov, F-16 îi sună ca ameninţare nucleară / ONU îl somează pe Putin să deblocheze cerealele / Zelenski nu face concesii teritoriale pentru nimic în lume

  • Armata ucraineană a avansat pe flancul sudic al oraşului Bahmut şi a consolidat poziţiile nou ocupate, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.
  • Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat la summitul de la Vilnius, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a greşit când s-a aşteptat ca NATO să se rupă, întrucât alianţa este mai unită ca niciodată.
7570 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 505. Lui Lavrov, F-16 îi sună ca ameninţare nucleară / ONU îl somează pe Putin să deblocheze cerealele / Zelenski nu face concesii teritoriale pentru nimic în lume

UPDATE - Parlamentul European adoptă un plan pentru creşterea producţiei de muniţie destinată Ucrainei. Vor fi alocaţi 500 milioane de euro  

UPDATE- Germania transferă tunuri antiaeriene Gepard către Ucraina  

UPDATE -Spania va dona un spital mobil, dar şi vehicule blindate Serviciului de Grăniceri de Stat din Ucraina 

UPDATE - Ungaria şi biserica rusă plănuiesc un alt transfer de prizonieri ucraineni

Biserica Ortodoxă Rusă  intenţionează să faciliteze un alt transfer al prizonierilor de război ucrainen în Ungaria, a informat RBC Ucraina pe 13 iulie, citând surse din serviciile de securitate ucrainene.

UPDATE Kyiv Independent-   Ucraina primeşte muniţii cu dispersie de la SUA

Ucraina a primit deja muniţii cu dispersie promise de SUA ca parte a celui mai recent pachet de ajutor, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, comandantul sectorului militar Tavria, pentru CNN pe 13 iulie.
 

 

UPDATE Wagner revine în forţă

UPDATE Ucraina a lovit cazarma cecenă din Mariupol: sunt răniţi

Într-un atac ucrainean, acesta a lovit o cazarmă militară în care stăteau ceceni în oraşul ucrainean ocupat de ruşi Mariupol. Acest lucru a fost raportat de surse ale administraţiei ucrainene de la Mariupol. Potrivit unor surse ucrainene, explozia din cazarma „Kadiroviţi” a regimentului 141 motorizat al Gărzii Naţionale Cecene a liderului cecen, Ramzan Kadîrov, s-a lăsat cu răniţi.

UPDATE Generalul rus Popov, tras pe dreapta

Un general rus îi acuză pe liderii militari ai Moscovei că l-au retras din postul său pentru că a raportat situaţia dificilă de pe front. Criticile generalului Ivan Popov, şeful unităţii 58, au fost adunate într-un mesaj vocal difuzat de parlamentarul rus Andrei Gurulyov.

UPDATE Acordul pentru grâu: nu există propuneri noi

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că nu cunoaşte vreo propunere nouă cu privire la acordul cu cereale care expiră luni. „Nu cunosc noi propuneri”, a spus Lavrov reporterilor, răspunzând la întrebarea dacă Federaţia Rusă a oferit într-adevăr Turciei noi propuneri. Rusia a ameninţat în mod repetat că se va retrage din acord, invocând sancţiunile occidentale care îi limitează exporturile agricole şi faptul că acordul, potrivit Moscovei, nu a adus beneficii ţărilor din sudul global.

UPDATE Informaţii britanice: forţele ruse folosesc maşini blindate vechi ca maşini-bombă

Forţele ruse au efectuat mai multe atacuri cu maşină-bombă folosind vehicule blindate vechi, în special în jurul oraşului Marinka din provincia Doneţk. Aşa a afirmat serviciile de informaţii britanice, în raportul zilnic despre situaţia de la faţa locului dezvăluit de Ministerul Apărării de la Londra. 

UPDATE Biden, despre rachetele cu rază mai lungă de acţiune

Joe Biden va evalua autorizaţia de a trimite la Kiev rachete cu rază de acţiune mai mare decât cele trimise până acum. Preşedintele a declarat asta reporterilor, după discursul său la Universitatea din Vilnius.

UPDATE Lavrov către SUA: F-16 reprezintă o ameninţare „nucleară” pentru Moscova

Apariţia în Ucraina a avioanelor F-16 capabile să poarte arme nucleare va fi privită de Rusia ca o ameninţare din partea Occidentului în sfera nucleară. Acest lucru a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru ziarul Lenta.ru. Ştirea este reluată de Tass. „Un exemplu de dezvoltare extrem de periculoasă este planul SUA de a transfera avioane de luptă F-16 regimului de la Kiev. Am informat puterile nucleare din Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor aeronave de a purta arme nucleare. Ucraina va fi privită de noi ca o ameninţare din partea Occidentului în sfera nucleară”, a subliniat Lavrov. Pentru Lavrov, Statele Unite şi sateliţii săi din NATO creează riscul unei confruntări armate directe cu Rusia, care este plină de „consecinţe catastrofale”. În Occident, potrivit lui Lavrov, se întreprind acţiuni care obligă în mod repetat Rusia să evidenţieze riscurile de natură strategică, care sunt generate de o politică agresivă anti-rusă.

UPDATE Biden merge la Helsinki pentru summituri cu ţările nordice

Cel de-al treilea summit al liderilor nordici-americani are loc astăzi la Helsinki, care va avea şi prezenţa preşedintelui Joe Biden. Evenimentul, care are loc după summitul NATO de două zile de la Vilnius, are loc în Finlanda, ultima ţară care a aderat la Alianţă. Pe lângă Biden şi preşedintele finlandez, participă Sauli Niinisto, premierul suedez, Ulf Kristersson, cel norvegian, Jonas Gahr Store, cel danez, Mette Frederiksen şi premierul islandez Katrin Jakobsdottir.

UPDATE Lavrov: Occidentul, cu acţiunile sale, creează o „ameninţare existenţială” pentru Rusia

Occidentul, prin acţiunile sale, creează o „ameninţare existenţială” Rusiei, care se va apăra cu toate mijloacele „disponibile”. Acest lucru a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat ziarul online 'Lenta.ru'. „După lansarea operaţiunii militare speciale, Statele Unite şi alte ţări NATO şi UE au escaladat puternic războiul hibrid împotriva Rusiei lansat în 2014. Paşii agresivi ai acestor state ostile creează o ameninţare existenţială pentru Rusia. Nu există nicio îndoială cu privire la asta”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

UPDATE Zelenski: fără compromis teritorial 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exclus posibilitatea oricărui compromis cu privire la viitoarea aderare a Kievului la NATO, în contextul unor eventuale negocieri cu Rusia asupra teritoriilor. Ukrainska Pravda raportează. „Nu vom schimba niciodată vreun statut cu niciunul dintre teritoriile noastre, chiar dacă este un sat în care locuieşte un bunic – a spus Zelensky ieri, la finalul summitului NATO de la Vilnius –. Nu vom renunţa la teritoriile noastre şi nu le vom schimba niciodată pentru un conflict îngheţat. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Poziţia mea este clar cunoscută de partenerii noştri”, a adăugat el.

UPDATE Kiev: o duzină de drone ruseşti doborâte în timpul nopţii

Autorităţile de la Kiev au declarat că au doborât peste noapte o duzină de drone ruseşti în spaţiul aerian al Kievului, în cadrul celui mai recent atac aerian al Rusiei asupra capitalei. Administraţia militară a oraşului o raportează pe Telegram. O persoană a murit şi în ofensivă, iar alte 4 au fost rănite.

UPDATE ONU de la Rusia vrea acord pe cereale

UPDATE Alerte în toată Ucraina 

O alertă aeriană este în curs de desfăşurare în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, la scurt timp după miezul nopţii, ora locală, pentru ceea ce forţele armate de pe diverse canale Telegram descriu ca fiind un atac al rachetelor de croazieră ruseşti Kalibr, îndreptat către regiunea centrală Cerkasi. Dar alarma de pe aplicaţia corespunzătoare apare şi în culori intense pentru regiunile Herson, Mikolaiv, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kirovohrad.

UPDATE Ucraina: sirene de raid aerian în Kiev şi în alte şase regiuni

A fost anunţată o alertă de raid aerian în regiunea ucraineană Kiev. Agenţia Tass raportează. Sirenele de raid aerian sună şi în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovograd, Mikolaiv, Poltava, Sumi şi Cernihiv.

Spania se va alătura angajamentelor de securitate ale G7 faţă de Ucraina

Spania se va alătura angajamentelor de securitate pe termen lung ale Grupului celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7) pentru Ucraina, pentru a contribui la respingerea agresiunii ruse, a declarat premierul spaniol Pedro Sánchez, la încheierea summitului de la Vilnius.

Cele mai importante democraţii din lume, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada, Italia şi Japonia, au prezentat la summitul NATO un cadru comun pentru sprijinul bilateral de securitate pentru Ucraina. Aceste angajamente au scopul de a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia şi de a descuraja viitoarele agresiuni.

G7 se va concentra pe furnizarea de echipamente militare moderne pe uscat, în aer şi pe mare, pe instruire, pe schimbul de informaţii, pe dezvoltarea rezistenţei la ameninţările cibernetice şi hibride, pe sprijinirea bazei industriale de apărare a Ucrainei şi pe interoperabilitatea între forţele ucrainene şi cele ale NATO.

Ministerul ucrainean al Apărării: Ucraina avansează la sud de Bahmut

Armata ucraineană a avansat pe flancul sudic al oraşului Bahmut şi a consolidat poziţiile nou ocupate, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

"Am desfăşurat astăzi operaţiuni ofensive în direcţia Bahmut, pe flancul sudic al oraşului Bahmut. Există progrese. Apărătorii noştri solidifică acum poziţiile capturate", a scris Maliar pe Telegram.

Ea a adăugat că în apropiere de Kupiansk, Liman, Avdiivka şi Mariinka, trupele ucrainene reţin încercările armatei ruse de a avansa.

Ministrul adjunct al Apărării a raportat, de asemenea, despre operaţiunile ofensive ucrainene pe linia frontului de sud, în direcţia Melitopol şi Berdiansk.

"În ultimele săptămâni, apărătorii noştri din sud au subminat în mod semnificativ capacităţile ofensive şi defensive ale inamicului."

Biden: Putin s-a înşelat în privinţa unităţii NATO

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat la summitul de la Vilnius, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a greşit când s-a aşteptat ca NATO să se rupă, întrucât alianţa este mai unită ca niciodată.

"Când Putin şi pofta lui laşă de pământ şi putere au declanşat acest război brutal în Ucraina, el a pariat că NATO se va rupe... El credea că unitatea noastră se va sparge la primele teste. El credea că liderii democratici vor fi slabi. Dar a gândit greşit", a declarat Biden.

Preşedintele a subliniat că Ucraina rămâne liberă şi independentă, cu sprijinul unei coaliţii conduse de SUA, formată din peste 50 de ţări.

"Nu vom ezita... angajamentul nostru faţă de Ucraina nu va slăbi. Vom sta pentru libertate astăzi, mâine şi atât timp cât va fi nevoie", a reafirmat preşedintele sprijinul SUA pentru ţara asediată.

Liderii NATO şi alţi parteneri s-au reunit la Vilnius, în Lituania, pentru un summit de două zile în care au abordat, printre altele, războiul ruso-ucrainean şi candidatura Kievului la aderare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici