ONU îi cere lui Putin să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a propus lui Vladimir Putin să prelungească acordul care permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră în schimbul conectării unei filiale a băncii agricole ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, au declarat surse pentru Reuters.

682 afișări
Imaginea articolului ONU îi cere lui Putin să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

ONU îi cere lui Putin să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Rusia a ameninţat că va renunţa la acordul privind cerealele, care expiră luni, deoarece nu au fost îndeplinite mai multe cereri de expediere a propriilor sale cereale şi îngrăşăminte în străinătate.

O cerere cheie a Moscovei este reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhozbank la reţeaua internaţională de plăţi SWIFT. Aceasta a fost deconectată de Uniunea Europeană în iunie 2022 din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al UE a declarat în luna mai că UE nu ia în considerare reconectarea băncilor ruseşti.

Cu toate acestea, UE ia în considerare conectarea la SWIFT a unei filiale a Rosselkhozbank pentru a permite în mod specific tranzacţiile cu cereale şi îngrăşăminte, au declarat miercuri trei surse familiare cu discuţiile pentru Reuters. Comisia Europeană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Guterres i-a propus lui Putin ca Rusia să permită ca acordul privind cerealele din Marea Neagră să continue timp de câteva luni, dând timp UE să conecteze o filială a Rosselkhozbank la SWIFT, au declarat pentru Reuters două dintre aceste surse familiare cu discuţiile.

Guterres i-a trimis marţi o scrisoare lui Putin în care îi propune o cale de urmat pentru a facilita în continuare exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte şi pentru a asigura continuarea transporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU.

„Obiectivul este de a elimina obstacolele care afectează tranzacţiile financiare prin intermediul Băncii Agricole Ruse, o preocupare majoră exprimată de Federaţia Rusă, şi, în acelaşi timp, de a permite continuarea fluxului de cereale ucrainene prin Marea Neagră", a declarat presei purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră cu Rusia şi Ucraina în iulie 2022 pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale agravate de invazia şi blocada porturilor ucrainene de către Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
acord,
cereale,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici