Războiul Israel - Hamas. Ministrul israelian Katz a cerut ajutor la Bruxelles / Raiduri nocturne în Khan Yunis, în sudul Gazei / Familiile ostaticilor au protestat în faţa reşedinţei lui Netanyahu

  • Armata israeliană a anunţat moartea unuia dintre soldaţii săi, care se afla printre ostaticii capturaţi în ziua de 7 octombrie.
  • Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a calificat drept "dezamăgitoare" comentariile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a respins perspectiva unui stat palestinian.
  • Statele Unite iau "foarte în serios" atacul asupra trupelor de la baza din Irak.
1429 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Ministrul israelian Katz a cerut ajutor la Bruxelles / Raiduri nocturne în Khan Yunis, în sudul Gazei / Familiile ostaticilor au protestat în faţa reşedinţei lui Netanyahu

UPDATE Israelul trebuie să protejeze oamenii nevinovaţi din spitalele din Gaza, afirmă Casa Albă

Casa Albă a declarat luni că Israelul are obligaţia, în conformitate cu dreptul internaţional, de a proteja cât mai mult posibil oamenii nevinovaţi din spitalele din Fâşia Gaza, chiar dacă îşi continuă campania împotriva grupării militante palestiniene Hamas.

"Ştim că Hamas foloseşte în mod deliberat locuri precum spitalele pentru a depozita arme, pentru a-şi găzdui luptătorii, chiar şi, într-o anumită măsură, pentru comandă şi control. Aşa că acest lucru pune o nevoie specială asupra Forţelor de Apărare israeliene, dar şi o povară specială", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă.

Kirby a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra, dar a adăugat: "Ne aşteptăm ca ei să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internaţional şi să protejeze cât mai mult posibil oamenii nevinovaţi din spitale, personalul medical şi pacienţii, de asemenea,".

UPDATE SUA şi Marea Britanie dezvăluie noi sancţiuni împotriva "finanţatorilor Hamas"

Marea Britanie şi Statele Unite au dezvăluit noi măsuri de îngheţare a activelor şi interdicţii de călătorie pentru personalităţi din Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian, în cadrul celor mai recente măsuri coordonate care vizează militanţii regionali.

Cinci "figuri-cheie" şi o entitate despre care se spune că ar fi implicate în conducerea şi reţelele financiare ale Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian au fost vizate, a declarat guvernul britanic.

Măsurile "vor contribui la întreruperea fluxului de finanţare care sprijină aceste grupări teroriste, inclusiv din Iran".

UPDATE Forţele israeliene au luat cu asalt un spital din Khan Younis, potrivit unui oficial din Gaza

Forţele israeliene, care au avansat adânc în vestul oraşului Khan Younis, au luat cu asalt luni un spital şi au plasat un altul sub asediu, tăind accesul răniţilor la îngrijirile de traumă, au declarat oficiali palestinieni.

Trupele au avansat pentru prima dată în districtul al-Mawasi, în apropiere de coasta mediteraneană, la vest de Khan Younis, principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza. Acolo, au luat cu asalt spitalul Al-Khair şi arestau personalul medical, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al Qidra.

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că tancurile au înconjurat, de asemenea, un alt spital din Khan Younis, al-Amal, sediul agenţiei de salvare, care a pierdut contactul cu personalul său de acolo.

UPDATE Rudele ostaticilor israelieni au intrat cu forţa în Parlamentul din Israel

UPDATE Borell: Planul israelian de distrugere a Hamas nu funcţionează, sunt necesare discuţii de pace

UPDATE Ministrul israelian Katz cere ajutorul UE să elimine Hamas

La Bruxelles, oficialul a arătat fotografii cu ostatici: „Trebuie să-i aducem acasă”. Uniunea Europeană trebuie să „ajute Israelul” să „demonteze” Hamas. Acest lucru a spus ministrul israelian de externe Israel Katz, la sosisea în clădirea din Bruxelles pentru a se întâlni cu colegii săi din Uniune. „Sunt aici – spune el – să mă întâlnesc cu colegii mei din UE şi să vorbesc despre două lucruri. În primul rând, cum să aduc ostaticii acasă, inclusiv – continuă el, arătând camerelor două coli de hârtie A4 cu imagini cu cei răpiţi – acest copil mic şi aceste tinere femei. Al doilea lucru este să ajutaţi Israelul să demonteze Hamas”, conchide el.

UPDATE Comunicaţiile au fost restabilite în Gaza după cea mai lungă întrerupere a serviciilor

UPDATE Sondaj Canal 13: Netanyahu se prăbuşeşte, alegerile l-ar avantaja pe Gantz

Dacă astăzi ar avea loc alegeri în Israel, după trei luni şi jumătate de război în Gaza, partidul Unitatea Naţională, condus de Benny Gantz, ar câştiga 37 de locuri, mai mult de trei ori faţă de cele 12 actuale, cu mult înaintea actualului partid lider Knesset, Likud - al lui Benjamin Netanyahu, care ar pierde jumătate, oprindu-se la 16. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de postul de televiziune Canal 13. Partidul Yesh Atid, al lui Yair Lapid, s-ar opri la 14 (comparativ cu actualul 24).

UPDATE Atacurile din timpul nopţii în Khan Yunis, în sudul Gazei

Armata israeliană a bombardat Khan Yunis, noul epicentru al războiului din Gaza, în timp ce familiile ostaticilor ţinuţi de Hamas l-au îndemnat încă o dată pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord pentru a garanta eliberarea acestora. Martorii au raportat atacuri care au provocat victime peste noapte în Khan Yunis, cel mai mare oraş din sudul Gazei, şi lupte aprige între soldaţii israelieni şi militanţii Hamas. Netanyahu a promis o „victorie completă” asupra Hamas după atacurile din 7 octombrie, care au provocat moartea a aproximativ 1.140 de oameni. Potrivit armatei israeliene, peste noapte s-au auzit din nou sirene în nordul Israelului, lângă graniţa cu Liban.

UPDATE Ministrul saudit de externe: Ne aflăm într-un moment foarte dificil şi periculos în regiune

Vorbind pentru CNN, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, ministrul de externe al Arabiei Saudite, Prinţul Faisal bin Farhan, a declarat: „Suntem foarte îngrijoraţi... de aceea solicităm detensionare. Credem foarte mult în libertatea de navigaţie, care trebuie protejată, dar trebuie să protejăm şi securitatea şi stabilitatea regiunii, aşa că suntem foarte concentraţi pe dezescaladarea cât mai mult posibil a situaţiei”.

UPDATE Armata israeliană anunţă moartea unui ostatic capturat de Hamas

Armata israeliană a anunţat moartea unuia dintre soldaţii săi, care se afla printre ostaticii capturaţi în ziua de 7 octombrie.

Forţele de Apărare Israeliene au declarat că sergentul Shay Levinson, în vârstă de 19 ani, a murit.

Acestea au precizat că data decesului este 7 octombrie, fără alte detalii.

Potrivit presei israeliene, trupul său se află încă în Gaza, iar anunţul privind moartea sa s-a bazat pe noi informaţii.

UPDATE Ministrul britanic al Apărării e dezamăgit de comentariile lui Netanyahu

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a calificat drept "dezamăgitoare" comentariile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a respins perspectiva unui stat palestinian, reiterând angajamentul Marii Britanii faţă de o soluţie cu două state.

Netanyahu a stârnit controverse în timpul unei conferinţe de presă susţinute joi la Tel Aviv, când a părut să respingă ideea creării unui stat palestinian în conformitate cu o soluţie cu două state.

"În orice aranjament viitor... Israelul are nevoie de controlul de securitate al întregului teritoriu la vest de Iordania. Acest lucru intră în conflict cu ideea de suveranitate palestiniană. Ce poţi face?", a declarat el.

Sâmbătă, biroul lui Netanyahu a declarat că premierul "şi-a reiterat politica" în acest sens în timpul unei convorbiri telefonice private cu preşedintele american Joe Biden.

Vorbind duminică pentru postul britanic de televiziune Sky News, Shapps a declarat că a fost "dezamăgitor să aud asta de la premierul israelian".

"Nu există o altă opţiune. Întreaga lume a fost de acord că o soluţie cu două state este cea mai bună cale de urmat. Guvernul britanic susţine în mod absolut această soluţie", a subliniat Shapps.

Shapps a declarat că un stat palestinian "trebuie să fie suveran din partea palestiniană" şi să "ofere, de asemenea, garanţii de securitate din partea israeliană".

Ministrul Apărării a subliniat că "nu există o altă cale evidentă de ieşire" din conflictul din Gaza.

Statele Unite iau "foarte în serios" atacul asupra trupelor de la baza din Irak

Statele Unite iau "extrem de în serios" atacul comis de militanţi susţinuţi de Iran asupra unei baze care găzduieşte forţele americane din Irak în weekend, a declarat Casa Albă.

"Mai multe rachete" au fost lansate de militanţi susţinuţi de Iran asupra bazei aeriene Al-Assad din vestul Irakului sâmbătă seara, a declarat armata americană.

"A fost un atac foarte serios, folosind o capacitate de rachete balistice care a reprezentat o ameninţare reală", a declarat duminică consilierul adjunct pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jon Finer.

"Vom răspunde... pentru a stabili un efect de descurajare în astfel de situaţii şi pentru a trage la răspundere aceste grupuri care continuă să ne atace", a adăugat Finer la ABC.

"Puteţi fi siguri că luăm acest lucru foarte în serios".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici