LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 595. Belgia va furniza avioane F-16 Ucrainei din 2025/ Trupele ucrainene avansează în sud-est. Rusia distruge infrastructura cu drone

  • Rusia şi Belarus plănuiesc un atac fals din Belarus, susţin înalţi oficiali din armata ucraineană
  • Iohannis: Aproape 60% din exporturile de cereale ucrainene tranzitează România
  • Belgia va furniza Ucrainei avioane F-16 din 2025
19117 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 595. Belgia va furniza avioane F-16 Ucrainei din 2025/  Trupele ucrainene avansează în sud-est. Rusia distruge infrastructura cu drone

Mediafax Foto

UPDATE 18:00 - Ucraina nu va putea folosi avioane F-16  mai devreme de primăvară, a anunţat şeful Pentagonului

UPDATE 17:00 - Belgia finanţează Ucraina cu bani confiscaţi de la ruşi 

Belgia a creat un fond de 1,7 miliarde de euro  pentru Ucraina, finanţat din veniturile fiscale din dobânzile la activele ruseşti îngheţate, a anunţat prim-ministrul ţării, Alexander de Croo, pe 11 octombrie.

UPDATE 16:00 - MOLDOVA: ,,Rusia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale"

 

UPDATE 15:00 - Belgia va furniza avioane F-16 Ucrainei, dar abia din 2025 

Belgia va furniza Ucrainei avioane F-16 din 2025.

Ministrul nu a precizat numărul de avioane pe care Belgia intenţionează să le trimită, dar a spus că transferul va depinde de „consolidarea capacităţii avioanelor F-35” livrate de SUA statului belgian. 

UPDATE 14:00 Lloyd Austin confirmă un nou pachet de ajutor militar de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat livrarea unui nou pachet de 200 de milioane de dolari pentru sprijin militar în Ucraina.
 
Pachetul include muniţii AIM-9 pentru un "nou sistem de apărare aeriană" care va fi livrat în curând Ucrainei, precum şi muniţii de artilerie şi rachete, muniţii aeriene de precizie, arme antitanc şi echipamente pentru a contracara dronele ruseşti, a declarat Austin.
 
Anunţul a fost făcut în cadrul celei de-a 16-a reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de la Bruxelles, la care a participat, de asemenea, pentru prima dată în persoană, preşedintele Volodimir Zelenski, printre alţi oficiali NATO şi parteneri internaţionali.

UPDATE 13:00 Ministerul Afacerilor Externe: 3 ucraineni ucişi şi 9 răniţi în atacul Hamas asupra Israelului

Numărul ucrainenilor ucişi în atacul Hamas asupra Israelului a crescut la trei, a anunţat Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, la 11 octombrie.
 
Alţi nouă cetăţeni ucraineni au fost răniţi; starea lor şi locul de spitalizare sunt în curs de clarificare, a precizat oficialul.
 
Diplomaţii ucraineni şi forţele de ordine israeliene colaborează pentru a stabili unde se află şase ucraineni dispăruţi, potrivit lui Nikolenko.
 
Purtătorul de cuvânt a mai spus că copilul ucrainean rănit care a fost evacuat din oraşul Sderot se recuperează după o operaţie reuşită.

UPDATE 12:00 Atacurile ruseşti au omorât un om şi au rănit alţi 7 în ultima zi

Forţele ruse au folosit o varietate de sisteme de arme pentru a ataca Ucraina în ultimele 24 de ore, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor 7, au raportat autorităţile regionale.
 
Atacurile au vizat în total şapte regiuni ucrainene - Dnipropetrovsk, Sumy, Lugansk, Doneţk, Harkov şi Zaporojie.
 
O persoană a murit şi alte două au fost rănite în urma atacurilor ruseşti în satul Krasnohorivka din regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului interimar Ihor Moroz.
 
În regiunea Herson, forţele ruseşti au atacat zone civile cu tancuri, artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă, drone şi alte echipamente militare, provocând pagube în districtul Beryslav şi rănind o persoană, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
 
Guvernatorul Serhii Lysak a declarat că forţele ruseşti au bombardat Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, avariind mai multe clădiri şi rănind o femeie de 78 de ani.
 
În regiunea Harkov, guvernatorul Oleh Syniehubov a scris că ruşii au atacat din nou satul Velykyi Burluk, rănind două femei de 45 de ani şi un bărbat de 34 de ani. Satul fusese atacat şi în ziua precedentă. Un bărbat de 47 de ani a fost, de asemenea, rănit în oraşul Kulyivka.

UPDATE 11:00 Zelenski a sosit la sediul NATO din Bruxelles pentru discuţii privind ajutorul militar acordat Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski a sosit la sediul NATO de la Bruxelles pentru o reuniune cu miniştrii apărării din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, aceasta fiind prima dată când preşedintele ucrainean va participa personal la acest format.
 
Într-o scurtă conferinţă de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Zelenski a declarat că intenţionează să discute o varietate de probleme, dar a subliniat că una dintre priorităţi rămâne sistemele de apărare aeriană, în anticiparea unei noi campanii de atacuri cu rachete ruseşti împotriva infrastructurii energetice ucrainene în timpul iernii.

UPDATE 10:00 Rusia a pierdut 283.900 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 283.900 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut. Acest număr include 820 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.863 de tancuri, 9.220 de vehicule de luptă blindate, 9.145 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.731 de sisteme de artilerie, 809 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 545 de sisteme de apărare aeriană, 316 avioane, 316 elicoptere, 5.226 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

UPDATE 09:00 Marea Britanie anunţă un nou pachet de ajutor militar de 122 de milioane de dolari pentru Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit planuri pentru un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, folosind 100 de milioane de lire sterline de la Fondul Internaţional pentru Ucraina (FUI), potrivit unui comunicat de presă.
 
Pachetul va include o varietate de echipamente militare care pot fi folosite pentru a sparge câmpurile minate, precum şi furnizarea unui sistem de apărare aeriană controlat de la distanţă care are, de asemenea, capacitatea de a se apăra împotriva ameninţărilor terestre. 
 
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că pachetul va contribui la "protejarea civililor de campania barbară de bombardamente a lui Putin", precum şi la acordarea de asistenţă în ceea ce priveşte capacităţile ofensive împotriva câmpurilor de mine şi a altor mijloace de apărare ruseşti. El a reiterat, de asemenea, că "sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina şi nevoile lor cele mai urgente este de neclintit".

UPDATE 08:00 Un bombardament rusesc din Nikopol a rănit o femeie

Forţele ruseşti au bombardat peste noapte cu artilerie grea districtul Nikopol, rănind o femeie, a anunţat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak. Lysak a precizat că o femeie în vârstă de 78 de ani a fost rănită în urma atacurilor şi a primit tratamentul medical necesar.
 
Bombardamentele au avariat, de asemenea, două clădiri administrative, o companie de utilităţi, un cămin şi cinci clădiri de apartamente.
 
Lysak a declarat că atacurile din cursul nopţii au vizat centrul districtului, Nikopol, precum şi comunităţile Myrove şi Marhanets.

UPDATE 07:00 Două drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk

Forţele de apărare aeriană ruseşti au distrus două drone care zburau deasupra regiunii Briansk, a afirmat guvernatorul Alexander Bogomaz.
 
Bogomaz a declarat că dronele au fost doborâte deasupra districtului Surazhsky din regiune. Nu au fost raportate victime sau pagube.

UPDATE 02:00 SUA pregăteşte pachet masiv de ajutor pentru Ucraina

Se preconizează că Washingtonul va oferi un ajutor militar suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul va include racheta aer-aer AIM-9 Sidewinder, muniţii de artilerie pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), rachete antitanc TOW şi cartuşe de 155 mm şi 105 mm.

UPDATE 01:00 Compania germană Rheinmetall va furniza Ucrainei 150.000 de obuze

Producătorul german de arme Rheinmetall a anunţat că Berlinul a comandat producţia a 150.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina. Anunţul a fost făcut public incusiv pe site-ul companiei.

UPDATE 00:00 Croaţia va sprijini eforturile de deminare ale Ucrainei

Ucraina şi Croaţia au semnat un acord bilateral privind operaţiunile comune de deminare în ţara devastată de război, a anunţat Cabinetul de Miniştri de la Kiev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici