Războiul Israel-Hamas. A început procesul de la Haga împotriva Israelului / "Ipocrizia" şi "minciunile" sunt expuse la Curtea Internaţională de Justiţie, afirmă Netanyahu

  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "ipocrizia şi minciunile" au fost prezentate la instanţa supremă a ONU.
  • Şeful armatei israeliene a declarat miercuri că trupele sale ar putea distruge orice sat din Liban, intensificând retorica împotriva grupării militante Hezbollah.
  • Regele Iordaniei şi preşedintele Egiptului au declarat că ar trebui să se intensifice presiunea pentru a pune capăt "agresiunii" Israelului împotriva Fâşiei Gaza.
  • ONU este "foarte îngrijorată" de atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie.
5109 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. A început procesul de la Haga împotriva Israelului / "Ipocrizia" şi "minciunile" sunt expuse la Curtea Internaţională de Justiţie, afirmă Netanyahu

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE "Ipocrizia" şi "minciunile" sunt expuse la CIJ, afirmă Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "ipocrizia şi minciunile" au fost prezentate la instanţa supremă a ONU, adăugând că acuzaţia Africii de Sud împotriva Israelului de genocid în Gaza ar putea avea loc doar într-o lume întoarsă cu susul în jos.

"Ne luptăm cu teroriştii, ne luptăm cu minciunile", a spus Netanyahu. "Astăzi am văzut o lume cu susul în jos. Israelul este acuzat de genocid în timp ce luptă împotriva genocidului".

Luând cuvântul după prima zi de audieri la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), Netanyahu a susţinut că Israelul are dreptul să se apere până când va obţine "victoria totală".

În decembrie, Africa de Sud a depus o plângere la CIJ în care acuză Israelul că îi supune pe palestinieni la acte de genocid în Gaza începând din octombrie.

UPDATE Blinken: Apropierea arabă de Israel "cea mai bună cale de a izola Iranul"

O apropiere între Israel şi ţările arabe, dintre care cele mai multe nu recunosc Israelul, este modalitatea de a izola Iranul şi grupările aliate cu Teheranul, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken după întâlnirea cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Cairo.

"Există o cale care aduce nevoile şi dorinţele de integrare ale Israelului", a declarat Blinten reporterilor la încheierea unui turneu regional. "Dacă vă luaţi angajamentul necesar pentru securitate şi mergeţi pe calea unui stat palestinian, aceasta este cea mai bună modalitate de a izola Iranul şi intermediarii", a adăugat el.

UPDATE Israel: Alimentele nu lipsesc din Gaza

Contrar plângerilor ONU, „nu există lipsă de alimente în Gaza”. Acest lucru a declarat Moshè Tetro, şeful Cogat, organismul guvernamental israelian care controlează teritoriile palestiniene, care supraveghează trecerea ajutorului umanitar de la trecerea Kerem Shalom în Fâşie. El însuşi a subliniat „incapacitatea” ONU de a distribui ajutor „în mod corespunzător” populaţiei din enclava palestiniană. Tetro a mai subliniat că numărul de camioane care trec zilnic prin trecere a crescut: de la 70 zilnic la actualul 110.

UPDATE Cisiordania, 28 de palestinieni arestaţi

Armata israeliană a arestat alţi 28 de palestinieni în timpul raidurilor militare în Cisiordania. „Arestările au fost marcate de abuzuri, bătăi severe şi ameninţări împotriva deţinuţilor şi a familiilor acestora, precum şi de acte larg răspândite de sabotaj şi distrugere a caselor cetăţenilor”. Noile arestări ridică la 5.810 numărul palestinienilor arestaţi de Israel în Cisiordania începând cu 7 octombrie. Datele publicate de cele două grupuri luna trecută au raportat că cel puţin 8.800 de palestinieni, inclusiv 80 de femei, au fost deţinuţi în închisorile israeliene.

UPDATE Ramallah, palestinienii mulţumesc Africii de Sud

Palestinienii din Ramallah s-au adunat în faţa statuii lui Mandela pentru a mulţumi Africii de Sud pentru că a adus dosarul Gaza împotriva Israelului la Curtea Penală Internaţională de la Haga

UPDATE Chile va raporta Israelul la Curtea Penală Internaţională

Chile a decis să apeleze la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru a solicita o anchetă cu privire la acţiunile guvernului israelian din Fâşia Gaza. Anunţul a fost făcut de ambasadorul Chile la ONU, Paula Narváez, care, după ce a discutat cu preşedintele Gabriel Boric şi ministrul de externe Alberto van Klaveren, a informat Adunarea Generală de la New York despre decizie. 

UPDATE Hamas: Curtea nu trebuie să se aplece urechea la regulile dictate de SUA

Un apel la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) „de a nu se înclina” la regulile „dictate” de Statele Unite a fost lansat de Hamas în ziua primei audieri de la Haga privind cererea prezentată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru genocid. „Solicităm Curţii Internaţionale de Justiţie să nu cedeze dictatelor şi presiunilor administraţiei americane, care este complice şi responsabilă pentru continuarea războiului genocid care continuă să se poarte împotriva poporului palestinian din Fâşia Gaza”, a spus reprezentantul Hamas, Osama Hamdan, conform celor publicate pe Telegram de Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a grupării palestiniene.

UPDATE Brazilia sprijină acţiunea Africii de Sud împotriva Israelului de la Haga

Preşedintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, şi-a dat sprijinul acţiunii prezentate de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie, menţionează Ministerul de Externe din Brasilia într-un comunicat. Potrivit ministerului, decizia luată de liderul progresist a avut loc în cadrul unei întâlniri avute ieri cu ambasadorul palestinian în Brazilia, Ibrahim Alzeben. Poziţia şefului statului a fost criticată într-o declaraţie a Confederaţiei Braziliei Israeliene (Conib), potrivit căreia „se abate de la poziţia de echilibru şi moderare a politicii externe braziliene”.

UPDATE Israel: tunel pentru ostatici descoperit în Khan Yunis

Israelul a descoperit în Khan Yunis (în sectorul sudic al Fâşiei Gaza) un lung tunel subteran folosit de Hamas pentru a ascunde ostaticii israelieni după atacul din 7 octombrie. Despre aceasta a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, care a dat publicităţii şi câteva imagini, astăzi. Tunelul, a precizat el, a fost conectat la o reţea extinsă de tuneluri care se extinde sub o zonă rezidenţială a oraşului.

UPDATE La Haga a început audierea Curţii Internaţionale de Justiţie

Audierea Curţii Internaţionale de Justiţie, principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite, a început la Haga cu privire la acuzaţia de genocid adusă de Africa de Sud împotriva Israelului pentru războiul din Fâşie declanşat de masacrul Hamas din 7 octombrie şi care a ucis până acum peste 23 de mii de palestinieni. Cazul se deschide cu declaraţii solemne ale celor doi judecători ad-hoc din Africa de Sud şi Israel. Dikgang Moseneke va reprezenta Africa de Sud, iar Aharon Barak, fostul judecător şef al ţării, va reprezenta Israelul.

UPDATE Israel, acuzată de genocid

UPDATE ONU, mesaj pentru Houthi

UPDATE ONU este "foarte îngrijorată" de atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie

ONU a tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de atacuri ale Houthi asupra transportului maritim în Marea Roşie şi la riscul unei escaladări în regiune.

"Continuăm să fim foarte îngrijoraţi de situaţia din Marea Roşie, nu doar din cauza situaţiei în sine şi a riscurilor pe care le provoacă pentru comerţul global, pentru mediu şi pentru vieţi, ci şi din cauza riscului de escaladare a conflictului mai larg din Orientul Mijlociu", a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, Stephane Dujarric.

UPDATE Liderii din Iordania şi Egipt cer mai multă presiune pentru a pune capăt "agresiunii" israeliene în Gaza

Regele Abdullah al Iordaniei şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi au subliniat, la finalul unui summit arab desfăşurat la Aqaba, că ar trebui să se intensifice presiunea pentru a pune capăt "agresiunii" Israelului împotriva Fâşiei Gaza şi pentru a asigura protecţia civililor.

Într-o declaraţie publicată după ce liderii iordanian şi egiptean s-au întâlnit cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, cei trei lideri au declarat că resping orice plan israelian de a separa soarta Fâşiei Gaza, condusă de Hamas, de Cisiordania, ocupată de Israel, adăugând că cele două entităţi reprezintă baza unui viitor stat palestinian.

Trupele IDF pot distruge orice sat din Liban, afirmă şeful armatei israeliene

Şeful armatei israeliene a declarat miercuri că trupele sale ar putea distruge orice sat din Liban, intensificând retorica împotriva grupării militante Hezbollah.

Armata israeliană a schimbat focuri de armă cu Hezbollah, susţinută de Iran, un aliat cheie al grupării militante palestiniene Hamas, aproape în fiecare zi de când a izbucnit războiul din Gaza, la 7 octombrie.

Şeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, a declarat la o adunare a soldaţilor din Gaza că acţiunile lor în enclava palestiniană asediată l-au convins că ar putea duce lupta pe teritoriul libanez dacă este nevoie.

"Am luptat în Gaza, aşa că ştim cum să o facem în Liban dacă va fi nevoie", a spus el, potrivit unui comunicat al armatei israeliene.

"După ceea ce aţi făcut în Gaza, nu există niciun sat în Liban în care să nu puteţi intra şi distruge".

De la începutul escaladării frontierelor, 188 de persoane au fost ucise în Liban, dintre care 141 de membri Hezbollah şi peste 20 de civili, printre care trei jurnalişti, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici