Războiul Israel - Hamas. Atac la Damasc. Mai mulţi membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene au fost ucişi / Proteste la Tel Aviv împotriva guvernului

  • Mai mulţi membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene au murit, sâmbătă, în urma unui atac cu rachete asupra unei clădiri din Damasc.
  • Femeile şi copiii sunt principalele victime ale războiului dintre Israel şi Hamas, cu 16.000 de morţi, potrivit ONU.
  • Refuzul creării unui stat palestinian este "inacceptabil", afirmă şeful ONU.
20189 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Atac la Damasc. Mai mulţi membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene au fost ucişi / Proteste la Tel Aviv împotriva guvernului

Războiul Israel - Hamas. Atac la Damasc. Mai mulţi membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene au fost ucişi - surse

UPDATE Proteste la Tel Aviv împotriva guvernului

Protestele antiguvernamentale care au zguduit naţiunea pentru o mare parte a anului 2023 au încetat după atacurile comise de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie. Disensiunile politice au fost lăsate deoparte, israelienii mobilizându-se în sprijinul armatei şi al familiilor celor ucişi sau luaţi ostatici, relatează Reuters.

Dar, în condiţiile în care războiul devastator din Fâşia Gaza se află în cea de-a patra lună şi sondajele de opinie arată un sprijin în scădere pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin tot mai puternice.

Acest lucru s-a reflectat în participarea de sâmbătă seara într-o piaţă centrală din Tel Aviv, unde au avut loc multe dintre protestele de anul trecut.

Deşi mulţimea a fost mult mai mică decât cea de anul trecut, aceasta a cuprins totuşi câteva mii de persoane, strigându-şi consternarea şi fluturând steaguri israeliene.

UPDATE Raisi promite că Iranul va pedepsi Israelul după atacul din Siria

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a promis că va pedepsi Israelul pentru un atac care a ucis sâmbătă cinci membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene în Siria, a anunţat presa de stat.

"Republica Islamică nu va lăsa fără răspuns crimele regimului sionist", a declarat Raisi într-o declaraţie de condamnare a loviturii, a precizat postul de televiziune de stat IRIB pe site-ul său.

UPDATE Refuzul creării unui stat palestinian este "inacceptabil", afirmă şeful ONU

Dreptul poporului palestinian de a-şi crea propriul stat "trebuie să fie recunoscut de toţi", a declarat sâmbătă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul summitului Mişcării Nealiniate din Uganda.

"Refuzul de a accepta o soluţie cu două state pentru israelieni şi palestinieni şi negarea dreptului la un stat pentru poporul palestinian sunt inacceptabile", a insistat liderul ONU în capitala ugandeză Kampala.

O astfel de poziţie "ar prelungi la nesfârşit un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii globale, ar exacerba polarizarea şi ar încuraja extremiştii de pretutindeni", a avertizat Guterres.

"Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie să fie recunoscut de toţi".

UPDATE Iranul afirmă că "îşi rezervă dreptul" de a răzbuna atacul israelian asupra Damascului

Iranul a acuzat sâmbătă Israelul pentru un atac asupra Damascului, afirmând că "îşi rezervă dreptul de a răspunde", după ce Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice a declarat că patru dintre membrii săi au murit.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, a declarat că Teheranul va răspunde "la momentul şi locul potrivit" şi a condamnat "o escaladare a atacurilor agresive şi provocatoare" din partea Israelului, principalul inamic al Teheranului.

UPDATE Bilanţ actualizat la cel puţin 10 morţi în urma unui atac israelian asupra Damascului

Un atac israelian asupra Damascului a ucis sâmbătă cel puţin 10 persoane. Printre persoanele ucise se numără şi membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene.

"Bilanţul a crescut de la şase la zece morţi după ce au fost recuperate cadavrele care erau încă prinse sub dărâmături", a declarat pentru AFP şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahman.

UPDATE Un atac israelian ”ucide doi membri Hamas” în Liban

Un atac israelian a ucis doi membri Hamas în sudul Libanului, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate din această ţară.

Presa locală a relatat că o dronă israeliană a vizat un vehicul în apropiere de Tyr.

Israelul a lovit membri Hamas şi Hezbollah peste graniţă, cel mai recent ucigând un comandant de top al Hezbollah pe 8 ianuarie, au declarat surse familiare cu operaţiunile grupului.

UPDATE Garda Revoluţionară din Iran confirmă că patru membri ai săi au fost ucişi la Damasc

UPDATE Femeile şi copiii sunt principalele victime ale războiului dintre Israel şi Hamas, cu 16.000 de morţi, potrivit ONU

Femeile şi copiii sunt principalele victime în războiul dintre Israel şi Hamas, cu aproximativ 16.000 de morţi şi aproximativ două mame care îşi pierd viaţa în fiecare oră de la atacul surpriză al Hamas asupra Israelului, a declarat vineri agenţia Naţiunilor Unite care promovează egalitatea de gen.

Într-un raport publicat vineri, agenţia a subliniat inegalitatea de gen şi povara pe care o reprezintă pentru femeile care fug din calea luptelor cu copii şi sunt strămutate din nou şi din nou. Din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului, a precizat agenţia, 1,9 milioane sunt strămutaţi şi "aproape un milion sunt femei şi fete" care caută adăpost şi siguranţă.

Directorul executiv al UN Women, Sima Bahous, a declarat că aceasta este "o inversare crudă" a luptelor din cei 15 ani de dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie. Anterior, a spus ea, 67% dintre toţi civilii ucişi în Gaza şi Cisiordania erau bărbaţi şi mai puţin de 14% erau femei.

Ea s-a făcut ecoul apelurilor secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului umanitară şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luaţi în captivitate în Israel la 7 octombrie.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, administrată de Hamas, afirmă că aproape 25.000 de palestinieni au fost ucişi în conflict, 70% dintre aceştia fiind femei şi copii. Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că peste o jumătate de milion de oameni din Gaza - un sfert din populaţie - mor de foame.

În Israel, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului din 7 octombrie al Hamas care a declanşat războiul, iar aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice de către militanţi. Se crede că mai mult de 100 de ostatici sunt încă ţinuţi prizonieri în Gaza.

Ştirea iniţială

Atacul a ucis patru membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene, inclusiv pe şeful unităţii de informaţii a forţelor din Siria, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate din cadrul alianţei regionale pro-Siria.

Presa de stat siriană a anunţat că o clădire din cartierul Mazzeh din Damasc a fost ţinta unui probabil atac israelian, fără a oferi mai multe detalii. Alte media locale din Siria susţin că s-au auzit explozii în întreaga capitală.

Sursa de Securitate citată a declarat că imobilul cu mai multe etaje era folosit de consilierii iranieni care sprijină guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi că a fost complet distrus de „rachete israeliene cu ţintă precisă”.

Televiziunea de stat iraniană Press TV a anunţat că doi consilieri militari ai Gărzilor iraniene au fost ucişi în atacul israelian asupra Damascului.

Oficialii israelieni nu au comentat informaţiile.

Reuters notează că, în decembrie, o lovitură israeliană a ucis doi membri ai Gărzilor din Damasc, iar o alta, la 25 decembrie, a ucis un consilier superior al Gărzilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici