Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană se pregăteşte de următoarea fază a conflictului / Gallant afirmă că palestinienii vor controla Fâşia Gaza atâta timp cât nu va fi o ameninţare pentru Israel

  • Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a prezentat joi planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza, cu o abordare mai precisă în partea de nord şi o urmărire continuă a liderilor Hamas în sud.
  • Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, s-a declarat "foarte deranjat" de remarcile făcute săptămâna aceasta de doi miniştri din guvernul israelian, care sugerează relocarea civililor din Fâşia Gaza în "ţări terţe".
988 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană se pregăteşte de următoarea fază a conflictului / Gallant afirmă că palestinienii vor controla Fâşia Gaza atâta timp cât nu va fi o ameninţare pentru Israel

UPDATE Forţele aeriene franceze şi iordaniene lansează ajutoare medicale în Gaza

Forţele aeriene franceze şi iordaniene au paraşutat şapte tone de ajutor umanitar şi medical urgent pentru un spital de campanie înfiinţat în Khan Younis, în centrul Fâşiei Gaza.

"Situaţia umanitară rămâne critică în Gaza", a declarat preşedintele Emmanuel Macron pe X.

"Într-un context dificil, Franţa şi Iordania au livrat cu avionul ajutoare către populaţie şi către cei care le aduc ajutor."

UPDATE Blinken soseşte în Turcia în prima etapă a turneului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în Turcia, dând astfel startul celui de-al patrulea turneu în Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, în urmă cu trei luni.

Blinken este aşteptat să se întâlnească sâmbătă la Istanbul cu omologul său turc Hakan Fidan şi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, înainte de a zbura spre Grecia în cursul zilei.

UPDATE Liban a făcut plângere oficială la ONU susţinând că Israelul a efectuat lovitura de la Beirut

Guvernul libanez s-a plâns Consiliului de Securitate al ONU, acuzând Israelul că a efectuat marţi lovitura de la Beirut care l-a ucis pe liderul Hamas Saleh Arouri, potrivit Sky News.

Libanezii susţin că Israelul a tras şase rachete în timpul atacului. Documentul nu a fost făcut public, dar a fost văzut de reprezentanţii Reuters.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Arouri, care a fost unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas - Brigăzile al Qassam.

Libanul spune că atacul constituie „cea mai periculoasă fază” a atacurilor israeliene asupra ţării în plângerea sa.

Ţara a mai spus că Israelul a folosit spaţiul aerian libanez pentru a efectua atacuri în Siria - unde IDF a vizat alte grupuri şi persoane apropiate Iranului.

UPDATE Hamas: 22.600 de victime în Fâşia Gaza de la începutul războiului

Ministerul Sănătăţii Hamas a actualizat numărul morţilor din conflictul din Fâşia Gaza. Sunt 22.600 din 7 octombrie. În ultimele 24 de ore au fost numărate 162 de victime. Numărul total al răniţilor de la începutul războiului se ridică la 57.910.

UPDATE Raid israelian asupra unor ţinte Hezbollah din sudul Libanului

Armata israeliană (IDF) a revenit în această dimineaţă la bombardarea ţintelor Hezbollah în sudul Libanului. Times of Israel relatează acest lucru, precizând că IDF a lovit infrastructura administrată de agenţi ai organizaţiei şiite pro-iraniene, inclusiv un punct de observare şi un punct militar în zonele Ayta ash-Shab şi Majdal Zoun.

UPDATE Israel: generalul Halevi anunţă investigaţii interne asupra războiului

Şeful Statului Major israelian, generalul Herzi Halevi, a confirmat că armata este implicată în investigaţii interne legate de desfăşurarea războiului, inclusiv uciderea din greşeală a trei ostatici care au reuşit să scape din captivitatea Hamas din Gaza. „Acest tip de anchetă – a explicat el, citat de radioul militar – este necesar pentru desfăşurarea luptei”. Clarificarea a venit după ce aseară, în cadrul şedinţei cabinetului „politico-de securitate”, unii miniştri – potrivit presei – l-au atacat dur pe generalul Halevi.

În special, aceşti miniştri au criticat faptul că investigaţiile au fost încredinţate fostului şef de stat major general (rezervă) Shaul Mofaz, care cu ani în urmă a condus partidul Kadima. Pentru a calma lucrurile, Halevi a asigurat că „armata nu investighează nici politica naţională, nici strategia Israelului. Acestea sunt doar investigaţii de natură militară profesionistă”.

UPDATE Kibuţul Nir Oz: nepotul bunicii eliberate de Hamas după atacul din 7 octombrie a murit

În Israel, kibuţul Nir Oz confirmă moartea unui alt locuitor, Tamir Adar, în vârstă de 38 de ani, la aproape trei luni de la atacul din 7 octombrie. Potrivit Jerusalem Post, Adar a fost luat de Hamas, ucis şi cadavrul său se află în Fâşia Gaza. Bunica, Yaffa Adar, în vârstă de 85 de ani, a fost răpită pe 7 octombrie şi a fost eliberată în noiembrie anul trecut, în timpul pauzei de şapte zile de ostilităţi.

UPDATE Hamas: Israelul îşi sapă propriul mormânt în Gaza

Un înalt oficial al Hamas, Khaled Mashal, a avertizat că Israelul îşi sapă propriul mormânt cu războiul împotriva grupării teroriste din Gaza, a informat presa arabă. Times of Israel relatează acest lucru, precizând că Mashal vorbeşte la câteva zile după presupusul asasinat israelian al şefului Hamas la Beirut, Liban, Saleh al-Arouri.

UPDATE În căutarea păcii

UPDATE Civilii din Gaza, tot mai disperaţi

UPDATE Ministrul israelian al Apărării prezintă o nouă fază a războiului din Gaza

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a prezentat joi planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza, cu o abordare mai precisă în partea de nord şi o urmărire continuă a liderilor Hamas în sud.

Gallant a afirmat că operaţiunile din nordul Fâşiei Gaza vor include raiduri, demolarea tunelurilor, lovituri aeriene şi terestre şi operaţiuni ale forţelor speciale.

În sud, unde majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza trăiesc acum în corturi şi alte adăposturi temporare, accentul va fi pus pe anihilarea liderilor Hamas şi pe salvarea ostaticilor israelieni aflaţi încă în Fâşia Gaza.

După război, Hamas nu va mai controla Fâşia Gaza, a declarat Gallant, adăugând că enclava va fi condusă de organisme palestiniene atâta timp cât nu va exista nicio ameninţare la adresa Israelului.

UPDATE Trei israelieni dispăruţi după atacul Hamas sunt ţinuţi ostatici în Gaza

Trei israelieni care erau consideraţi dispăruţi de la atacurile din 7 octombrie ale Hamas sunt ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, a anunţat joi armata israeliană.

"Trei cetăţeni care erau consideraţi dispăruţi sunt acum recunoscuţi ca ostatici, iar familiile lor au fost informate", a declarat presei purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Şeful ONU pentru drepturile omului, "foarte deranjat" de apelul miniştrilor israelieni de extremă-dreapta de a reloca locuitorii din Fâşia Gaza

Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, s-a declarat "foarte deranjat" de remarcile făcute săptămâna aceasta de doi miniştri de extremă dreapta din guvernul israelian, care au făcut presiuni pentru relocarea civililor din Fâşia Gaza în "ţări terţe".

Aproximativ 85% dintre locuitorii din Gaza au fost strămutaţi în interiorul ţării din cauza războiului şi au dreptul de a se întoarce la casele lor, a scris Turk într-o postare pe X.

El a reiterat că, în conformitate cu dreptul umanitar internaţional, transferul forţat al persoanelor protejate în interiorul sau dinspre un teritoriu ocupat este interzis.

Ministrul israelian de finanţe, Bezalel Smotrich, şi ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, au stârnit indignare săptămâna aceasta prin comentarii care pledează pentru evacuarea palestinienilor din Fâşia Gaza..

Smotrich a afirmat că îndepărtarea locuitorilor din Gaza din fâşie ar putea deschide calea pentru ca israelienii să "facă deşertul să înflorească". Ulterior, el a precizat că orice transfer de locuitori din Gaza se va face pe bază de voluntariat.

În mod separat, Ben Gvir a sugerat că actualul conflict reprezintă o "oportunitate de a ne concentra asupra încurajării migraţiei locuitorilor din Gaza".

Comentariile acestora fuseseră criticate de mai multe ţări, inclusiv de Statele Unite, al căror Departament de Stat a denunţat remarcile ca fiind "inflamatorii şi iresponsabile".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici