Războiul din Ucraina, ziua 398. Tancurile trimise de Germania şi de Anglia, gata de asalt / Nemţii, luaţi la ochi de Kremlin pentru că ajută Ucraina / Sate temporare construite în ţara invadată / Rusia, acuzată că a răpit 4.390 de copii orfani / Kievul a fost lovit din nou, obuze în Herson

  • Germania transferă 18 tancuri Leopard 2 promise Ucrainei
  • Primul tanc Challenger 2 a sosit din Marea Britanie
  • Civilii din Ucraina devin victime colaterale sigure deoarece ruşii îşi concentrează atacurile exclusiv asupra lor
6854 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 398. Tancurile trimise de Germania şi de Anglia, gata de asalt / Nemţii, luaţi la ochi de Kremlin pentru că ajută Ucraina / Sate temporare construite în ţara invadată / Rusia, acuzată că a răpit 4.390 de copii orfani / Kievul a fost lovit din nou, obuze în Herson

FOTO Zelensky/ Facebook

UPDATE 22:00 Ministerul rus al Apărării va creşte de „şapte ori” producţia de armament

Ministerul rus al Apărării a anunţat că îşi va creşte producţia de muniţie de „şapte până la opt ori” până la sfârşitul anului, a relatat CNN, marţi. 
 
Anunţul a fost făcut în timpul unui tur al ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, la fabricile de producţie de armament din regiunile ruseşti Chelyabinsk şi Kirov.

UPDATE 20:40 Ucraina insistă pentru retragerea în totalitate a trupelor ruse 

Administraţia de la Kiev a reafirmat, marţi, exigenţa ca Rusia să retragă în totalitate trupele de pe întregul teritoriu suveran ucrainean, subliniind că este o "iluzie" acceptarea păcii în orice condiţii.

UPDATE 19:20 Rusia a lansat rachete asupra regiunii Harkov: un civil a fost rănit

UPDATE 18:00 Vicepremierul Iryna Vereshchuk declară că peste 4.000 de orfani ucraineni au fost duşi cu forţa în Rusia

UPDATE 15:30 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă TASS, declară următoarele;

 
  •  Rusia nu are niciun contact cu SUA în temeiul Tratatului de reducere a armelor strategice;
  • Argumentele SUA împotriva suspendării de către Rusia a Tratatului de reducere a armelor strategice sunt nule din punct de vedere juridic;
  • Pregătirea Federaţiei Ruse de a menţine plafoanele stabilite în cadrul START este doar un gest de bunăvoinţă;
  •  Moscova este responsabilă pentru ruşii din Transnistria, mandatul contingentului rus de menţinere a păcii este pe deplin relevant;
  •  Cei care vor să întoarcă Ucraina la graniţele anului 1991 ar trebui să se gândească la soarta oamenilor pe care Zelensky i-a numit „creaturi”;
  •  Situaţia generală din Transnistria s-a degradat din cauza politicii „anti-ruse, anti-transnistrene” a lui Sandu
  •  Federaţia Rusă nu vede sentimente separatiste în rândul conducerii Transnistriei, are dorinţa de a îndeplini acordurile în format „5+2”. 

UPDATE 16:30 Zelensky a mers în regiunea Sumy pentru a înmâna premiul "Oraşul erou" primarului din Okhtyrka

 
Zelensky a înmânat premiul "Oraşul erou al Ucrainei" primarului Pavlo Kuzmenko şi altor oficiali locali din Okhtyrka, unul dintre primele oraşe ucrainene invadate de trupele ruseşti în februarie anul trecut.
 
 Zelensky a premiat, de asemenea, soldaţii ucraineni care au luat parte la apărarea oraşului împotriva invaziei ruseşti.
 

UPDATE 15:00 Zelenski: sute de clădiri religioase afectate

„Sute de clădiri religioase au fost distruse, avariate sau jefuite în urma invaziei ruse a Ucrainei”, scrie Zelenski pe Telegram. „Toate religiile şi confesiunile au fost afectate, inclusiv bisericile, moscheile, sinagogile, şcolile şi clădirile administrative ale comunităţilor religioase din Ucraina”, a continua liderul ucrainean. „Pentru Rusia, totul este doar un obiectiv. Dar rachetele şi artileria statului terorist nu ne-au rupt umanitatea şi credinţa. Ucraina va câştiga, viaţa va câştiga”.

UPDATE 14:30 Cele 3 tancuri Leopard din Portugalia au ajuns în Ucraina

Cele trei tancuri Leopard 2 promise de Portugalia sunt deja pe teritoriul Ucrainei. Anunţul a fost făcut pe Twitter de Ministerul Apărării al Portugaliei.

UPDATE 14:00 Ministrul iranian de externe merge mâine la Moscova

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, este aşteptat mâine într-o vizită oficială la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov. La întâlnire se va discuta despre implementarea acordurilor încheiate între Teheran şi Moscova în ultimele luni. Ultimele evoluţii la nivel regional au fost, de asemenea, în centrul discuţiilor.

UPDATE 13:50 Marea Britanie şi Polonia vor construi două sate temporare în Ucraina

Regatul Unit şi Polonia vor construi două sate temporare în vestul şi centrul Ucrainei, pentru a găzdui oamenii care au fost forţaţi să-şi părăsească casele de invazia rusă. Acest lucru a fost declarat de guvernul britanic, după cum a raportat The Guardian. Satele Lvov şi Poltava vor oferi adăpost pentru peste 700 de ucraineni, o mică parte din milioanele care au fost strămutate sau au fugit din ţară de la începutul războiului. Marea Britanie a anunţat o finanţare de până la 10 milioane de lire sterline.

UPDATE 13:40 Moscova regretă rezoluţia eşuată a ONU privind Nord Stream

Moscova „regretă” că Consiliul de Securitate al ONU nu a aprobat ieri seară o rezoluţie prezentată chiar de Rusia prin care condamna sabotarea gazoductului Nord Stream şi solicită o anchetă internaţională asupra incidentului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Este clar că ne vom continua eforturile pentru a preveni blocarea problemei”, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de agenţia Interfax. Rezoluţia a obţinut votul favorabil al Rusiei, Chinei şi Braziliei, precum şi 12 abţineri.

UPDATE 13:20 Kremlinul: Germania este direct implicată în conflict

Germania joacă un rol activ în „pomparea armelor către Ucraina”, iar acest lucru „măreşte implicarea sa directă şi indirectă în conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând furnizarea de tancuri Leopard către forţele Kievului.

UPDATE 13:00 Kuleba: Aderarea Kievului la UE şi NATO aduce securitate timp de 10 ani

„Viitorul securităţii euro-atlantice este determinat pe câmpul de luptă din Ucraina, iar intrarea ţării noastre în UE şi NATO va finaliza reproiectarea arhitecturii de securitate a lumii şi va garanta securitatea continentului european timp de zece ani”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, vorbind la evenimentul ministerial al Cartei Adriatice, la invitaţia colegului său macedonean Buiar Osmani. A adăugat: „Cu sprijinul militar al partenerilor, poporul ucrainean şi forţele armate reţin acum Rusia, care este cea mai distructivă şi agresivă putere din istoria modernă”.

UPDATE 12:40 Bombele ruseşti au lovit aseară Hersonul, inclusiv un spital

Forţele ruse au atacat aseară oraşul Herson din sudul Ucrainei, lovind un spital, a informat Procuratura Generală ucraineană pe Telegram, după cum a raportat Ukrinform. Potrivit primelor indicii, oraşul a fost lovit de foc de artilerie. „Obuzele inamice au lovit o clădire a spitalului oraşului Herson, numită după O. S. Luchanskyi şi un oficiu poştal local”, se arată în mesaj. În plus, au fost avariate case, blocuri şi o grădiniţă, precum şi unele maşini.

UPDATE 12:00 Media: Zelenski ar putea merge în curând la Varşovia

În curând, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea merge la Varşovia. După cum a raportat agenţia poloneză Pap, preluată de presa ucraineană, ministrul adjunct al afacerilor externe al Poloniei, Pawel Jablonski, a menţionat vizita lui Zelenski. „Cred (n.r. - vizita lui Zelenski) se va întâmpla în curând, dar să nu anticipăm faptele. Cu siguranţă, nu vom anunţa această vizită din motive de securitate”, a spus Yablonski.

UPDATE 11:30 Moscova: exporturile de petrol către India au crescut de 22 de ori

După ce Europa i-a închis porţile, Rusia a crescut substanţial exporturile de petrol către India în 2022 şi a crescut livrările către China, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak, în timpul discursului său la şedinţa de închidere a consiliului de administraţie al Ministerului Energiei, potrivit Interfax. „Majoritatea resurselor noastre energetice au fost redirecţionate către alte pieţe, către pieţele ţărilor „prietenoase”. Vă reamintesc că livrările de petrol către India au crescut de 22 de ori anul trecut. Livrările către RPC şi alte pieţe au crescut. Acesta este, de asemenea, rezultatul muncii excelente realizate în industrie”, a spus Novak.

UPDATE 11:00 Marea Britanie: Pierderi grele de tancuri ruseşti la Avdiivka

Regimentul 10 de tancuri rus şi-a pierdut probabil majoritatea bunurilor în încercarea de a înconjura oraşul Avdiivka din estul Ucrainei, scrie Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a informaţiilor. În ultimele zile, Rusia a continuat să acorde prioritate operaţiunii de încercuire a oraşului dinspre sud, se arată în raportul postat pe Twitter.

Cu toate acestea, forţele ruse au făcut doar progrese marginale, cu preţul pierderilor mari de vehicule blindate. Regimentul, explică experţii londonezi, face parte din Corpul 3 de Armată, prima formaţiune majoră nouă formată de Rusia pentru a sprijini invadarea Ucrainei din august 2022.

Pierderile Regimentului 10 de tancuri, concluzionează raportul, se datorează probabil în mare parte atacurilor frontale cu defecte tactice, similare cu cele eşuate din jurul oraşului Vugledar.

UPDATE 10:00 Kiev: Rusia a răpit 4.390 de copii orfani

Există „oficial” 4.390 de copii ucraineni orfani răpiţi de Rusia, arată un raport furnizat de ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereşciuk, după cum susţine RBC-Ucraina. Ucraina adună dovezi ale deportării copiilor pentru a le prezenta Curţii Penale Internaţionale.

UPDATE 09:50 Kiev: 14 din 15 drone ruseşti au fost doborâte

Armata rusă a lansat peste noapte 15 drone împotriva teritoriului Ucrainei, ale căror apărări antiaeriene au reuşit să doboare 14 dintre ele, după cum susţin Forţele Armate ale Ucrainei pe Facebook. „Noaptea, inamicul a dislocat 15 drone Shahed-136 pentru a efectua lovituri aeriene; 14 dintre ele au fost distruse de armata noastră”, se arată într-un post al armatei. 

UPDATE 09:40 Kiev: bombardament rusesc în provincia Sumi

Forţele ruse au bombardat şase comunităţi din regiunea Sumi, trăgând peste 130 de diferite tipuri de arme, susţine administraţia militară a regiunii pe Telegram. Rusia a bombardat comunităţile Esmanska, Bilopilska, Krasnopilska, Shalinska, Velikopisarivska şi Seredino-Budska. În urma bombardamentului comunităţii Bilopilska, o femeie civilă care călătorea cu maşina din oraşul Bilopillia a fost rănită şi a fost transportată la spital. În zonă au fost înregistrate 18 atacuri cu diferite tipuri de arme, peste 130 de obuze de artilerie şi mortar, rachete antitanc şi grenade socotite ca fiind trase de trupele ruse.

UPDATE 09:30 Moscova: rachete anti-navă testate în Marea Japoniei

Ministerul rus al Apărării spune că Moscova a testat rachete anti-navă în Marea Japoniei. Ministerul precizează că două nave au lansat un atac cu rachetă simulat asupra unei nave de război inamice simulate, aflată la aproximativ 100 de kilometri (60 de mile) distanţă. Ţinta a fost lovită cu succes de două rachete de croazieră Moskit. Moskit, al cărui nume de raportare NATO este SS-N-22 Sunburn, este o rachetă supersonică de croazieră antinavă cu capabilităţi convenţionale şi nucleare. Exerciţiul a avut loc în Peter The Great Bay din Marea Japoniei, dar nu se oferă coordonate mai precise. Ministerul Apărării din Japonia nu a avut un răspuns imediat.

UPDATE 09:20 Ruşii încă fac legea la centrala de la Zaporojie

UPDATE 09:00 Atac la joasă altitudine al Su-25-urilor ucrainene

„Încărcăturile grele” din arsenalul ucrainean ies pe teren, pentru a face faţă avansului rusesc din estul ţării. Într-un videoclip apărut pe Telegram şi pe Twitter, două avioane de luptă Su-25 sunt văzute angajate într-o operaţiune de zbor joasă împotriva poziţiilor ruseşti. Cele două super-aeronave zboară peste câmpul de luptă la joasă altitudine, apoi câştigă înălţime şi eliberează flapsurile defensive, mici rachete-momeală folosite pentru a dezorienta rachetele de artilerie inamice care, urmărind sursele de căldură, declanşează un atac fără succes.

UPDATE 08:30 Primele tancuri furnizate de Berlin şi de Londra sunt la Kiev

Ucraina a primit primele tancuri britanice Challenger, iar Germania a trimis cele 18 tancuri Leopard promise în urmă cu două luni la Kiev, pentru a sprijini apărarea împotriva invaziei ruse. Ieri, Moscova a anunţat că va continua cu desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, ameninţând apoi direct SUA: „Avem arme capabile să distrugă orice inamic”, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Patruşev.

UPDATE 08:00 Atac rusesc cu drone la Kiev, explozii şi incendii

Explozii şi incendii au avut loc aseară la Kiev, cauzate de un atac cu dronă rusă. Acest lucru a fost anunţat de autorităţile locale, citate de „Kyiv Independent”. Administraţia militară a regiunii capitalei Ucrainei a anunţat că a doborât toate avioanele fără pilot folosite de forţele moscovite pentru atac, care a avut loc la scurt timp după ora locală 22:00. Pompierii au intervenit în raioanele Sviatoşinski şi Obolonski. Nu au fost raportate victime sau răniţi, potrivit primarului Vitalii Kliciko.

UPDATE 07:00 Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, dezminte propaganda: „Nu există nazişti în Ucraina şi nu luptăm cu NATO”

Prigojin a mai spus că pentru a „demilitariza” Ucraina este necesar să-i distrugem toate forţele armate: potrivit acestuia, Rusia încearcă, dar nu este clar dacă va reuşi cu adevărat.

UPDATE 06:30 Companiile occidentale care părăsesc Rusia sunt forţate să facă donaţii statului rus

Companiile occidentale care doresc să părăsească şi să-şi vândă activele în Rusia sunt acum forţate să facă o donaţie directă statului rus, a informat Financial Times, citând o nouă hotărâre a Rusiei emisă pe 27 martie.

UPDATE 03:30 Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât dronele ruseşti care au atacat Kievul

Potrivit informaţiilor preliminare, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus fiecare dronă rusească din apropierea Kievului folosită pentru atacul din 27 martie asupra capitalei, a informat şeful Administraţiei Militare a oraşului Kiev, Serhii Popko.

În total, Rusia a lansat 13 drone Shahed-136 şi 131 de drone „kamikaze”. De asemenea, a atacat Ucraina cu un vehicul aerian fără pilot (UAV) de recunoaştere Granat-4 şi două KAB, o armă rusească cu ghidare de precizie.

UPDATE 00:20 Ucraina confirmă primirea de vehicule blindate din mai multe ţări

Ucraina a primit vehicule blindate din Marea Britanie, Statele Unite şi Germania, a declarat luni seară Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, citat de postul de televiziune CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici