Războiul din Ucraina, ziua 682. Atac masiv cu rachete în regiunea Doneţk: cel puţin 11 morţi / Rusia intensifică bombardamentele în estul Ucrainei

  • ISW: Rusia ar putea intensifica în curând atacurile în regiunea Harkov.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 363.870 de soldaţi în Ucraina.
  • Volodimir Zelenski a avut vineri o convorbire telefonică cu Recep Tayyip Erdogan, discutând, printre altele, despre formula de pace a Ucrainei, cooperarea în domeniul apărării şi securitatea în Marea Neagră, a anunţat administraţia prezidenţială de la Kiev.
  • Avioane de vânătoare norvegiene F-16 au aterizat în Danemarca pentru a sprijini programul de pregătire a personalului ucrainean.
10623 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 682. Atac masiv cu rachete în regiunea Doneţk: cel puţin 11 morţi / Rusia intensifică bombardamentele în estul Ucrainei

Sursă foto: Hepta/Mediafax foto

UPDATE Un atac cu rachete ruseşti a ucis 11 persoane la Pokrovsk, în estul Ucrainei

Un atac cu rachete ruseşti a ucis 11 persoane sâmbătă în oraşul Pokrovsk şi în jurul acestuia din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul părţii controlate de Ucraina din regiunea Doneţk.

"Unsprezece morţi, inclusiv cinci copii - acestea sunt consecinţele deocamdată ale loviturilor asupra districtului Pokrovsk", a scris Vadym Filashkin pe aplicaţia Telegram.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ruşii trebuie să fie făcuţi să simtă consecinţele fiecărui astfel de atac.

"Atacul rusesc a vizat pur şi simplu case obişnuite, private", a declarat Zelenski. "Iar Rusia trebuie să fie făcută să simtă că niciuna dintre aceste lovituri nu va trece fără consecinţe pentru statul terorist".

UPDATE Guvernator: Rusia plănuieşte muzee de propagandă de război în regiunea ocupată Luhansk

 Autorităţile ruse din părţile ocupate ale regiunii Luhansk au ordonat crearea unor centre de propagandă care se prezintă ca "muzee ale operaţiunii militare speciale (termen rusesc pentru invazia sa la scară largă în Ucraina)", a declarat guvernatorul Artem Lysohor pe 6 ianuarie.

UPDATE Bombardamentul rusesc asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a ucis un civil şi a rănit două persoane

Forţele ruse au lansat un atac de artilerie împotriva oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk în dimineaţa zilei de 6 ianuarie, ucigând un bărbat de 45 de ani şi rănind alte două persoane, a raportat guvernatorul Serhii Lysak.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 7 

Forţele ruse au lansat atacuri împotriva a 10 oblasturi din Ucraina în ultima zi, ucigând cel puţin o persoană şi rănind cel puţin şapte, au raportat oficialii regionali la începutul zilei de 6 ianuarie.

UPDATE ISW: Rusia ar putea intensifica în curând atacurile în regiunea Harkov

Ritmul operaţiunilor şi configuraţia trupelor Moscovei în zonă nu sugerează însă o ofensivă majoră "de-a lungul întregii linii Kupiansk-Lyman, similară efortului ofensiv eşuat al Rusiei în nord-estul Ucrainei în iarna-primăvara anului 2023", a precizat Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 363.870 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 363.870 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 6 ianuarie. Acest număr include 800 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE Rusia atacă 4 comunităţi din regiunea Sumy

În total, 52 de explozii au fost înregistrate pe parcursul zilei. Trupele ruseşti au tras de nouă ori la frontieră, vizând comunităţile Velyka Pysarivka, Shalyhyne, Svesa şi Bilopillia.

UPDATE UE pregăteşte soluţii alternative pentru ajutorul acordat Ucrainei în cazul în care pachetul de 55 de miliarde de dolari eşuează

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că, în prezent, Comisia pregăteşte "soluţii operaţionale" în cazul în care pachetul nu va trece, deşi nu a dezvăluit detaliile acestor alternative.

UPDATE Centrul Naţional de Rezistenţă: Partizanii confirmă distrugerea sistemului radar rusesc în Crimeea ocupată

Potrivit Centrului, gherilele Atesh au efectuat recunoaşteri la postul de comandă lovit de forţele ucrainene şi au confirmat că sistemele de comunicaţii militare ruseşti cruciale au fost avariate în urma atacului.

UPDATE 4 rachete doborâte deasupra Crimeei ocupate, susţine Rusia

Ministerul a susţinut că Ucraina a lansat patru rachete asupra peninsulei ocupate de Rusia la scurt timp după miezul nopţii, ora locală, şi că toate ţintele au fost doborâte. Anterior, locuitorii au raportat că au auzit până la 10 explozii în apropierea oraşului Evpatoriia.

UPDATE Rusia atacă Pokrovsk, în regiunea Doneţk

Forţele ruse au atacat oraşul Pokrovsk din regiunea Doneţk în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, lovind o clădire administrativă şi provocând incendii, a anunţat guvernatorul Vadym Filashkin.

UPDATE Guvernul scoţian va tăia fondurile pentru găzduirea refugiaţilor ucraineni

Anul trecut, guvernul a distribuit 10 milioane de lire sterline consiliilor regionale din Scoţia pentru a ajuta la instalarea refugiaţilor ucraineni în spaţii de cazare pe termen scurt, cum ar fi hoteluri şi nave de croazieră.

UPDATE Decretul lui Putin din 4 ianuarie va facilita acordarea cetăţeniei ruse copiilor ucraineni deportaţi

Liderul rus Vladimir Putin a semnat un decret care va facilita acordarea cetăţeniei ruse copiilor ucraineni deportaţi, ceea ce, la rândul său, va permite adoptarea lor ca ruşi şi schimbarea identităţii lor, a declarat Dmytro Lubinets pe 5 ianuarie.

UPDATE Ucraina alocă peste 26 de milioane de dolari pentru adăposturi şi spitale

Potrivit premierului Denys Shmyhal, cheltuielile Ucrainei cu asistenţa medicală pentru acest an se vor ridica la 239 de miliarde de Hr (6,28 miliarde de dolari), în creştere cu 31 de miliarde de Hr (814 milioane de dolari) faţă de 2023.

Zelenski şi Erdogan au vorbit la telefon despre formula de pace şi securitatea la Marea Neagră

Preşedintele Volodimir Zelenski a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, discutând, printre altele, despre formula de pace a Ucrainei, cooperarea în domeniul apărării şi securitatea în Marea Neagră, a anunţat administraţia prezidenţială de la Kiev.

Zelenski a invitat Turcia la cea de-a patra reuniune a formulei de pace, care va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie la Davos, în Elveţia, şi "a primit un răspuns pozitiv", a scris el pe Telegram.

Anterior, astfel de reuniuni au avut loc la Copenhaga, Jeddah şi Malta pentru a obţine sprijin pentru un plan de pace în 10 puncte elaborat de Zelenski.

Planul de pace în 10 puncte prevede pedepsirea celor responsabili de crime de război, retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi eliberarea tuturor prizonierilor de război şi a celor deportaţi. Propunerile solicită, de asemenea, asigurarea securităţii energetice, a securităţii alimentare şi a securităţii nucleare.

Zelenski şi Erdogan ar fi acordat o atenţie deosebită în apelul lor la punctul din formula de pace referitor la întoarcerea tuturor prizonierilor şi deportaţilor.

"Medierea Turciei este crucială pentru a fi posibilă eliberarea tătarilor din Crimeea şi a tuturor celorlalţi - adulţi şi copii, soldaţi şi civili - care sunt ţinuţi în captivitate de Rusia", a adăugat Zelenski.

Avioane norvegiene F-16 sosesc în Danemarca pentru pregătirea piloţilor ucraineni

Avioane de vânătoare norvegiene F-16 au aterizat în Danemarca pentru a sprijini programul de pregătire a personalului ucrainean, au anunţat, vineri seara, reprezentanţii Forţelor Aeriene Norvegiene.

La începutul acestei săptămâni, Oslo a declarat că trimite două avioane F-16 împreună cu 10 instructori la o unitate din Danemarca unde se desfăşoară instruirea aviatorilor ucraineni.

Una dintre cele 13 ţări din "coaliţia avioanelor de vânătoare", Norvegia s-a angajat să ajute la instruirea piloţilor ucraineni pe F-16, deoarece Kievul se aşteaptă să primească avioanele fabricate în SUA de la partenerii săi.

"După peste 40 de ani de serviciu, aceste avioane vor antrena acum personalul militar ucrainean, consolidând angajamentul nostru faţă de apărarea Ucrainei", se arată într-o postare a Forţelor Aeriene norvegiene pe platforma de socializare X.

Belgia a anunţat, de asemenea, pe 4 ianuarie, că va trimite două dintre avioanele sale F-16 şi 50 de persoane în Danemarca, ca parte a programului de pregătire.

Alături de Danemarca, lecţii de zbor pentru piloţii ucraineni sunt în curs de desfăşurare şi în SUA, iar un centru de pregătire a fost deschis în România în noiembrie anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici