Moldova cataloghează pentru prima dată Rusia drept o "ameninţare la adresa securităţii naţionale"

Republica Moldova a catalogat Rusia drept o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, fiind pentru prima dată când Chişinăul face o acuzaţie atât de deschisă la adresa Moscovei, avertizând că administraţia lui Putin intenţionează să "lichideze statalitatea noastră".

490 afișări
Imaginea articolului Moldova cataloghează pentru prima dată Rusia drept o "ameninţare la adresa securităţii naţionale"

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Republica Moldova a fost zguduită de invazia Rusiei în Ucraina şi s-a confruntat cu o campanie de agresiune din partea Moscovei, inclusiv întreruperi ale aprovizionării cu energie, o tentativă de lovitură de stat şi finanţarea ilegală a grupurilor politice pro-ruse.

Desemnarea Rusiei a fost anunţată în noua strategie de securitate naţională a ţării, prezentată miercuri de preşedintele Maia Sandu. Aceasta trebuie să fie aprobată de parlament înainte de a fi adoptată în mod oficial, informează Financial Times.

Maia Sandu a declarat că noua poziţie a Republicii Moldova, care a implicat consultări cu oficiali din SUA, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, va impune guvernului să "facă investiţii semnificative în sistemele de apărare şi securitate", inclusiv în pregătirea militară cu partenerii occidentali.

Proiectul Strategiei Securităţii Naţionale arată că "Federaţia Rusă şi intermediarii săi în Republica Moldova reprezintă cea mai periculoasă şi persistentă sursă de ameninţare care, dacă nu este contracarată, poate avea efecte grave asupra statalităţii, democraţiei şi prosperităţii ţării".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici