LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 796. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, soseşte la Kiev într-o vizită surpriză / Ruşii avansează spre Est / Kiev: situaţia se înrăutăţeşte / Ploaie de raiduri, Putin conduce Wagner

Suntem în cea de-a 796-a zi de război.

5404 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 796. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, soseşte la Kiev într-o vizită surpriză / Ruşii avansează spre Est / Kiev: situaţia se înrăutăţeşte / Ploaie de raiduri, Putin conduce Wagner

Războiul din Ucraina, ziua 796. Ruşii au capturat două sate lângă Avdiivka / Tadjicii, însemnaţi să nu calce prin Rusia

UPDATE Media: Soţia unui politician rus plănuia să adopte un băiat ucrainean, dar l-a abandonat din cauza bolii de care suferă

Soţia politicianului rus Serghei Mironov a luat cu forţa o fetiţă şi un băiat ucraineni din Khersonul ocupat pentru a-i adopta, dar a abandonat băiatul după ce a devenit clar că are o stare de sănătate precară, a relatat postul de ştiri ucrainean TSN la 28 aprilie.

UPDATE Cel puţin 4 morţi în urma unui atac cu rachete ruseşti la Odesa

Potrivit guvernatorului regiunii Odesa, Oleh Kiper, o rachetă a lovit clădiri rezidenţiale şi infrastructura civilă.

UPDATE Ucraina finalizează un acord comercial cu Emiratele Arabe Unite

Ucraina şi Emiratele Arabe Unite au finalizat un acord comercial bilateral care pune bazele pentru aprofundarea investiţiilor şi a comerţului între cele două ţări, a anunţat Ministerul ucrainean al Economiei la 29 aprilie.

UPDATE Serviciul Frontierei de Stat: Peste 30 de evazionişti au murit încercând să treacă ilegal frontiera

Peste 30 de bărbaţi au murit în timp ce încercau să treacă graniţa vestică muntoasă a Ucrainei pentru a se sustrage de la mobilizare, a declarat şeful Serviciului Gărzii de Frontieră de Stat, Andriy Demchenko, într-un interviu acordat Ukrinform publicat pe 29 aprilie.

UPDATE Fermierii polonezi suspendă blocarea frontierei cu Ucraina

UPDATE FM lituanian: bruiajul GPS rusesc al zborurilor comerciale este "prea periculos pentru a fi ignorat"

Miniştrii de externe baltici au avertizat că presupusul bruiaj rusesc al sistemelor GPS de la bordul zborurilor comerciale este "prea periculos pentru a fi ignorat". Acest lucru vine după ce s-a aflat că două aeronave finlandeze au fost nevoite să se întoarcă în mijlocul călătoriei lor, în ultimele zile.

UPDATE Uciderea a doi soldaţi ucraineni în Germania ar putea fi de natură politică, afirmă procurorii

UPDATE Reuters: Telegram spune că chatbot-urile guvernului ucrainean au fost blocate din greşeală

Chatbot-urile Telegram ale agenţiei de informaţii militare ucrainene (HUR), ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ale Ministerului pentru Transformare Digitală au fost "temporar dezactivate din cauza unui fals pozitiv", a declarat pe 29 aprilie un purtător de cuvânt al Telegram, citat de Reuters.

UPDATE Invazia Rusiei în Ucraina, un impuls de extindere pentru UE, spune preşedintele Consiliului European

UPDATE Fost ministru al forţelor armate britanice: "Înfrângerea Ucrainei va costa Vestul mii de miliarde de dolari în noul Război Rece"

James Heappey a declarat că Kievul va avea nevoie de mai multe pachete de ajutor pentru a câştiga bătălia pentru "securitatea în întreaga regiune euro-atlantică".

UPDATE Zelenski: Câteva arme americane au sosit, dar procesul trebuie să fie accelerat

UPDATE Ucraina face apel la Consiliul Europei să deroge de la anumite părţi ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor din cauza legii marţiale

Ucraina s-a adresat Consiliului European pentru a suspenda o parte din termenii Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale din cauza legii marţiale, notificarea corespunzătoare fiind publicată pe 28 aprilie pe site.

UPDATE 57 de copii au fost ucişi în Ucraina în luna martie

UPDATE Secretarul general al NATO, Stoltenberg, soseşte la Kiev într-o vizită surpriză

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit la Kiev pe 29 aprilie, într-o vizită neanunţată anterior.

UPDATE Atacul rusesc din regiunea Kherson a ucis un om

Forţele ruse au atacat satul Kizomys din regiunea Kherson pe 29 aprilie, omorând un bărbat în vârstă de 60 de ani, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

UPDATE Informaţii militare: Peste 18.000 de soldaţi ruşi din Districtul Militar Sud au dezertat

Peste 18.000 de soldaţi din acest district ar fi dezertat, dintre care aproximativ 12.000 aparţinând Armatei a 8-a de Arme Combinate - o unitate desfăşurată frecvent în ostilităţile din estul Ucrainei.

Din punct de vedere politic, Kremlinul a preluat controlul asupra mercenarilor Wagner

Mii de foşti militanţi Wagner răspund acum la ordinele Moscovei. Politico scrie acest lucru în exclusivitate, susţinând că miliţia mercenară rusă, care luptă în Ucraina şi a organizat şi o revoltă împotriva preşedintelui Vladimir Putin, a fost desfiinţată şi împărţită în cel puţin patru grupuri care operează acum în slujba Kremlinului. Politico citează două surse oficiale americane, potrivit cărora, amestecând luptătorii cu alţi mercenari loiali lui Putin, guvernul de la Moscova speră să evite repetarea revoltelor precum cea de anul trecut, când mercenarii Wagner au încercat o insurecţie împotriva lui Putin şi a Ministerului Apărării. ajungând la porţile Moscovei. Potrivit surselor, noile armate private au fost deja dislocate în întreaga lume în misiuni speciale: nu doar în Ucraina, ci şi în Africa, „unde joacă un rol destabilizator ca atunci când erau sub comanda lui Prigojin”. „Grupurile paramilitare reconstituite au forţat deja administraţia Biden să retragă trupele din Niger şi Ciad şi contestă politicile SUA în Republica Centrafricană, Mali, Burkina Faso, Libia şi alte naţiuni africane”.

Ucraina: Klitschko îl critică pe Zelenski: este nevoie de mai multă luptă împotriva corupţiei

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a acuzat guvernul ucrainean că a făcut prea puţin pentru a lupta împotriva corupţiei din ţară. Întrebat dacă guvernul este pe drumul cel bun în combaterea corupţiei, el a spus într-un interviu acordat ziarelor grupului de media Funke: „Puteţi adresa această întrebare fiecărui cetăţean şi sunt sigur că fiecare cetăţean va spune: nu”. Şi eu am „exact aceeaşi părere”, a spus Klitschko. Întrebat dacă s-a întâlnit între timp cu preşedintele ucrainean pentru a rezolva tensiunile dintre cei doi, Klitschko a răspuns că a încercat de zeci de ori de la începutul războiului „dar, din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelenski în persoană. Probabil că are mai multe de făcut”. Potrivit primarului capitalei Ucrainei, este important să uităm de ambiţiile politice în situaţia actuală. „Angajarea într-o competiţie politică ar fi stupid”, a mai spus Klitschko, adăugând că „din păcate, nu există nicio unitate între forţele politice în acest timp de război”.

Kiev: Cei doi oameni ucişi în Germania erau soldaţi în convalescenţă

Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că cei doi ucraineni ucişi în Germania erau militari care se recuperau în Bavaria după ce au fost răniţi în timpul războiului. Acest lucru a fost relatat de presa ucraineană. Ieri, un cetăţean rus în vârstă de 57 de ani a fost arestat în Bavaria Superioară, Germania, în legătură cu uciderea a doi ucraineni în centrul comercial Tengelmann din Murnau. Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că deţinutul suspectat de comiterea crimei este rus. Ministerul Afacerilor Externe clarifică faptul că ministrul Dmitro Kuleba a ordonat să ţină cazul sub control special şi „să fie în contact permanent cu organele de drept din Germania, astfel încât ucigaşul să fie pedepsit în cea mai mare măsură permisă de lege”. De asemenea, el şi-a exprimat recunoştinţa agenţiilor germane de aplicare a legii pentru arestarea la timp a suspectului.

Moscova: depozite de arme distruse în 3 aeroporturi din Kiev

Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că forţele sale au distrus depozite de muniţii şi echipamente militare la trei aeroporturi din Ucraina, inclusiv drone de asalt depozitate pe aeroportul Kamyanka din estul ţării. Potrivit actualizării online a ministerului, atacurile au avut loc în ultimele 24 de ore.

Ucraina: ruşii au capturat două sate lângă Avdiivka

Trupele ruse avansează în zona oraşului ucrainean Avdiivka, aflat în mâinile lor din februarie, şi au capturat două sate, însă oficialii ucraineni de securitate au spus că, deşi situaţia din estul ţării este „foarte dificilă”, "nu este critic sau catastrofal." The Guardian o scrie. După ce au ajuns în aşezarea rurală Ocheretyne în urmă cu o săptămână, trupele Moscovei au preluat controlul asupra Solovyove şi Novokalynove şi avansează spre vest. Comandamentul de Est al Ucrainei a declarat că forţele sale controlează încă două treimi din Ocheretyne, unde au avut loc lupte aprige. Rusia a capturat Avdiivka în februarie, după retragerea trupelor ucrainene. De atunci, forţele Moscovei au continuat să avanseze. La nord-vest de Avdiivka, unităţi de luptă ruseşti au ajuns la aproximativ 30 km de oraşul Pokrovsk, un centru militar ucrainean. Mai la nord, ei luptă pentru controlul oraşului Chasiv Yar, lângă Bakhmut.

Germania: doi bărbaţi ucraineni înjunghiaţi, ruşi arestaţi

Doi bărbaţi ucraineni au fost înjunghiaţi până la moarte în sudul Germaniei, iar un bărbat rus a fost arestat de poliţie ca principal suspect în crime. Cei doi ucraineni, care aveau 23 şi 36 de ani şi locuiau în judeţul Garmisch-Partenkirchen, au fost ucişi în incinta unui centru comercial din satul Murnau, Bavaria Superioară. La scurt timp după crima, care a avut loc sâmbătă seara, poliţia a arestat un bărbat rus în vârstă de 57 de ani, fiind suspectat de crimă. Autorităţile au spus că posibilul motiv al crimelor nu este încă cunoscut. De asemenea, nu era clar dacă cei trei bărbaţi se cunoşteau.

Pro-ruşi: şantier naval şi hotel cu mercenari loviţi în Mikolaiv

Agenţia de ştiri de stat rusă Ria Novosti a raportat că atacul de la Mikolaiv a vizat un şantier naval unde sunt asamblate drone navale, precum şi un hotel care găzduieşte „mercenari vorbitori de limbă engleză” care au luptat pentru Kiev. Aşa a spus Serghei Lebedev, coordonatorul mişcării locale de gherilă pro-Moscova. Comentariile sale nu au putut fi verificate independent. Vitali Kim, guvernatorul provinciei Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a declarat că dronele ruseşti au „avariat grav” un hotel din capitala sa omonimă, declanşând un incendiu care a fost stins ulterior. Kim a mai spus că atacul a deteriorat infrastructura de generare a căldurii a oraşului. Nu au fost victime.

Tadjikistanul îşi îndeamnă cetăţenii „să nu meargă în Rusia”. Există temeri de represalii 

Ministerul de Externe al Tadjikistanului a sfătuit toţi cetăţenii să „se abţină temporar” de la călătorii în Rusia. Avertismentul a fost emis după ce oficialii şi-au exprimat îngrijorarea că tadjicilor li s-a refuzat „în mod nejustificat” intrarea în Rusia, a informat Radio Free Europe/Radio Liberty, a informat Sky News. Organizaţiile pentru drepturile omului au raportat, de asemenea, niveluri crescute de prejudecăţi împotriva populaţiei din Asia Centrală în Rusia, în urma împuşcăturii de la o sală de concert din Moscova din 22 martie. Gruparea teroristă islamică Statul Islamic Khorasan (IS-K) a revendicat atacul în care au fost ucise cel puţin 130 de persoane şi toţi bărbaţii înarmaţi acuzaţi sunt din Tadjikistan. Ieri, în legătură cu atacul, a fost arestată o a douăsprezecea persoană, tot cetăţean tadjik.

Rusia, sat cucerit în regiunea Doneţk

Forţele armate ruse au preluat controlul asupra satului Novobakhmutivka din regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării citat de agenţia de presă Interfax. Satul se află în apropierea oraşului Ocheretyne, care a devenit un punct focal al ciocnirilor în ultimele zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici