LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. "Zilele liderul Hamas sunt numărate". Oficial american: "Are sânge american pe mâini"/ O navă de trasport a fost lovită de un proiectil lansat rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran

  • Israelul merge înainte cu toate forţele, în timp ce administraţia Biden consideră că o fază de luptă cu intensitate mai mică va reduce numărul victimelor civile, va permite un ajutor umanitar mai substanţial în Gaza şi va micşora riscul unui război regional.
  • Primul tunel la nord de Gaza inundat cu apă de mare: pompe instalate în nordul Fâşiei
19871 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. "Zilele liderul Hamas sunt numărate". Oficial american: "Are sânge american pe mâini"/ O navă de trasport a fost lovită de un proiectil lansat rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran

Războiul Israel - Hamas. Primul tunel la nord de Gaza inundat cu apă de mare / Raiduri nocturne într-o tabără de refugiaţi din Rafah / Atacuri Hamas dejucate în Europa: arestări în Germania, Danemarca şi Ţările de Jos / Mossad-ul mulţumeşte poliţiei

"Zilele liderul Hamas sunt numărate". Oficial american: "Are sânge american pe mâini"

Liderului Hamas Yahya Sinwar are "zilele numărate", a declarat un oficial american de rang înalt, în timp ce Israelul încearcă să-l elimine pe cel mai important lider din Gaza.

"Cred că se poate spune că zilele sale sunt numărate. De asemenea, cred că este sigur să spun că nu contează cât timp va dura", a declarat joi oficialul, după întâlnirile din Israel dintre consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, şi oficiali israelieni.

Făcând referire la faptul că mai mulţi americani au fost ucişi în atacurile din 7 octombrie ale Hamas, oficialul a spus că Sinwar are "sânge american pe mâini".

Israelul l-a acuzat public pe Sinwar că este "creierul" din spatele atacului terorist al Hamas împotriva Israelului - ceea ce îl face una dintre ţintele cheie ale războiului său din Gaza.

"Nu contează cât timp va dura, dar lui Sinwar i va plăti pentru faptele sale", a declarat oficialul.

O navă de trasport a fost lovită de un proiectil lansat rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran / Situaţia escadalează în zona Mării Roşii

O navă de trasport sub pavilion liberian a luat foc vineri în Marea Roşie după ce a fost lovit de un proiectil lansat din Yemenul controlat de rebeli, au anunţat autorităţile.

Atacul asupra navei Al Jasrah, deşi nu a provocat răniţi, escaladează şi mai mult campania rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, care au revendicat o serie de atacuri cu rachete în ultimele zile în Marea Roşie şi în strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb.

Atacurile sunt un răspuns la războiul dintre Israel şi Hamas şi la ofensiva aeriană şi terestră care vizează Fâşia Gaza, deşi legăturile cu navele vizate de atacurile rebelilor au devenit tot mai slabe - sau inexistente - pe măsură ce atacurile continuă.

Firma privată de informaţii Ambrey a confirmat, de asemenea, că atacul a avut loc.

"Se pare că proiectilul a lovit partea de babord a navei şi un container a căzut peste bord din cauza impactului. Proiectilul a provocat un incendiu pe punte, care a fost transmis prin radio", a precizat compania.

Primul tunel la nord de Gaza inundat cu apă de mare: pompe instalate în nordul Fâşiei

Forţele armate israeliene au făcut o primă încercare de a inunda un tunel militar Hamas din sectorul de nord al Fâşiei Gaza cu apă preluată din mare. Acest lucru a fost anunţat de televiziunea publică Kan, conform căreia această încercare a fost încununată cu succes. Pentru realizarea acestui proiect, a precizat postul amintit, Israelul a instalat pompe mari în sectorul de nord al Fâşiei. „Operăm într-o varietate de moduri sub nivelul solului”, a spus purtătorul de cuvânt al Armatei, Daniel Hagari, ca răspuns la o întrebare. „Teroriştii trebuie să ştie că nu vor fi protejaţi nici măcar în tuneluri”.

SUA: vrem ca războiul din Gaza să se încheie cât mai curând posibil

Statele Unite vor ca războiul dintre Israel şi Hamas să se încheie „cât mai curând posibil”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, a spus acest lucru într-un briefing de presă, precizând că Washingtonul „nu dictează ritmul Israelului”.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că o „tranziţie” de la faza de mare intensitate a războiului „la următoarea fază de intensitate scăzută” este necesară în „săptămâni, nu luni”.

Axios raportează acest lucru, citând unele surse, conform cărora administraţia Biden consideră că o fază de luptă cu intensitate mai mică va reduce numărul victimelor civile, va permite un ajutor umanitar mai substanţial în Gaza şi va micşora riscul unui război regional.

Atacuri Hamas dejucate în Europa: arestări în Germania şi Danemarca şi, de asemenea, în Ţările de Jos. Mossad-ul mulţumeşte poliţiei europene

Patru arestări de presupuşi bărbaţi Hamas: trei în Germania şi unul în Ţările de Jos. O operaţiune antiteroristă a avut loc şi în Danemarca, în acelaşi timp. Mossad-ul israelian a mulţumit: pentru ajutor „Hamas încearcă să-şi extindă capacităţile operaţionale în întreaga lume şi în special în Europa, cu scopul de a lovi ţinte israeliene, evreieşti şi occidentale”.

Procuratura Federală Germană acuză patru suspecţi că au încercat să localizeze un depozit de arme al organizaţiei teroriste palestiniene, pentru a o menţine pregătită în perspectiva unor atacuri împotriva instituţiilor evreieşti din Europa. La Berlin, poliţia l-a arestat pe cetăţeanul egiptean Mohamed B. şi doi bărbaţi de origine libaneză, Abdelhamid Al A. şi Ibrahim El-R.

Cetăţeanul olandez Nazih R. a fost, în schimb, oprit de poliţia olandeză la Rotterdam. S-a spus că grupul are legături strânse cu conducerea aripii armate a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam. Operaţiunea de combatere a terorismului din Danemarca a vizat şi o reţea despre care se crede că era gata să lovească, ceea ce a dus la cel puţin 3 arestări.

Copenhaga a vorbit despre o operaţiune cu legături internaţionale şi crimă organizată, dar nu a menţionat în mod direct o anumită organizaţie teroristă. Cu toate acestea, Mossad-ul a felicitat Danemarca pentru arestarea unor persoane „legate de organizaţia teroristă Hamas”.

În ceea ce priveşte bărbaţii arestaţi în Germania, potrivit Parchetului german, în 2023, liderii Hamas din Liban l-au instruit pe unul dintre ei, Abdelhamid Al A., să localizeze un „depozit de arme în Europa, pe care organizaţia îl înfiinţase în secret, în trecut”.

Armele urmau apoi să fie aduse la Berlin şi pregătite pentru potenţiale atacuri. Prin urmare, cei trei bărbaţi care locuiesc la Berlin ar fi călătorit de mai multe ori în căutarea armelor. După cum a raportat agenţia DPA, acţiunile lor nu au fost legate direct de atacul Hamas împotriva Israelului, de pe 7 octombrie. Grupul ar fi fost observat de autorităţi ca fiind suspect în această vară.

Potrivit postului ARD, cinci locuinţe şi un restaurant din capitală au fost de asemenea percheziţionate în timpul arestărilor de la Berlin. „Mulţumesc tuturor celor implicaţi, care cu această investigaţie de succes au contribuit la asigurarea faptului că evreii din Europa pot continua să trăiască în siguranţă”, a declarat ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, adăugând că „trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că evreii din ţara noastră nu trebuie să se teamă din nou pentru siguranţa lor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici