Războiul din Ucraina, ziua 736. Sîrski vizitează linia frontului şi raportează că ofensiva rusă de la Orlivka a fost reţinută / Armata ucraineană doboară 3 avioane Su-34/Armata rusă încearcă să cucerească oraşe şi sate din Ucraina/Parlamentul European cere UE să ajute Ucraina cu ,,tot ce e nevoie pentru a învinge Rusia"

  • Sîrski vizitează linia frontului şi raportează că ofensiva rusă de la Orlivka a fost reţinută.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 413.760 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Forţele Aeriene: Ucraina doboară 3 avioane Su-34.
  • Turcia se oferă să găzduiască din nou negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.
  • Consiliul UE dă aprobarea finală pentru o finanţare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
  • Parlamentul European cere UE să ajute Ucraina cu ,,tot ce e nevoie pentru a învinge Rusia"
1696 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 736. Sîrski vizitează linia frontului şi raportează că ofensiva rusă de la Orlivka a fost reţinută / Armata ucraineană doboară 3 avioane Su-34/Armata rusă încearcă să cucerească oraşe şi sate din Ucraina/Parlamentul European cere UE să ajute Ucraina cu ,,tot ce e nevoie pentru a învinge Rusia"

Războiul din Ucraina, ziua 736. Turcia se oferă să găzduiască din nou negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

UPDATE Pentagonul avertizează: Dacă Ucraina pierde, NATO va lupta împotriva Rusiei

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, este de părere că, dacă Ucraina pierde războiul de amploare cu Rusia, aceasta din urmă se va afla în situaţia în care ar putea ajunge să lupte cu întreaga Alianţă Nord-Atlantică, informează PravdaUA.

,,Dacă eşti un stat baltic, eşti cu adevărat îngrijorat dacă eşti următorul. Ei îl cunosc pe Putin. Ei ştiu de ce este capabil. Şi, sincer, dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO se va afla într-o luptă cu Rusia", a declarat oficialul, în timpul unei audieri din cadrul Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor din SUA.

UPDATE Iresponsabil şi deplorabil": Un ministru britanic condamnă ameninţările nucleare ale lui Putin

Lordul Ahmad of Wimbledon, ministrul britanic de externe, a reacţionat la remarcile lui preşedintelui rus din timpul discursului de joi, pe care le-a catalogat drept "iresponsabile".

El şi-a exprimat criticile în Parlament după ce preşedintele rus a încercat să avertizeze Occidentul împotriva unei implicări mai profunde în conflict, spunând că o astfel de acţiune riscă să declanşeze un război global care ar duce la ,,distrugerea civilizaţiei noastre".

,,Este iresponsabil, este greşit şi utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea unor astfel de arme este, sincer, destul de deplorabilă", încheie acesta, potrivit Sky News.

UPDATE Zelenski îl înlocuieşte pe comandantul Forţelor Logistice

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Oleh Huliak din funcţia de comandant al Forţelor Logistice ale Ucrainei, înlocuindu-l cu Volodimir Karpenko.

Numirea face parte din remanierea comandamentului militar al Ucrainei de către Zelenski, care a inclus demiterea comandantului militar suprem al Ucrainei, Valeri Zalujni.

Forţele logistice ale Forţelor Armate ale Ucrainei depozitează, întreţin şi transportă arme, muniţii, echipamente militare, alimente şi alte articole folosite de armată.

UPDATE Ministrul finlandez al Apărării: Ucraina este liberă să lovească teritoriul rusesc cu armele pe care le furnizăm noi

Ucraina poate folosi armele furnizate de Finlanda pentru a lovi ţinte de pe teritoriul rusesc, au declarat înalţi oficiali de la Helsinki.

Ministrul finlandez al Apărării, Antti Häkkänen, a declarat că ţara sa nu a stabilit nicio restricţie cu privire la ceea ce poate face Ucraina cu armele pe care le furnizează, a relatat astăzi postul de televiziune finlandez Yle, potrivit Politico. 

UPDATE Macron: fiecare cuvânt a fost ,,cântărit şi măsurat"

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că refuzul său de a exclude perspectiva trimiterii de trupe occidentale în Ucraina a fost intenţionat, în ciuda scandalului pe care l-a provocat, relatează Politico.

"Acestea sunt chestiuni suficient de serioase; fiecare dintre cuvintele pe care le spun pe această temă este cântărit, gândit şi măsurat", a declarat Macron reporterilor în urma unei vizite la satul olimpic 2024 de lângă Paris. 

UPDATE Danemarca oferă un nou ajutor de 10 milioane de coroane daneze pentru reconstrucţia Ucrainei

Danemarca alocă o sumă suplimentară de 10 milioane de coroane daneze (aproximativ 1,4 milioane de dolari) pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, a anunţat Ministerul danez de Externe la 29 februarie, scrie Kyiv Independent.

Anunţul vine la câteva zile după ce Danemarca şi Ucraina au semnat un acord de cooperare în domeniul securităţii pe 10 ani. 

Potrivit ministerului danez de Externe, fondurile vor fi folosite pentru a finanţa cooperarea dintre municipalităţile daneze Aarhus şi Copenhaga şi oraşele ucrainene Lviv, Kiev şi Mykolaiv.

UPDATE Parlamentul European cere ţărilor membre UE să ,,ofere Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia"

Solicitarea are loc pe fondul întârzierii aprobării pachetului de asistenţă militară din partea Washingtonului, care cauzează pierderi continue armatei ucrainene, potrivit Kyiv Independent.

Pentru a asigura victoria Kievului, statele membre UE nu ar trebui să aibă ,,nicio restricţie autoimpusă în ceea ce priveşte asistenţa militară acordată Ucrainei", au declarat deputaţii europeni, îndemnând ţările europene să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană, drone, arme, artilerie şi muniţie şi, inclusiv, rachete cu rază lungă de acţiune.

UPDATE Kievul anunţă că armata rusă încearcă să cucerească o serie de oraşe şi sate din Ucraina

Forţele ruseşti fac presiuni puternice pentru a cuceri mai multe oraşe şi sate din estul şi sud-estul Ucrainei, în timp ce Moscova încearcă să forţeze avantajul său actual în materie de arme şi trupe, au declarat astăzi oficiali de la Kiev, potrivit Sky News.

Armata rusă încearcă să cucerească oraşele şi satele Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdychi şi Krasnohorivka din estul regiunii Doneţk, potrivit şefului armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi

În sud-estul regiunii Zaporojia, forţele ruseşti se concentrează pe recucerirea oraşelor Verbove şi Robotyne, oraşe pe care Ucraina le-a recucerit în contraofensiva din vara anului trecut, în 2023, a declarat Sîrskîi.

UPDATE Rachetele nord-coreene folosite de Rusia în atacul Kievului ar conţine componente ale companiilor occidentale

Componente electronice fabricate de companii europene, occidentale, japoneze şi chineze au fost găsite în rachetele balistice nord-coreene Kn-23/24, folosite de Rusia asupra Kievului în luna februarie, scrie PravdaUA.

Rachetele balistice produse de Coreea de Nord şi folosite de Rusia în atacul Kievului s-au regăsit componente de la producători precum Siemens din Germania, Fairchild Semiconductor International, Inc. şi Analog Devices, Inc. din America, NSK Ltd./NSK Automation din Japonia şi ZHONGKEWEI din China, relevă sursa citată.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: teritoriul de la vest de Avdiivka rămâne principalul obiectiv al ofensivei ruseşti

Rusia continuă să profite de retragerea ucrainenilor în apropiere de Avdiivka, care se deplasează mai departe spre vest, a raportat Ministerul britanic al Apărării.

De când Rusia a preluat controlul asupra Avdiivka, a avansat aproximativ 6 kilometri spre vest de centrul oraşului, a scris ministerul.

Oraşul Avdiivka din regiunea Doneţk a fost capturat de trupele ruse pe 17 februarie, pe fondul lipsei de muniţie, după luni de zile în care trupele ucrainene au respins ofensiva reînnoită a Rusiei.

În decurs de câteva zile, forţele armate ucrainene s-au retras din satele Lastochkyne, Severne şi Stepove din apropierea Avdiivka.

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a avertizat că Rusia ar putea replica tacticile sale de succes de la Avdiivka la o scară mai mare dacă Occidentul continuă să amâne asistenţa militară.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au doborât încă două avioane de bombardament ruseşti Su-34

,,După operaţiuni de luptă reuşite împotriva unui avion inamic în noaptea de 29 februarie, alte două avioane ruseşti au fost distruse: bombardiere de vânătoare Su-34 în sectoarele Avdiivka şi Mariupol", a declarat şeful armatei Oleksandr Sîrskîi pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Astfel, doar în luna februarie, armata ucraineană a doborât 13 avioane Su-34 ale armatei ruse. 

UPDATE Putin ameninţă NATO şi spune că este posibilă utilizarea armelor nucleare

Vor exista "consecinţe tragice" dacă trupele NATO vor fi trimise în Ucraina, iar sprijinul Occidentului pentru Kiev "riscă un conflict cu arme nucleare", a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unui discurs de două ore despre starea naţiunii, la 29 februarie, conform Kyiv Independent.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat pe 26 februarie că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi "exclusă" în viitor. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi liderii altor state europene membre NATO au declarat că nu iau în considerare desfăşurarea trupelor lor în Ucraina.

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va folosi arme nucleare ca răspuns la sprijinul acordat de Occident Ucrainei, dar ameninţările nu s-au materializat până acum. Rusia continuă să ducă un război total în Ucraina fără a-şi utiliza arsenalul nuclear.

Rusia îşi aminteşte "soarta celor care şi-au trimis cândva contingentele în ţara noastră", a ameninţat Putin. "Acum, consecinţele pentru eventualii intervenienţi vor fi mult mai tragice".

Sprijinul acordat de Occident Ucrainei "riscă un conflict cu ajutorul armelor nucleare, ceea ce înseamnă distrugerea întregii civilizaţii", a susţinut Putin.

Putin a susţinut că forţele nucleare strategice ale Rusiei se află în prezent într-o stare de pregătire deplină, iar Rusia face totul pentru a "pune capăt războiului" şi pentru a "eradica nazismul".

Preocupările Europei că Rusia şi-ar putea folosi forţa militară dincolo de Ucraina şi ar putea ataca o ţară NATO sunt "un nonsens", a declarat Putin.

În timpul aceluiaşi discurs, el a afirmat că Rusia trebuie să îşi consolideze armata în vestul Rusiei din cauza aderării Finlandei şi, în curând, a Suediei, la NATO.

În urma aderării Finlandei la NATO în 2023, Rusia a înlocuit Comandamentul strategic comun din vest cu Districtele militare Leningrad şi Moscova. Serviciul de informaţii externe al Estoniei notează că acest lucru a fost făcut pentru a "consolida poziţia militară a Rusiei faţă de Finlanda".

UPDATE Statul Major General: Ucraina a lovit trupele ruse grupate în Olenivka, 19 soldaţi ucişi

Forţele ucrainene au ucis 19 soldaţi ruşi, inclusiv pe comandantul adjunct al unei unităţi militare. De asemenea, 12 persoane, inclusiv comandantul respectivei unităţi, au fost rănite.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat moartea a 8 persoane şi rănirea altor 12 în ultima zi

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis opt persoane şi au rănit alte 12 în ultima zi, au anunţat autorităţile regionale la începutul zilei de 29 februarie.

UPDATE Sîrski vizitează linia frontului şi raportează că ofensiva rusă de la Orlivka a fost reţinută

Forţele ucrainene au ţinut în loc un atac rusesc la periferia satului Orlivka, aflat pe linia frontului în regiunea Doneţk, a raportat comandantul-şef Oleksandr Sîrski, la 29 februarie, după o vizită pe linia frontului.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 413.760 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 1.150 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară încă un Su-34

Forţele ucrainene au doborât un alt avion de atac Su-34, a anunţat Forţele Aeriene pe 29 februarie, adăugând un alt avion la lista pierderilor de avioane ruseşti raportate în ultimele zile. 

UPDATE ISW: Kremlinul nu a dat încă un răspuns la apelul Transnistriei la "protecţie"

Kremlinul nu a semnalat încă o rută imediată de escaladare în urma apelului parlamentarilor din regiunea moldovenească Transnistria, controlată de Rusia, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare a sa.

UPDATE Lituania alocă peste 300.000 de euro pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni

Guvernul lituanian a aprobat alocarea a 326.000 de euro pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni care trăiesc în ţară.

UPDATE Congresul ajunge la un acord pentru a evita închiderea guvernului, fără a prevedea ajutoare pentru Ucraina

Liderii Congresului american au anunţat pe 28 februarie un acord provizoriu pentru a evita închiderea guvernului, cu câteva zile înainte de termenul limită care ameninţa să întrerupă operaţiunile federale.

Acordul implică măsuri temporare de finanţare pentru diferite seturi de agenţii federale, finanţarea fiind prelungită până pe 8 martie, iar un alt set până pe 22 martie, relatează Washington Post. Cu toate acestea, în prezent nu există niciun plan imediat pentru a aproba fondurile de urgenţă pentru securitate naţională în valoare de 95 de miliarde de dolari destinate Ucrainei, Israelului şi altor aliaţi.

"Suntem de acord că Congresul trebuie să lucreze într-o manieră bipartizană pentru a finanţa guvernul nostru", se arată în declaraţia comună a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a liderului majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a liderului republican din Senat, Mitch McConnell, şi a liderului democrat din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, împreună cu liderii Comisiei pentru credite.

Johnson a confirmat faptul că Camera este programată să voteze pe 29 februarie pentru a autoriza fondurile temporare, cu scopul de a adopta măsura înainte de termenul limită de vineri, când anumite fonduri federale urmează să expire. Se anticipează că Senatul va face acelaşi lucru cu votul lor.

UPDATE Rusia atacă 11 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au lovit 11 comunităţi de-a lungul graniţei din regiunea Sumy în 42 de atacuri separate pe 28 februarie, a raportat administraţia militară regională.

UPDATE Presa rusă: Moscova va examina apelul de "protecţie" al Transnistriei

Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va "examina cu atenţie" apelul autorităţilor din regiunea moldovenească Transnistria, controlată de Moscova, la "protecţie", a scris pe 28 februarie presa rusă controlată de stat RBC.

UPDATE Văduva lui Navalnîi la Parlamentul European: Sancţiunile nu au efect asupra lui Putin, sunt necesare metode mai inovatoare

Luând cuvântul în Parlament, Iulia Navalnaia a acuzat autorităţile ruse de orchestrarea morţii lui Navalny, care, în cuvintele ei, a arătat că "Putin este capabil de orice şi că nu poţi negocia cu el."

UPDATE Ministrul de finanţe: Ucraina are nevoie de un ajutor financiar de 3 miliarde de dolari pe lună în 2024

"În 2023, sistemul financiar al Ucrainei a fost stabil, iar economia şi-a revenit mai repede decât se aştepta. Politica echilibrată a guvernului Ucrainei, împreună cu sprijinul constant al partenerilor internaţionali, au jucat un rol decisiv în realizările noastre", a declarat ministrul de finanţe, Serhii Marchenko.

UPDATE Brigada a treia de asalt spune că a doborât forţele ruse care luau cu asalt Krasnohorivka

Soldaţii Brigăzii a treia de asalt din Ucraina au declarat pe 28 februarie că au alungat trupele ruse din oraşul Krasnohorivka din regiunea Doneţk.

UPDATE Zelenski va discuta cu Macron despre noi modalităţi de consolidare a apărării Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat, în cadrul conferinţei de presă de la Tirana din 28 februarie, că doreşte să discute cu preşedintele francez Emmanuel Macron noi modalităţi de consolidare a apărării Ucrainei.

UPDATE Turcia se oferă să găzduiască din nou negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina

Turcia este pregătită să găzduiască din nou discuţii de pace între Rusia şi Ucraina, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un discurs video la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est din 28 februarie, a relatat agenţia de presă Anadolu.

Consiliul UE dă aprobarea finală pentru o finanţare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

La 28 februarie, Consiliul UE a aprobat 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) sub formă de împrumuturi şi granturi pentru Kiev, dând astfel undă verde finală pentru instrumentul de patru ani al Facilităţii pentru Ucraina.

CNN: Pentagonul ia în considerare să apeleze la restul de 4 miliarde de dolari din fondul de ajutor pentru apărarea Ucrainei

Pentagonul are în vedere să apeleze la fondurile rămase în cadrul autorităţii prezidenţiale de retragere (PDA), chiar dacă rămâne incert dacă Congresul va aproba finanţarea pentru refacerea acestor fonduri, a relatat CNN la 28 februarie, citând oficiali americani din domeniul apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici