Războiul din Ucraina, ziua 726. Armata rusă a capturat oraşul Avdiivka: cea mai mare victorie de la cucerirea Bahmutului / Kievul ar putea primi primele avioane F-16 în câteva luni

  • Armata rusă a preluat controlul total al Uzinei de Cocs şi Produse Chimice Avdiivka, după ce cea mai mare parte a oraşului a căzut în mâinile forţelor ruse în weekend, în urma unor câteva luni de lupte devastatoare.
  • ISW: Rusia nu a demonstrat capacitatea de a obţine câştiguri semnificative pe teritorii mari.
  • Ucraina ar putea primi primele avioane de luptă F-16 în luna iunie a acestui an, a relatat revista Foreign Policy.
3621 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 726. Armata rusă a capturat oraşul Avdiivka: cea mai mare victorie de la cucerirea Bahmutului / Kievul ar putea primi primele avioane F-16 în câteva luni

UPDATE Comandant: Unele unităţi ale Brigăzii a 3-a de Asalt au fost "complet încercuite" în Avdiivka, dar au reuşit să scape

În ciuda rapoartelor de pe canalele ruseşti Telegram, niciunul dintre luptătorii Brigăzii a 3-a de Asalt nu a fost lăsat în Avdiivka, a declarat comandantul adjunct al unităţii, Maksym Zhorin.

UPDATE Procurorii: Violenţele de pe EuroMaidan au fost comise de ofiţeri ucraineni sub îndrumarea Rusiei

Crimele şi violenţele împotriva participanţilor la Revoluţia EuroMaidan au fost comise de ofiţerii ucraineni de aplicare a legii la ordinul autorităţilor ucrainene şi sub îndrumarea Rusiei, potrivit unei concluzii a Procuraturii Generale, relatează Interfax-Ucraina la 19 februarie.

UPDATE NBC: Administraţia Biden ia în considerare furnizarea de rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina

Oficiali americani au declarat pentru NBC că administraţia preşedintelui american Joe Biden este pregătită să trimită Ucrainei variaţia ATACMS cu rază mai lungă de acţiune într-unul dintre pachetele de prim ajutor, dacă Congresul va aproba finanţarea.

UPDATE Zelenski vizitează trupele de pe linia întâi în sectorul Kupiansk

"Mă bucur să mă aflu astăzi aici pentru a vă vedea, pentru a vă felicita, pentru a vă exprima recunoştinţa în numele tuturor ucrainenilor, al întregii Ucraine, pentru că faceţi o treabă atât de bună în fiecare zi, pentru că apăraţi statul, familiile noastre, independenţa şi suveranitatea noastră", a declarat preşedintele Volodymyr Zelenski.

UPDATE Washington Post: Oficialii europeni discută în privat despre o "completare continentală" a NATO

The Washington Post a vorbit cu mai mulţi oficiali europeni care au declarat că atât pun la cale modalităţi de a comunica mai eficient cu aripa MAGA a Partidului Republican, cât şi că fac pregătiri în cazul în care fostul preşedinte american Donald Trump va fi reales şi îşi va duce la îndeplinire propunerea de retragere din NATO.

UPDATE Fostul stareţ din Kherson al unei biserici legate de Moscova, acuzat de trădare şi ajutorare a Rusiei

Un fost stareţ al Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Kherson a fost acuzat de trădare pentru sprijinirea ocupaţiei ruseşti şi cooperare cu autorităţile de ocupaţie, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la 19 februarie.

UPDATE Media: Explozii şi incendii raportate în Makiivka ocupată de ruşi

Sunete de explozii au fost raportate în Makiivka ocupată de Rusia în regiunea Doneţk pe 19 februarie, iar canalele locale Telegram au publicat imagini cu fum negru care se ridica deasupra oraşului.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară două avioane de luptă ruseşti

Potrivit Forţelor Aeriene, cele două avioane erau un Su-34 şi un Su-35S.

UPDATE Oficial lituanian: UE trebuie să sancţioneze mai dur Rusia

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat luni că Uniunea Europeană trebuie să îşi înăsprească măsurile împotriva Rusiei după moartea lui Alexei Navalnîi, informează Sky News.

UPDATE Ucraina ar putea primi primele avioane F-16 în iunie

Ucraina ar putea primi primele avioane de luptă F-16 în luna iunie a acestui an, a relatat revista Foreign Policy, citându-l pe ministrul lituanian al apărării Arvydas Anusauskas şi un oficial european anonim.

"Cred că în iunie le vom vedea în Ucraina", ar fi declarat Anusauskas revistei, cel de-al doilea oficial confirmând data.

Olanda, Danemarca, Norvegia, Norvegia şi Belgia s-au angajat să furnizeze Ucrainei zeci de avioane de generaţia a patra fabricate în SUA, deşi calendarul exact a rămas neclar până în prezent.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat la televiziune că nu poate confirma sau infirma calendarul din iunie.

"Pot doar să confirm că planul de acţiune este într-adevăr în curs de desfăşurare. Partenerii noştri sunt pregătiţi să predea avioanele Ucrainei", a declarat Ihnat.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 403.720 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 403.720 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, luni, Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 1.290 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.498 de tancuri, 12.232 de vehicule blindate de luptă, 12.767 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.733 de sisteme de artilerie, 986 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 674 de sisteme de apărare aeriană, 336 de avioane, 325 de elicoptere, 7.460 de drone, 25 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Medvedev ameninţă din nou cu un război nuclear

Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a ameninţat că armata rusă va folosi arme nucleare împotriva SUA, Marii Britanii, Germaniei şi Ucrainei dacă Moscova va pierde teritoriile ucrainene ocupate.

UPDATE Ucraina a doborât 4 drone peste noapte

Ucraina a doborât patru drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de 18 februarie, au anunţat reprezentanţii Forţelor Aeriene ucrainene.

Forţele ruse au vizat în principal regiunea Harkov în ultimele atacuri.

Dronele au fost lansate din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu regiunile Sumî, Harkov şi Lugansk din Ucraina.

Atacurile cu drone sunt un eveniment zilnic în Ucraina, afectând diverse regiuni din întreaga ţară. În cursul nopţii de 17 februarie, apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 drone Shahed, un avion Su-34 şi o rachetă Kh-59.

UPDATE ISW: Rusia nu a demonstrat capacitatea de a obţine câştiguri semnificative pe teritorii mari

În pofida cuceririi oraşului Avdiivka de către Rusia, forţele ruse încă nu au demonstrat capacitatea de a obţine câştiguri semnificative pe suprafeţe mari de teritoriu, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 18 februarie.

"Capturarea Avdiivka nu ar trebui să fie considerată ca demonstrând această capacitate", se arată în raportul ISW, referindu-se la lipsa de câştiguri tactice ale Rusiei.

De când Rusia şi-a intensificat eforturile în jurul Avdiivka din regiunea Doneţk în octombrie 2023, forţele ruse reuşind să captureze doar 10 kilometri prin şi în jurul Avdiivka. 

"Forţele ruse ar trebui să efectueze manevre extinse şi competente în lungul ţării", pentru a captura teritoriu ucrainean suplimentar în viitorul imediat, notează ISW. "Forţele ruse nu au demonstrat capacitatea de a efectua astfel de manevre, nici în apropierea oraşului Avdiivka, nici în vreun alt sector al frontului".

UPDATE Borrell a criticat Occidentul pentru că a ezitat să ofere sprijin militar Ucrainei

În cadrul unei discuţii privind priorităţile de apărare ale UE la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a criticat lipsa de decizie iniţială a aliaţilor occidentali în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă militară Ucrainei, sugerând că rezultatul războiului "ar fi fost diferit" dacă aliaţii ar fi acţionat mai decisiv.

"De fiecare dată când discutam despre oferirea unui nou tip de armament, cineva ezita", a declarat Borrell, referindu-se la reticenţa aliaţilor la începutul invaziei ruseşti de a furniza armament precum tancurile Leopard şi sistemul de rachete Patriot, temându-se de o nouă escaladare.

"Dacă am fi luat aceste decizii mai repede, poate că războiul ar fi fost diferit".

Comentariile lui Borrell vin la aproape doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, pe fondul incertitudinii continue privind sprijinul militar pe termen lung din partea Statelor Unite.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Armata rusă a preluat controlul total al Uzinei de Cocs şi Produse Chimice Avdiivka, au anunţat luni agenţiile de presă de stat ruse, după ce cea mai mare parte a oraşului a căzut în mâinile forţelor ruse în weekend, în urma unor luni de lupte devastatoare.

Căderea Avdiivka este cea mai mare victorie a Rusiei de când a capturat oraşul Bahmut în mai 2023 şi vine la aproape doi ani de când preşedintele Vladimir Putin a declanşat războiul ordonând invazia Ucrainei.

Avdiivka, care avea o populaţie de aproximativ 32.000 de locuitori înainte de război şi care este numit Avdeyevka de către ruşi, a fost ocupat pentru scurt timp în 2014 de separatiştii susţinuţi de Moscova, care au pus stăpânire pe o porţiune din estul Ucrainei, dar a fost recucerit de trupele ucrainene care au construit fortificaţii.

Avdiivka se află în regiunea industrială Donbas, la 15 km la nord de oraşul Doneţk, ocupat de ruşi. Înainte de război, uzina de cocs din epoca sovietică era una dintre cele mai mari din Europa.

Sâmbătă, colonelul general Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a declarat că trupele ucrainene s-au retras pe poziţii mai sigure în afara oraşului "pentru a evita încercuirea şi pentru a păstra vieţile şi sănătatea militarilor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici