LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 744. Marea Britanie alocă 416 milioane de dolari pentru 10.000 de drone în Ucraina / Întâlnire Zelenski-Erdogan în Turcia / ISW: Rusia vrea să folosească Transnistria şi Găgăuzia pentru destabilizarea Moldovei

  • Marea Britanie anunţă un nou ajutor în valoare de 416 milioane de dolari pentru achiziţia a 10.000 de drone în Ucraina, potrivit secretarului britanic al Apărării, Grant Shapps.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni pe 8 martie în Turcia.
  • Zeci de drone au atacat Ucraina în ultimele 24 de ore. Odesa a fost cea mai vizată ţintă.
  • Ministrul francez al Apărării: Noţiunea de a trimite trupe de luptă în Ucraina ,,nu este în discuţie".
4176 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 744. Marea Britanie alocă 416 milioane de dolari pentru 10.000 de drone în Ucraina / Întâlnire Zelenski-Erdogan în Turcia / ISW: Rusia vrea să folosească Transnistria şi Găgăuzia pentru destabilizarea Moldovei

Războiul din Ucraina, ziua 744. Marea Britanie alocă 416 milioane de dolari pentru 10.000 de drone în Ucraina

UPDATE Microsoft: hackeri susţinuţi de Moscova în sistemele noastre

Microsoft a declarat astăzi că grupul de hacking sponsorizat de Rusia Midnight Blizzard a obţinut acces la unele dintre arhivele sale digitale de cod sursă şi sistemele interne, după un atac detectat în ianuarie, scrie The Guardian.

UPDATE New Delhi: indienii forţaţi să lucreze pentru armata rusă

Autorităţile indiene au declarat că sunt în discuţii cu guvernul rus pentru repatrierea unor cetăţeni care au fost păcăliţi să lucreze pentru armata Moscovei. Declaraţiile vin la o zi după ştirea demontării, de către Biroul Indian de Investigaţii, a unei reţele de trafic de fiinţe umane care ademeneşte oamenii în Rusia sub pretextul muncii. Ministerul de Externe al Indiei a declarat că guvernul a iniţiat acţiuni împotriva unei reţele de agenţi care i-au păcălit pe aceşti oameni să călătorească în Rusia. „Rămânem angajaţi pentru eliberarea anticipată a compatrioţilor noştri care servesc ca personal de sprijin în armata rusă şi eventuala întoarcere a acestora acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe indian, Randhir Jaiswal, la New Delhi. Jaiswal i-a îndemnat pe cetăţenii indieni să nu se lase păcăliţi de ofertele de muncă în armata rusă oferite de intermediari.

UPDATE Lovitura cu rachete a Rusiei din 7 martie asupra oraşului Sumy a ucis 2 persoane şi a rănit 26

Rusia a lansat rachete asupra oraşului Sumy în jurul orei locale 14:40, avariind o şcoală, un spital central, un centru medical regional de urgenţă şi o instalaţie de alimentare cu apă. A fost primul atac cu rachete împotriva capitalei regionale din luna iulie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina atacă avioanele ruseşti la o distanţă de peste 150 de kilometri

Recenta creştere a numărului de avioane doborâte a dus la o reducere "semnificativă" a numărului de lovituri cu bombe ghidate ale Rusiei, a declarat comandantul Forţelor Aeriene, Mykola Oleschuk.

UPDATE Zelenski a ajuns în Turcia, pentru a se întâlni cu Erdogan

Preşedintele Volodimir Zelenski a sosit în Turcia la 8 martie pentru a se întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Zelenski este aşteptat, de asemenea, să viziteze şantierul naval unde se construiesc corvete pentru marina ucraineană şi să se întâlnească cu reprezentanţi ai companiilor de apărare turceşti.

UPDATE Secretarul britanic al Apărării, Shapps, vizitează Kievul pentru a "trage un semnal de alarmă pentru lumea democratică"

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat pe 8 martie că Marea Britanie "a făcut mai mult decât oricând" şi a insistat ca şi alţi aliaţi occidentali să facă acelaşi lucru.

UPDATE Luxemburgul se alătură iniţiativei privind muniţiile pentru Ucraina, condusă de Cehia

Ministrul luxemburghez al apărării, Yuriko Backes, a mai spus că ministerul luxemburghez al apărării a livrat recent 6.000 de proiectile de 155 mm Ucrainei.

UPDATE Parlamentul elveţian susţine măsurile de confiscare a activelor ruseşti îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei

Guvernul elveţian a estimat în decembrie 2023 că a îngheţat active de stat ruseşti în valoare de 8,8 miliarde de dolari, ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei.

UPDATE Înaltul emisar chinez vizitează Kievul şi se întâlneşte cu oficiali ucraineni

Oficialii ucraineni au informat delegaţia chineză cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, la activitatea coridorului de cereale din Marea Neagră, la returnarea prizonierilor de război, la încălcarea de către Rusia a Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război, la măsurile de punere în aplicare a formulei de pace a Ucrainei şi la pregătirile pentru primul Summit global pentru pace din Elveţia.

UPDATE India identifică o "reţea majoră de trafic de persoane" care atrage indieni pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina

Vestea a venit după ce mai multe rapoarte media au afirmat că bărbaţii indieni care au venit în Rusia pentru muncă sau turism au fost apoi constrânşi să se alăture războiului împotriva Ucrainei.

UPDATE Luxemburg se alătură iniţiativei Cehiei de a cumpăra muniţie Ucrainei

Ministrul Apărării din Luxemburg, Yuriko Backes, a anunţat, pe platforma X, că se alătură iniţiativei conduse de Cehia de a achiziţiona 800.000 de unităţi de muniţie de artilerie pentru forţele armate ucrainene, relatează Ukrinform.

"Acest lucru va face parte din efortul nostru general de a oferi capabilităţi foarte necesare Ucrainei în lupta lor împotriva agresorului rus", a precizat ea.

UPDATE Zeci de drone au atacat Ucraina în ultimele 24 de ore

Valuri de atacuri cu drone au fost înregistrate în Ucraina în noaptea de joi spre vineri. Ucrainenii susţin că au doborât 33 din 37 de drone ruseşti în diferite regiuni, potrivit Sky News. 18 drone au fost doborâte în vestul Ucrainei, iar infrastructura din sudul regiunii Odesa a fost avariată.

Ruşii atacă frecvent Odesa în ultima perioadă. Unul dintre atacuri s-a produs miercuri, în timpul unei vizite a preşedintelui Ucrainei şi a prim-ministrului Greciei în Odesa.

Oficialii marinei ucrainene susţin că din iulie, anul trecut, ruşii au lansat peste 880 de drone de atac şi peste 170 de rachete spre Odesa.

UPDATE Ministrul francez al Apărării: Noţiunea de a trimite trupe de luptă în Ucraina ,,nu este în discuţie”

Anunţul are loc în contextul în care săptămâna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi "exclusă" în viitor.

UPDATE Companiile franceze ar putea să construiască echipamente militare în Ucraina

UPDATE ISW: Kremlinul vrea să folosească Transnistria şi Găgăuzia pentru a destabiliza situaţia din Moldova

Kremlinul speră să folosească Transnistria şi Găgăuzia pentru a desfăşura operaţiuni hibride în vederea destabilizării Republicii Moldova înaintea negocierilor de aderare la UE şi a alegerilor prezidenţiale, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiştii remarcă faptul că accentul sporit al Kremlinului pe relaţiile cu Găgăuzia şi cu Transnistria continuă să indice faptul că Moscova speră să folosească ambele regiuni pentru a justifica operaţiunile hibride menite să destabilizeze şi să polarizeze şi mai mult Moldova înaintea negocierilor de aderare a Moldovei la UE şi a alegerilor prezidenţiale din acest an. 

UPDATE Ambasada SUA din Rusia avertizează că există un risc ridicat de atac terorist în Moscova

"Ambasada monitorizează rapoartele potrivit cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte", a precizat ambasada într-o alertă de securitate emisă cetăţenilor americani care locuiesc în Rusia.

Nu este clar la ce "rapoarte" se referea ambasada în comunicat, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 422.310 soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 422.310 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunţat pe 8 martie Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 880 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.706 tancuri, 12.798 de vehicule blindate de luptă, 13.598 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.375 de sisteme de artilerie, 1.011 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 704 sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 7.963 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Mesajul lui Joe Biden, la starea Uniunii: Nu vom renunţa

Congresul trebuie să-i ţină piept lui Vladimir Putin, a declarat preşedintele Joe Biden în timpul discursului anual privind starea Uniunii din 7 martie, potrivit Kyiv Independent.

,,Dacă Statele Unite se îndepărtează, vor pune Ucraina în pericol. Europa va fi în pericol. Lumea liberă va fi în pericol... Mesajul meu pentru preşedintele Putin: Nu vom renunţa. Nu ne vom pleca. Eu nu voi ceda. Şi, în sensul literal, istoria ne priveşte", este mesajul transmis de Biden în timpul discursului.

Preşedintele Biden a declarat că scopul discursului său a fost acela de a reaminti membrilor Congresului că Putin nu se va opri la Ucraina şi că Statele Unite nu pot abandona Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, notează sursa citată. 

UPDATE Zelenski se întâlneşte astăzi cu preşedintele Erdogan în Turcia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni astăzi (8 martie - n.r.), în Turcia. Cei doi lideri vor discuta despre războiul Rusiei, acordul privind cerealele din Marea Neagră şi relaţiile bilaterale, potrivit anunţului publicat de preşedintele turc pe platforma X.

Acordul privind cerealele, negociat pentru prima dată de Turcia şi ONU în iulie 2022, a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele chiar şi pe fondul invaziei ruseşti la scară largă în curs de desfăşurare. Moscova a reziliat unilateral acordul în iulie 2023, potrivit Kyiv Independent

Ucraina a lansat un nou coridor la Marea Neagră în august, fără participarea Rusiei.

În timpul invaziei la scară largă, Turcia a încercat să menţină legături bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova. Ankara a oferit ajutor Ucrainei şi a sprijinit-o în discuţiile privind integritatea teritorială, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor impuse Rusiei.

UPDATE Maia Sandu avertizează: Putin va continua dacă nu va fi oprit

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia îşi intensifică din nou eforturile de destabilizare a ţării sale, potrivit Sky News.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui discurs susţinut miercuri, 7 martie, în timpul semnării unui acord de cooperare şi apărare cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

"Dacă agresorul nu este oprit, el va continua să meargă, iar linia frontului se va apropia tot mai mult. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi", a spus ea. 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Marea Britanie va aloca 416 milioane de dolari pentru achiziţionarea a peste 10.000 de drone "de ultimă generaţie" pentru Ucraina, a anunţat la 7 martie secretarul Apărării, Grant Shapps, potrivit Kyiv Independent

Anunţul a fost făcut de Shapps în timpul unei vizite la Kiev, la 7 martie, acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul Apărării, Rustem Umerov.

Oficialul britanic a declarat că 128 de milioane de dolari vor fi folosiţi pentru capacităţile maritime ale Ucrainei, permiţând Kievului ,,să continue să întoarcă valul în Marea Neagră", relevă sursa citată.

Majoritatea dronelor vor fi drone cu vedere la prima persoană (FPV) foarte eficiente. Pachetul va include, de asemenea, 1.000 de drone de atac unidirecţionale, cercetate şi dezvoltate în Marea Britanie, precum şi drone de supraveghere şi maritime.

Noul ajutor va spori şi mai mult pachetul de drone în valoare de 256 de milioane de dolari prezentat în ianuarie, în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici