Războiul Israel - Hamas. Pierderi record pentru IDF / Israelienii propun o încetare a focului pentru eliberarea tuturor ostaticilor / Noi atacuri asupra rebelilor houthi din Yemen / România merge pe soluţia a două state

  • Crearea unui stat palestinian este singura modalitate credibilă de a obţine pacea în Orientul Mijlociu, susţin miniştrii de Externe din statele UE.
  • Israelul propune o încetare a focului pentru eliberarea tuturor ostaticilor, relatează Axios.
  • Armata americană şi cea britanică bombardează din nou poziţii ale rebelilor houthi din Yemen.
18041 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Pierderi record pentru IDF / Israelienii propun o încetare a focului pentru eliberarea tuturor ostaticilor / Noi atacuri asupra rebelilor houthi din Yemen / România merge pe soluţia a două state

UPDATE Loviturile americane au distrus peste 25 de puncte de lansare a rachetelor houthi

Statele Unite au distrus sau au degradat peste 25 de instalaţii de lansare a rachetelor Houthi şi peste 20 de rachete în Yemen de când au început loviturile în această ţară la începutul acestei luni, potrivit Pentagonului.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al IDF afirmă că peste 100 de agenţi Hamas au fost ucişi astăzi în zona Khan Younis

Într-o conferinţă de presă de seară, purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele au ucis astăzi peste 100 de agenţi Hamas în zona de vest a Khan Younis, în timpul unor lupte intense.

El spune că trupele distrug infrastructura Hamas, inclusiv tunelurile, şi că au ucis peste 100 de bărbaţi înarmaţi în zonă astăzi.

Întrebat despre incidentul de ieri, în care o celulă Hamas a reuşit să lanseze RPG-uri asupra trupelor care operau la doar 600 de metri de graniţă, Hagari spune: "Există încă celule teroriste izolate în apropierea graniţei".

"Există forţe ale IDF care continuă să atace aceste celule pentru a crea condiţiile pentru întoarcerea rezidenţilor", spune el.

Hagari avertizează că micile celule Hamas "vor continua să ne însoţească şi va fi necesar să ne întoarcem în mod constant şi să aprofundăm realizarea".

UPDATE IDF ar fi finalizat operaţiunea de demolare din centrul Gaza unde au fost ucişi 21 de soldaţi

IDF şi-ar fi încheiat operaţiunea de demolare în centrul Fâşiei Gaza, unde 21 de soldaţi au fost ucişi ieri într-o explozie.

Mai multe clădiri au fost distruse într-o explozie controlată, ca parte a eforturilor armatei de a stabili o zonă tampon la graniţa cu Gaza.

În timpul operaţiunii de ieri, agenţi ai Hamas au tras cu RPG-uri asupra a două clădiri echipate cu explozibili, provocând prăbuşirea acestora, şi au lovit, de asemenea, un tanc, ucigând în total 21 de soldaţi.

UPDATE La Cairo, emisarul american în Orientul Mijlociu se va concentra pe pauza umanitară şi pe un posibil acord privind ostaticii

Trimisul american pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se află la Cairo pentru discuţii "active" privind asigurarea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza şi asigurarea unei pauze umanitare, potrivit Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că administraţia Biden ar susţine în mod absolut o pauză umanitară mai lungă. El refuză să precizeze un termen şi a avertizat că nu ar caracteriza discuţiile drept negocieri.

"Conversaţiile sunt foarte sobre şi serioase în ceea ce priveşte încercarea de a obţine un alt acord privind ostaticii", a declarat Kirby în cadrul unei şedinţe obişnuite de informare a Casei Albe, adăugând că discuţiile au inclus discuţii despre cât timp ar fi nevoie de o pauză pentru a-i scoate pe ostatici.

El a precizat că McGurk a discutat şi alte aspecte, inclusiv obţinerea unei evaluări a operaţiunilor militare ale Israelului şi a eforturilor sale de a proteja civilii, precum şi continuarea explorării ideii de normalizare a legăturilor israeliano-saudite.

Kirby a reiterat insistenţa Washingtonului ca viitoarea conducere post-conflict din Gaza să nu poată include lideri Hamas şi a declarat că Washingtonul nu doreşte reducerea teritoriului din Gaza.

"Indiferent cum va arăta guvernarea în Gaza, după ce se va termina, aceasta trebuie să fie reprezentativă pentru aspiraţiile poporului palestinian, care nu este reprezentat de Hamas", a spus el.

UPDATE Cel mai mare sit subteran de producţie de arme descoperit până în prezent în sudul Gaza - IDF

IDF afirmă că a localizat o reţea majoră de tuneluri Hamas în zona Khan Younis, care cuprinde cel mai mare sit subteran de producţie de arme descoperit până în prezent în sudul Fâşiei Gaza.

Trupele Brigăzii a 7-a blindate şi ale echipei de elită de geniu de luptă Yahalom au operat în ceea ce, potrivit IDF, este o fortăreaţă "strategică şi centrală" a Hamas în Khan Younis, într-o zonă rezidenţială şi în apropierea a două şcoli.

În timp ce trupele făceau un raid în zonă, IDF afirmă că agenţii Hamas au deschis focul şi au lansat RPG-uri, precum şi au detonat intrările la mai multe tuneluri din zonă, în încercarea de a împiedica intrarea trupelor.

IDF spune că a purtat mai multe lupte împotriva "multor" oameni înarmaţi ai Hamas în zonă, ucigându-i în lupte corp la corp, focuri de mitralieră, bombardamente de tancuri şi lovituri aeriene.

Brigada a 7-a şi soldaţii Yahalom au localizat mai multe intrări de tuneluri în zonă, despre care FDI spune că au condus la o reţea de tuneluri de aproximativ 1,5 kilometri lungime, unde Hamas a ascuns o uzină subterană de fabricare a rachetelor, cea mai mare din sudul Gaza.

După ce a fost investigat, puţul tunelului a fost distrus de către geniştii de luptă.

UPDATE IDF loveşte un "bun militar" aparţinând Hezbollah şi forţelor iraniene din Liban

IDF afirmă că a lovit un "bun militar" aparţinând Hezbollah şi forţelor iraniene din Liban.

Se pare că loviturile vin ca răspuns la atacul cu rachete al Hezbollah asupra unei baze sensibile de control al traficului aerian din nordul Israelului, care a avut loc mai devreme astăzi.

Într-o declaraţie, IDF afirmă că avioanele de luptă au distrus "un bun militar folosit de organizaţia teroristă Hezbollah şi operat de forţele iraniene".

Alte ţinte ale Hezbollah au fost lovite astăzi în sudul Libanului, adaugă IDF.

UPDATE Qatar primeşte "un flux constant de răspunsuri" din partea Israelului şi a Hamas cu privire la negocierile pentru acord, afirmă un purtător de cuvânt

Qatarul afirmă că este implicat în "discuţii serioase" cu privire la o posibilă pauză în luptele din Gaza şi la un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor.

"Suntem implicaţi în discuţii serioase de ambele părţi, am prezentat idei ambelor părţi, primim un flux constant de răspunsuri de la ambele părţi, iar acest lucru reprezintă în sine un motiv de optimism", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, într-o conferinţă de presă.

"Trebuie să ne concentrăm asupra procesului de mediere în sine", adaugă el.

Associated Press a relatat anterior, citând un oficial egiptean, că Hamas a respins o ofertă israeliană de a întrerupe luptele timp de două luni şi de a elibera ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni din domeniul securităţii, în etape.

Oficialul a precizat că liderii Hamas au refuzat, de asemenea, să părăsească Gaza şi cer ca Israelul să se retragă complet din teritoriu şi să permită palestinienilor să se întoarcă la casele lor.

Conform propunerii Israelului, lui Yahya Sinwar şi altor lideri de top ai Hamas din Gaza li s-ar permite să se mute în alte ţări.

Site-ul de ştiri Axios a relatat luni că Israelul a înaintat o propunere prin intermediul unor mediatori din Qatar şi Egipt, prin care ar fi de acord să îşi întrerupă ofensiva militară în schimbul eliberării treptate a celor 136 de ostatici rămaşi în Gaza.

Propunerea nu ţine cont de cererea Hamas ca Israelul să pună capăt complet războiului, dar pare să meargă mai departe decât a mers Israelul în ofertele anterioare, au declarat doi oficiali israelieni citaţi.

UPDATE Trupele ucid un palestinian care a tras asupra lor în apropierea oraşului Anabta din Cisiordania

Forţele de apărare israeliene afirmă că rezerviştii au ucis un atacator palestinian care a deschis focul asupra lor în apropiere de oraşul Anabta din Cisiordania.

Într-o declaraţie, IDF spune că trupele Batalionului 9306 care păzeau o autostradă au observat un bărbat înarmat care se îndrepta spre ei şi a deschis focul.

Soldaţii au ripostat, ucigându-l pe suspect. Niciun soldat nu a fost rănit.

Armele de pe corpul atacatorului au fost confiscate.

UPDATE IDF desfăşoară o operaţiune de distrugere a tunelurilor Hamas la periferia oraşului Khan Younis

În timp ce trupele israeliene operează în interiorul Khan Younis, IDF anunţă că rezerviştii Brigăzii Sudice a Diviziei Gaza au încheiat recent operaţiunile ofensive şi defensive la periferia oraşului din sudul Gaza.

Trupele Batalionului 630 de rezervă au operat împreună cu geniştii de luptă pentru a localiza şi distruge puţurile "tunelurilor de atac" ale Hamas şi alte infrastructuri subterane la periferia nordică a Khan Younis, precizează IDF.

De asemenea, ca parte a operaţiunilor Brigăzii de Sud, rezerviştii Brigăzii 261 au lucrat pentru a distruge infrastructura Hamas în zona de frontieră, precizează IDF.

În timpul operaţiunii lor de ieri, Hamas a tras cu RPG asupra trupelor, lovind un tanc şi aparent declanşând minele pe care IDF le instalase pentru a demola două clădiri, ucigând 21 de soldaţi.

A fost cel mai sângeros incident din cadrul ofensivei terestre a IDF în Gaza.

UPDATE Hamas respinge oferta Israelului de a lua o pauză de două luni în luptele din Gaza - oficial egiptean

Un egiptean de rang înalt care a vorbit cu The Associated Press sub rezerva anonimatului spune că gruparea teroristă Hamas a respins propunerea Israelului pentru o încetare a focului de două luni în care Hamas ar urma să elibereze ostatici israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni din domeniul securităţii.

Oficialul spune că liderii Hamas au refuzat, de asemenea, să părăsească Gaza şi cer ca Israelul să se retragă complet din teritoriu şi să permită palestinienilor să se întoarcă la casele lor.

Conform propunerii Israelului, lui Yahya Sinwar şi altor lideri de top ai Hamas din Gaza li s-ar permite să se mute în alte ţări.

Oficialul a declarat că Egiptul şi Qatarul, care au intermediat acorduri anterioare între Israel şi Hamas, elaborează o propunere în mai multe etape pentru a încerca să reducă diferenţele. Propunerea ar include încetarea războiului, eliberarea ostaticilor şi prezentarea unei viziuni pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

UPDATE Şeful diplomaţiei europene afirmă că Israelul nu poate avea "drept de veto" asupra statului palestinian

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că Israelului nu i se poate permite să blocheze în mod unilateral crearea unui stat palestinian după războiul din Gaza.

"Un lucru este clar - Israelul nu poate avea drept de veto în ceea ce priveşte autodeterminarea poporului palestinian", a declarat Borrell la o conferinţă de presă organizată la Bruxelles împreună cu omologul său egiptean.

"Naţiunile Unite recunosc şi au recunoscut de multe ori dreptul la autodeterminare al poporului palestinian. Nimeni nu se poate opune prin veto".

Comentariile vin după ce Borrell a prezidat luni discuţiile dintre cei 27 de miniştri de externe ai UE şi cei mai importanţi diplomaţi din Israel, Autoritatea Palestiniană şi principalele state arabe.

Borrell a propus o foaie de parcurs care implică o conferinţă internaţională privind o soluţie cu două state şi a declarat că pacea trebuie "impusă" Israelului.

Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat că există "un consens internaţional cu privire la necesitatea de a rezolva conflictul pe baza unei soluţii cu două state".

"Este timpul să o punem în aplicare, iar comunitatea internaţională are mijloacele, are resursele, are mecanismele necesare pentru a face acest lucru", spune el.

UPDATE Sunak afirmă că Marea Britanie va anunţa noi sancţiuni împotriva Houthis

Marea Britanie intenţionează să anunţe în zilele următoare noi sancţiuni care vizează finanţarea Houthi a atacurilor asupra transportului maritim în Marea Roşie, a declarat premierul Rishi Sunak.

Forţele americane şi britanice au efectuat ieri o nouă rundă de lovituri în Yemen, vizând un depozit subteran al Houthi, precum şi capacităţi de rachete şi de supraveghere folosite de gruparea aliniată cu Iranul.

Sunak a mai spus că ministrul britanic de externe David Cameron va vizita Orientul Mijlociu săptămâna aceasta.

UPDATE Soluţia României pentru Gaza

UPDATE Condiţii oferite liderilor Hamas

UPDATE Pierderi record ale IDF

Armata americană şi cea britanică bombardează din poziţii ale rebelilor houthi din Yemen

Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat o nouă rundă de atacuri împotriva ţintelor houthi din Yemen, afirmă oficialii americani, fiind cea mai recentă acţiune împotriva grupului aliat cu Iranul din cauza atacurilor sale asupra navelor maritime din Marea Roşie.

Statele Unite şi Marea Britanie au folosit rachete Tomahawk şi avioane de luptă pentru a doborî instalaţii de depozitare şi lansatoare de rachete Houthi, au declarat oficialii, vorbind sub protecţia anonimatului pentru a discuta despre o misiune în curs de desfăşurare.

Israelul afirmă că 200 de soldaţi au fost ucişi în operaţiunea terestră din Gaza

Armata israeliană afirmă că 200 de soldaţi au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul operaţiunilor sale terestre în teritoriul controlat de Hamas.

"Numărul soldaţilor căzuţi în Gaza de la 27 octombrie este de 200", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei.

UE face presiuni în favoarea unui stat palestinian

Crearea unui stat palestinian este singura modalitate credibilă de a obţine pacea în Orientul Mijlociu, susţin miniştrii de Externe din statele UE, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la respingerea ideii de către premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Declaraţiile lui Benjamin Netanyahu sunt îngrijorătoare. Va fi nevoie de un stat palestinian cu garanţii de securitate pentru toţi", a declarat ministrul francez al afacerilor Externe, Stéphane Séjourné, reporterilor la Bruxelles, unde miniştrii s-au întâlnit pentru a discuta despre războiul din Gaza.

Ministrul israelian de Externe Israel Katz şi omologul palestinian Riad Malki s-au aflat, de asemenea, în capitala Belgiei pentru discuţii.

UE este principalul furnizor mondial de ajutor pentru palestinieni, dar are o influenţă redusă asupra Israelului, deşi este cel mai mare partener comercial al acestuia. De asemenea, cele 27 de ţări membre sunt profund divizate în ceea ce priveşte abordarea conflictului.

"Care sunt celelalte soluţii pe care le au în vedere?", a întrebat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, care a prezidat reuniunea. "Să-i facă pe toţi palestinienii să plece? Să-i ucidă?"

Israelul propune o încetare a focului pentru eliberarea tuturor ostaticilor, relatează Axios

Israelul a oferit Hamas, prin intermediul mediatorilor din Qatar şi Egipt, o propunere care include o încetare a focului de până la două, ca parte a unui acord în mai multe etape, a relatat luni Axios.

Acordul ar include eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi deţinuţi în Gaza, a adăugat raportul citând doi oficiali israelieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici