LIVE TEXT  Războiul Israel-Hamas. Biden spune că se înregistrează progrese în ceea ce priveşte o "pauză umanitară" / Iranul ameninţă că SUA vor fi "lovite puternic" dacă nu se va ajunge la o încetare a focului / Serviciile de comunicaţii şi internet sunt din nou întrerupte în Fâşia Gaza

  • Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă că s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte asigurarea unei aşa-numite "pauze umanitare" în confruntările dintre Israel şi Hamas.
  • Armata israeliană afirmă că 2.500 de ţinte Hamas au fost lovite de la începutul operaţiunilor terestre.
  • Turneul diplomatic al secretarului de stat american Antony Blinken în Orientul Mijlociu continuă astăzi.
3425 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Biden spune că se înregistrează progrese în ceea ce priveşte o "pauză umanitară" / Iranul ameninţă că SUA vor fi "lovite puternic" dacă nu se va ajunge la o încetare a focului / Serviciile de comunicaţii şi internet sunt din nou întrerupte în Fâşia Gaza

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Serviciile de comunicaţii şi de internet sunt din nou întrerupte în Fâşia Gaza

Compania palestiniană de telecomunicaţii Paltel a declarat că toate serviciile de comunicaţii şi internet au fost din nou întrerupte în Fâşia Gaza.

UPDATE Cel puţin 36 de jurnalişti au fost ucişi în conflictul dintre Israel şi Hamas

Cel puţin 36 de jurnalişti şi angajaţi în mass-media se numără printre miile de persoane ucise de la începutul conflictului, la 7 octombrie, a declarat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Războiul a devenit cea mai mortală perioadă pentru jurnaliştii care acoperă conflictul de când CPJ a început să documenteze decesele jurnaliştilor în 1992.

Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al grupului, a declarat că jurnaliştii "fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor"..

CPJ actualizează în permanenţă o listă a jurnaliştilor care au fost ucişi, răniţi sau dispăruţi în timpul conflictului.

UPDATE Iranul ameninţă că SUA vor fi "lovite puternic" dacă nu se va ajunge la o încetare a focului în Gaza

Ministrul iranian al Apărării a fost citat spunând că SUA vor fi "lovite puternic" dacă nu vor asigura o încetare a focului în Gaza.

Agenţia de ştiri Tasnim a relatat comentariile lui Mohammad-Reza Ashtiani, care a declarat că sfatul Iranului pentru SUA este "să oprească imediat războiul din Gaza şi să implementeze o încetare a focului, altfel vor fi loviţi puternic".

Iranul, care susţine Hamas, precum şi alte organizaţii militante din regiune, inclusiv Hezbollah şi Jihadul Islamic Palestinian, a declarat anterior că SUA sunt "implicate militar" în război.

UPDATE Blinken se întâlneşte cu preşedintele palestinian în Cisiordania

Antony Blinken a sosit la Ramallah, în Cisiordania, pentru a se întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în oraş pentru a protesta împotriva vizitei secretarului de stat american.

Aceasta reprezintă prima vizită a lui Blinken în regiunea ocupată de la izbucnirea conflictului şi urmează vizitelor în Israel, unde a avut discuţii cu Benjamin Netanyahu, şi în Iordania, unde s-a întâlnit cu miniştrii de externe arabi.

UPDATE Ministrul care a sugerat că Israelul ar putea lansa o bombă atomică în Gaza a fost suspendat

Amihai Eliyahu, ministru în guvernul israelian, a sugerat că lansarea unei bombe atomice asupra Gaza ar fi o opţiune pentru Israel.

Potrivit radioului armatei israeliene, domnul Eliyahu a fost suspendat de premierul israelian Benjamin Netanyahu până la noi ordine.

UPDATE Armata israeliană afirmă că 2.500 de ţinte Hamas au fost lovite de la începutul operaţiunilor terestre

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au lovit "peste 2.500" de ţinte Hamas de când au început operaţiunile terestre în Gaza.

Armata a precizat că trupele "continuă să elimine teroriştii în lupte corp la corp" şi efectuează lovituri aeriene asupra infrastructurii Hamas, depozitelor de arme, posturilor de observare şi centrelor de comandă.

Un avion militar a lovit, de asemenea, un complex militar al Hamas în cursul nopţii, a precizat amata israeliană.

"În timpul activităţilor combinate ale forţelor terestre, aeriene şi navale în Fâşia Gaza, peste 2.500 de ţinte teroriste au fost lovite", a scris pe canalul său Telegram.

Blinken părăseşte Iordania, în timp ce continuă eforturile diplomatice

Turneul diplomatic al secretarului de stat american Antony Blinken în Orientul Mijlociu continuă astăzi, în timp ce acesta face un nou efort pentru a ajuta civilii din Gaza.

După ce ieri s-a întâlnit cu miniştrii de externe arabi la Amman, acesta este aşteptat să viziteze Turcia în cursul zilei de astăzi.

Rapoarte neconfirmate sugerează că acesta ar putea merge şi în Irak pentru a se întâlni cu premierul irakian Mohammed Al-Sudani şi cu ministrul de externe Fuad Mohammed Hussein.

Alte rapoarte neconfirmate din presa israeliană sugerează că Blinken va călători, de asemenea, mâine la Ramallah, în Cisiordania, pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Biden afirmă că se înregistrează progrese în ceea ce priveşte o "pauză umanitară"

Întrebat dacă s-au făcut progrese în problema unei pauze umanitare, Biden a răspuns "da" la ieşirea dintr-o biserică din Delaware. El nu a dat alte detalii.

Anterior, sâmbătă, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat reporterilor din Amman că o pauză umanitară în timpul luptelor ar ajuta la protejarea civililor şi la introducerea mai multor ajutoare în Fâşia Gaza asediată.

Peste 60 de ostatici, daţi dispăruţi din cauza atacurilor aeriene israeliene

Aripa armată a facţiunii militante palestiniene Hamas a declarat sâmbătă că peste 60 de ostatici sunt daţi dispăruţi din cauza loviturilor aeriene israeliene asupra Gaza, relatează Reuters.

La sfârşitul lunii trecute, Hamas a declarat că aproximativ 50 de prizonieri au fost ucişi în atacurile israeliene asupra Gaza.

Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, a declarat pe contul de Telegram al Hamas că 23 de cadavre din cei 60 de ostatici israelieni dispăruţi au fost prinse sub dărâmături.

„Se pare că nu vom reuşi niciodată să ajungem la ei din cauza agresiunii brutale continue a ocupaţiei împotriva Gaza”, a spus el.

Declaraţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Erdogan: Gaza postbelică trebuie să facă parte dintr-un stat palestinian suveran

Recep Tayyip Erdogan a declarat că Fâşia Gaza trebuie să facă parte dintr-un stat palestinian independent şi suveran după ce războiul dintre Israel şi Hamas se va încheia. El a mai spus că Ankara nu va sprijini niciun plan de "ştergere treptată a palestinienilor" din istorie.

Turcia, care şi-a intensificat puternic criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a intensificat, susţine o soluţie cu două state şi nu consideră Hamas drept o organizaţie teroristă.

Turcia a cerut o încetare imediată a focului şi s-a oferit să creeze un sistem care să o garanteze.

"Odată ce toate acestea care se întâmplă se vor încheia, dorim să vedem Gaza ca o regiune paşnică, care face parte dintr-un stat palestinian independent, în conformitate cu frontierele din 1967, cu integritate teritorială şi cu Ierusalimul de Est ca şi capitală", a declarat Erdogan, citat de postul de televiziune Haberturk şi de alte surse.

"Vom sprijini formulele care vor aduce pace şi calm în regiune. Nu vom susţine planuri care vor întuneca şi mai mult viaţa palestinienilor, care îi vor şterge treptat de pe scena istoriei".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici