LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 811. Lupte intense în regiunea Harkov / Germania transferă încă un sistem Patriot Ucrainei / WSJ: Capacitatea armatei ucrainene de a intercepta atacurile cu rachete a scăzut / Blinken efectuează o vizită la Kiev

  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, efectuează o vizită la Kiev.
  • Zelenski i-a spus lui Blinken că Ucraina are nevoie de două sisteme Patriot pentru a proteja regiunea Harkov.
  • Capacitatea Ucrainei de a intercepta atacurile ruseşti cu rachete a scăzut, potrivit unui raport al Wall Street Journal.
  • Germania a anunţat transferul celui de-al treilea sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina.
12727 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 811. Lupte intense în regiunea Harkov / Germania transferă încă un sistem Patriot Ucrainei / WSJ: Capacitatea armatei ucrainene de a intercepta atacurile cu rachete a scăzut / Blinken efectuează o vizită la Kiev

UPDATE Blinken subliniază angajamentul de securitate pe termen lung al SUA faţă de Ucraina în cadrul vizitei la Kiev

"Dacă Rusia sau oricine altcineva ar ataca Ucraina, vom lucra imediat cu Ucraina la cele mai înalte niveluri pentru a coordona modul în care vă vom ajuta să respingeţi ameninţarea", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

UPDATE Sondaj: 50% dintre ucrainenii din Polonia, Germania şi Cehia declară că este "mai puţin probabil să se întoarcă" în Ucraina

Potrivit sondajului, 66% dintre respondenţi au declarat că sunt "complet" sau "destul de mulţumiţi" de viaţa lor în aceste ţări.

UPDATE 'Nu vom forţa niciodată Ucraina să accepte tratatul de pace', afirmă secretarul britanic al apărării

Comentariile au fost făcute după ce Sunday Times a relatat că ministrul britanic de externe David Cameron i-ar fi prezentat personal un plan de pace prezumtivului candidat republican la preşedinţie Donald Trump.

UPDATE Kuleba spune că povestea că "Ucraina a respins acordul de pace" este "o minciună promovată de Rusia"

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia intenţionează să promoveze această naraţiune nefondată pentru că vrea să "transfere vina pentru război... către Ucraina".

UPDATE Ministrul rus al apărării desemnat promite să integreze şi mai mult economia şi armata

Integrarea armatei în economia Rusiei este o sarcină cheie pentru Ministerul Apărării, a declarat la 14 mai ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, care va fi numit în curând ministru al apărării, în faţa Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

UPDATE Ministrul estonian al apărării: Nici o nouă evoluţie în ceea ce priveşte ideea de a trimite trupe în Ucraina

Guvernul estonian nu a purtat nicio discuţie specifică privind trimiterea de trupe ale ţării în Ucraina, a declarat ministrul apărării Hanno Pevkur la 14 mai, potrivit postului public de televiziune ERR.

UPDATE Asaltul rusesc asupra oraşului Vovchansk ucide doi civili 

Ofensiva Rusiei asupra localităţii Vovchansk din nordul regiunii Harkov a ucis doi civili în vârstă de 80 şi 83 de ani, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov la 14 mai.

UPDATE Guvernul numeşte miniştrii interimari ai agriculturii şi infrastructurii

Guvernul ucrainean i-a numit pe 14 mai pe Taras Vysotskyi şi Vasyl Shkurakov în calitate de miniştri interimar al agriculturii şi, respectiv, al infrastructurii, a declarat Taras Melnychuk, reprezentantul guvernului în parlament.

UPDATE Peste 7.500 de civili au fost evacuaţi din nordul regiunii Harkov

Dintre cele 7.531 de persoane care au fost evacuate până acum, 568 sunt copii, iar 201 sunt persoane cu dizabilităţi, a precizat Syniehubov.

UPDATE Budanov vede semne de stabilizare a ostilităţilor în regiunea Harkov

Situaţia din regiunea Harkov "nu este catastrofală" şi există indicatori care indică o stabilizare, a declarat şeful serviciului secret al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, la televiziunea naţională.

Declaraţia lui Budanov a fost făcută după ce, cu o zi înainte, acesta ar fi declarat pentru New York Times că situaţia din regiune "este la limită" şi "se îndreaptă spre o situaţie critică în fiecare oră".

În ciuda acestui fapt, Budanov a declarat pentru New York Times că se aşteaptă ca tentativa de ofensivă a Rusiei în regiunea Harkov să dureze "încă trei sau patru zile", după care ar putea ataca regiunea Sumî.

"Cu siguranţă nu este adevărat să spunem că Rusia a avut un succes semnificativ (în regiunea Harkov - n.r.). În acelaşi timp, trebuie să ne amintim că situaţia este destul de tensionată şi se schimbă foarte rapid", a declarat Budanov la televiziune.

UPDATE Vladimir Putin va vizita China în această săptămână

Vladimir Putin va vizita China în această săptămână, relatează agenţia de ştiri TASS, citată de Sky News.

Vizita va avea loc la Beijing, la invitaţia omologului său chinez, Xi Jinping, în perioada 16-17 mai.

De asemenea, este programată şi o vizită în provincia Harbin din nord-estul Chinei.

UPDATE Germania mai livrează un sistem Patriot Ucrainei

Germania a anunţat transferul celui de-al treilea sistem de apărare aeriană PATRIOT în Ucraina. „Nu a fost o decizie uşoară, pentru că nu avem atât de multe", a spus cancelarul Olaf Scolz. Germania va livra anul acesta arme Ucrainei de 7 miliarde de euro.

Doar trei ţări au livrat până acum sisteme PATRIOT Ucrainei. Germania avea 11 sisteme de rachete antiaeriene PATRIOT, din care a donat deja 3 Ucrainei, împreună cu două lansatoare suplimentare dar a comandat alte trei pentru a-şi reface capacitatea de apărare.

Un alt sistem de rachete PATRIOT a fost livrat Kievului de Statele Unite, alături de două lansatoare suplimentare din Ţările de Jos.

UPDATE Zelenski i-a spus lui Blinken că Ucraina are nevoie de două sisteme Patriot pentru a proteja regiunea Harkov

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Zelenski i-a mulţumit lui Blinken pentru "pachetul crucial" de ajutor american adoptat de Congres în luna aprilie, potrivit BBC.

"O mare apreciere din partea ucrainenilor către americani pentru acest lucru", a spus Zelenski.

Şeful statului ucrainean a declarat că apărătorii ucraineni au trecut printr-o "perioadă grea" în estul ţării.

Preşedintele a subliniat că Kievul speră să vadă asistenţa americană sosind cât mai curând posibil, potrivit Ukrinform.

Zelenski a subliniat, de asemenea, necesitatea apărării aeriene, spunând că este nevoie de două sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a apăra oraşul Harkov şi regiunea Harkov.

Forţele ruse au intensificat atacurile aeriene împotriva regiunii de nord-est, iar pe 10 mai au lansat noi atacuri terestre în nordul regiunii Harkov.

UPDATE Lupte crâncene în nord-estul Ucrainei

Peste 30.000 de militari ruşi desfăşoară o nouă ofensivă în regiunea Harkov, a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksandr Litvinenko, într-un interviu pentru agenţia AFP.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 485.430 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 485.430 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, marţi, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.400 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.496 de tancuri, 14.460 de vehicule blindate de luptă, 16.907 vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.515 sisteme de artilerie, 1.070 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 798 de sisteme de apărare aeriană, 351 de avioane, 325 de elicoptere, 9.985 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Armata ucraineană a doborât 18 drone ruseşti

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât toate cele 18 drone de atac ruseşti lansate în cursul nopţii, au transmis reprezentanţii Forţelor Aeriene ucrainene.

Dronele au fost lansate din peninsula Crimeea ocupată.

De asemenea, forţele ruse au vizat Ucraina cu cel puţin o rachetă balistică Iskander-M. Forţele Aeriene nu au precizat dacă racheta a fost doborâtă.

UPDATE Blinken efectuează o vizită la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit marţi la Kiev, în prima vizită în Ucraina a unui oficial american de rang înalt de când Congresul a adoptat luna trecută un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru această ţară.

Călătoria vrea să arate solidaritatea SUA cu Ucraina, care se luptă să respingă bombardamentele intense ale Rusiei la graniţa de nord-est, relatează Reuters.

Blinken, care a sosit la Kiev cu trenul marţi dimineaţă, speră să „trimită un semnal puternic de reasigurare ucrainenilor, care se află în mod evident într-un moment foarte dificil", a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

„Misiunea secretarului de stat aici este de a vorbi despre modul în care asistenţa noastră suplimentară va fi executată astfel încât să ajute la consolidarea apărării lor (şi) să le permită să preia din ce în ce mai mult iniţiativa pe câmpul de luptă", a declarat oficialul.

WSJ: Capacitatea Ucrainei de a intercepta atacurile cu rachete a scăzut

Capacitatea Ucrainei de a intercepta atacurile ruseşti cu rachete a scăzut, potrivit unui raport al Wall Street Journal din 13 mai.

Aproximativ 46% dintre rachete au fost interceptate în ultimele şase luni, faţă de 73% interceptate în semestrul precedent. Luna trecută, 30% dintre rachete au fost interceptate.

Această scădere a numărului de interceptări are loc în condiţiile în care Rusia îşi intensifică atacurile cu drone şi rachete, folosind armament mai sofisticat, cum ar fi rachetele balistice. De asemenea, atacurile cu drone Shahed ale Rusiei aproape că s-au dublat în ultimele şase luni.

În timp ce dronele Shahed sunt mai uşor de doborât, cu o rată de interceptare de peste 80%, doar 10% din rachetele balistice au fost doborâte în ultima jumătate de an. Sistemele Patriot sunt singura apărare fiabilă împotriva rachetelor balistice şi a rachetelor S-300, având în vedere viteza lor.

Potrivit preşedintelui Zelenski, Ucraina ar avea nevoie de cel puţin şapte Patriot, dar ideal ar fi 25, pentru a acoperi întregul teritoriu ucrainean.

În timp ce se depun eforturi pentru a accelera ajutorul occidental, următoarele câteva luni vor fi critice pentru ca Ucraina să reziste atacurilor aeriene ruseşti până la sosirea noilor ajutoare accidentale.

Germania va furniza Ucrainei încă un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T în luna mai

Berlinul va furniza Kievului încă un sistem de apărare aeriană IRIS-T în luna mai, a declarat ambasadorul german în Ucraina, Martin Jager, la 13 mai.

Ucraina a cerut partenerilor internaţionali să livreze mai multe sisteme de apărare antiaeriană, ca urmare a creşterii numărului de atacuri ruseşti care vizează infrastructura energetică începând din martie.

Sistemele de apărare aeriană precum Patriot şi IRIS-T sunt foarte eficiente în interceptarea rachetelor balistice şi de croazieră ale Rusiei. Jager a declarat că Ucraina are deja câteva sisteme IRIS-T în arsenalul său.

De asemenea, Kievul va primi sisteme suplimentare de apărare aeriană IRIS-T în cursul acestui an, precum şi în 2025 şi 2026, potrivit ambasadorului.

Jager a mai precizat că Berlinul va trimite Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot. Sosirea acestuia este aşteptată nu mai devreme de sfârşitul lunii iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici