Liderii arabi fac presiuni la Blinken pentru încetarea focului în Gaza după exploziile din şcoli

Liderii arabi au făcut presiuni publice sâmbătă asupra secretarului de stat american Antony Blinken pentru a asigura o încetare imediată a focului în Gaza, la câteva ore după ce palestinienii au declarat că un atac aerian israelian a ucis cel puţin 15 persoane într-o şcoală administrată de ONU.

418 afișări
Imaginea articolului Liderii arabi fac presiuni la Blinken pentru încetarea focului în Gaza după exploziile din şcoli

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Într-o rară manifestare deschisă a dezacordului, înaltul diplomat american a ripostat, în timp ce se afla alături de omologii săi iordanian şi egiptean la o conferinţă de presă, spunând că o încetare a focului ar permite doar militanţilor Hamas să se regrupeze, scrie Reuters.

Puterile mondiale şi regionale nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la modul în care să abordeze escaladarea conflictului în cele patru săptămâni de când luptătorii din organizaţia Hamas, care conduce Fâşia Gaza, au dat buzna peste graniţă, ucigând 1 400 de persoane şi luând ostatici peste 240 de persoane.

De atunci, Israelul a atacat Gaza din aer, a impus un asediu şi a lansat un atac terestru, stârnind o alarmă globală cu privire la condiţiile umanitare din enclavă, au declarat sâmbătă oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza. 9.488 de palestinieni au fost ucişi.

Blinken s-a întâlnit la Amman cu miniştrii de externe saudit, qatarez, emiratez, egiptean şi iordanian.

„În acest moment trebuie să ne asigurăm că acest război se opreşte”, a declarat ministrul iordanian de externe Ayman Safadi la conferinţa de presă care a urmat.

Blinken a declarat că toţi au fost de acord cu privire la necesitatea păcii şi că actualul status quo din Gaza nu poate fi menţinut, dar a recunoscut că există diferenţe între Washington, care a cerut doar pauze pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza, şi aliaţii săi.

„O încetare a focului acum ar lăsa pur şi simplu Hamas pe poziţii, capabil să se regrupeze şi să repete ceea ce a făcut pe 7 octombrie”, a declarat Blinken, care se afla la a doua sa călătorie în regiune de când Israelul şi Hamas au intrat în război.

Martorii palestinieni au declarat că Israelul a lovit sâmbătă dimineaţa şcoala Al-Fakhoura din Jabalia, unde locuiau mii de persoane evacuate.

Armata israeliană a declarat că o anchetă preliminară a sugerat că nu a vizat această locaţie „dar este posibil ca explozia să fi fost rezultatul unui foc al IDF îndreptat spre o altă ţintă”. Circumstanţele erau „în curs de examinare”, a adăugat aceasta.

Imaginile difuzate de Reuters de după incident au arătat mobilă spartă şi alte obiecte căzute pe jos, pete de sânge pe jos şi pe mâncare şi oameni plângând.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici