Războiul din Ucraina, ziua 707. Directorul CIA: Neacordarea ajutorului pentru Ucraina ar fi o greşeală "de proporţii istorice" / Armata ucraineană a doborât 14 drone ruseşti

  • Neacordarea unui ajutor militar adecvat Ucrainei ar însemna o greşeală "de proporţii istorice" pentru aliaţii occidentali, a scris directorul CIA, William Burns.
  • Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 14 din cele 20 de drone lansate de Rusia într-un atac desfăşurat în cursul nopţii, în urma căruia o persoană a fost rănită şi clădiri comerciale au fost avariate, a anunţat armata ucraineană.
7723 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 707. Directorul CIA: Neacordarea ajutorului pentru Ucraina ar fi o greşeală "de proporţii istorice" /  Armata ucraineană a doborât 14 drone ruseşti

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE Comisia Europeană propune prelungirea scutirii de taxe vamale a importurilor din Ucraina până în iunie 2025

Comisia Europeană a propus ca taxele de import pentru exporturile ucrainene către UE să rămână suspendate până în iunie 2025, deşi se vor aplica excepţii pentru anumite produse agricole, potrivit unui anunţ din 31 ianuarie.

UPDATE Oficialilor ucraineni li se cere să nu mai înjure în public cu excepţia momentelor de alertă aeriană

UPDATE Ucrainenii susţin că au lovit un aerodrom din Crimeea

UPDATE Curtea ONU decide că Rusia a încălcat tratatul internaţional de finanţare a terorismului

Rusia a încălcat o convenţie internaţională privind interzicerea finanţării terorismului prin sprijinirea reprezentanţilor săi din regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk în 2014, a decis Curtea Internaţională de Justiţie a ONU de la Haga la 31 ianuarie.

UPDATE Prima doamnă Zelenska soseşte în Letonia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit în Letonia la 31 ianuarie pentru o vizită de două zile, pentru a se întâlni cu înalţi oficiali letoni şi a participa la conferinţa "Războiul Rusiei împotriva copiilor" de la Riga.

UPDATE Serviciile secrete militare confirmă că Rusia a folosit obuze nord-coreene în Ucraina

"Da, putem confirma că, dacă vorbim despre proiectile de artilerie, o astfel de cooperare între cele două regimuri este documentată. Coreea de Nord a livrat deja o parte semnificativă de proiectile de artilerie Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare (HUR), Andrii Iusov, pentru Ukrinform.

UPDATE Zelensky: 207 prizonieri ucraineni se întorc acasă din captivitatea rusă, aproape jumătate dintre ei apărători ai Mariupolului

Acesta a fost unul dintre cele mai mari grupuri de prizonieri ucraineni care au fost aduşi înapoi din captivitatea rusă de la începutul războiului.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Kherson au rănit 3 civili

Atacurile ruseşti împotriva regiunii Kherson în cursul zilei de 31 ianuarie au rănit trei persoane, dintre care două în Beryslav şi una în Tiahynka, au raportat oficialii regionali.

UPDATE Germania predă rachete antiaeriene IRIS-T, vehicule blindate şi alte echipamente în cadrul ultimei livrări către Ucraina

Cea mai recentă livrare de echipamente militare din partea Germaniei către Ucraina a inclus un număr nedeclarat de rachete IRIS-T, 24 de APC-uri, patru vehicule blindate de teren cu şenile, mai multe mii de cartuşe de artilerie de 155 mm, 14 pluguri de mine, trei tancuri de deminare, un sistem naval de deminare, un sistem de supraveghere prin satelit şi alte echipamente.

UPDATE Duma de Stat a Rusiei adoptă un proiect de lege privind confiscarea proprietăţilor pentru "discreditarea" armatei ruse

Proiectul de lege, introdus pentru prima dată în Duma la 22 ianuarie, ar permite autorităţilor ruse să confişte proprietăţile chiar şi ale cetăţenilor ruşi care au criticat Kremlinul şi au părăsit ţara, dar, de exemplu, beneficiază în continuare de închirierea caselor sau apartamentelor lor în Rusia.

UPDATE Subsecretarul american Victoria Nuland soseşte la Kiev

"Astăzi ne vom întâlni cu lideri guvernamentali, veterani şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a sublinia angajamentul nostru comun de a învinge agresiunea rusă în Ucraina", a scris ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, pe platforma de socializare X.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat moartea a două persoane şi rănirea altor 17

Rusia a efectuat atacuri împotriva a 10 oblasturi din Ucraina în ultima zi, ucigând cel puţin doi civili şi rănind alţi cel puţin 17, au raportat autorităţile regionale la începutul zilei de 31 ianuarie.

UPDATE China a fost invitată la discuţiile privind formula de pace

Ambasadorul Ucrainei în China, Pavlo Riabikin, a confirmat că Beijingul a fost invitat să participe la discuţiile privind formula de pace din Ucraina, a declarat Riabikin la 31 ianuarie. Declaraţia a fost făcută după ce Riabikin s-a întâlnit cu viceministrul chinez de externe Sun Weidong pe 29 ianuarie.

China şi Rusia şi-au consolidat legăturile economice şi politice în contextul în care Occidentul a încercat să izoleze Moscova după invazia sa la scară largă în Ucraina. China s-a oferit să medieze conflictul, dar nu a condamnat acţiunile Rusiei şi s-a abţinut în mod repetat de la votul în rezoluţiile ONU privind războiul din Ucraina.

Şeful adjunct al biroului prezidenţial, Ihor Zhovkva, a declarat într-un interviu acordat Reuters că Ucraina l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping să participe la viitorul Summit global pentru pace din Elveţia, care are ca scop crearea de sprijin pentru formula de pace ucraineană.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 385.230 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 385.230 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, miercuri, Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 1.090 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.310 tancuri, 11.757 de vehicule blindate de luptă, 12.231 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.195 de sisteme de artilerie, 974 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 663 de sisteme de apărare aeriană, 332 de avioane, 324 de elicoptere, 7.100 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ucraina a doborât 14 din cele 20 de drone ruseşti lansate peste noapte

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât 14 din cele 20 de drone "kamikaze" de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, au raportat reprezentanţii Forţelor Aeriene.

Rusia a lansat vehiculele aeriene fără pilot (UAV) din trei direcţii: Primorsko-Akhtarsk în Krasnodar Krai din Rusia, oraşul rusesc Kursk şi Capul Chauda în Crimeea ocupată, au precizat Forţele Aeriene.

De asemenea, armata rusă ar fi tras trei rachete balistice Iskander din Crimeea şi din regiunea Voronej.

Un atac cu drone ruseşti asupra Harkovului în seara zilei de 30 ianuarie a rănit 3 persoane şi a avariat infrastructura civilă.

Directorul CIA: Eşecul aprobării ajutorului pentru Ucraina ar fi o greşeală "de proporţii istorice"

Neacordarea unui ajutor militar adecvat Ucrainei ar însemna o greşeală "de proporţii istorice" pentru aliaţii occidentali, a scris directorul CIA, William Burns, într-un articol pentru Foreign Affairs Magazine pe 30 ianuarie.

"Cheia succesului constă în menţinerea ajutorului occidental pentru Ucraina", a scris Burns. "Dacă Statele Unite s-ar îndepărta de conflict în acest moment crucial şi ar tăia sprijinul acordat Ucrainei ar fi un autogol de proporţii istorice".

Comentariile lui Burns vin în contextul în care unii legislatori atât din Statele Unite, cât şi din Uniunea Europeană continuă să blocheze finanţarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Republicanii din Senatul american au blocat un proiect de lege de finanţare care includea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, insistând că orice ajutor militar suplimentar trebuie să includă schimbări majore şi semnificative la frontierele interne. În timp ce, în decembrie, premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a opus unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE.

Burns susţine că distribuirea de arme către Ucraina va pune ţara într-o poziţie mai bună pentru a-şi negocia propria soartă, asigurând "o victorie pe termen lung pentru Ucraina şi o pierdere strategică pentru Rusia".

"Ucraina ar putea să-şi protejeze suveranitatea şi să se reconstruiască, în timp ce Rusia va fi lăsată să se confrunte cu costurile de durată ale nebuniei lui Putin".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici