Războiul din Ucraina, ziua 425. Bătălia pentru Bahmut continuă susţinut / Putin îl aruncă în luptă şi pe cecenul Kadîrov / Rusia trece la mobilizare şi caută „bărbaţi adevăraţi” / În Herson, populaţia locală este obligată să accepte paşapoarte ruseşti până pe 1 iunie / Zi tensionată la ONU: Lavrov este la New York / China bate în retragere

  • Ofensiva de primăvară a Ucrainei ar fi început. Aceasta este susţinerea diverselor surse (ruse şi ucrainene) care au observat mişcări de trupe pe malul Niproului, în direcţia Crimeei.
  • Luptele continuă să dezvolte în Bahmut, unde grupul Wagner nu oferă niciun răgaz poziţiilor ucrainene, concentrate într-o zonă mică a oraşului. „Este imposibil pentru noi să renunţăm la Bahmut”, a reiterat preşedintele ucrainean Zelenski.
  • După ciocnirea politică dintre Moscova şi Berlin, pe frontul diplomatic tensiunile cresc între blocul occidental şi Beijing, după ce ambasadorul chinez în Franţa, Lu Shaye, a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor republici sovietice, afirmând printre altele: „Crimeea aparţine ruşilor”.
9696 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 425. Bătălia pentru Bahmut continuă susţinut / Putin îl aruncă în luptă şi pe cecenul Kadîrov / Rusia trece la mobilizare şi caută „bărbaţi adevăraţi” / În Herson, populaţia locală este obligată să accepte paşapoarte ruseşti până pe 1 iunie / Zi tensionată la ONU: Lavrov este la New York / China bate în retragere

Kadîrov, faţă în faţă cu şeful său, Putin

 

UPDATE 21:14 - Primar: Concentraţii mari de trupe ruseşti lângă Melitopolul ocupat

Există „concentraţii puternice” de trupe ruseşti în apropierea oraşului Melitopol ocupat din regiunea Zaporijia, a declarat primarul oraşului Ivan Fedorov la televiziunea naţională ucraineană pe 24 aprilie.

UPDATE 20:27 - Zelensky se întâlneşte cu prim-ministrul estoniei în regiunea Jytomyr

Preşedintele Volodymyr Zelensky s-a întâlnit cu prim-ministrul estonian Kaja Kallas în regiunea Jhytomyr pe 24 aprilie, a informat biroul preşedintelui pe 24 aprilie.

UPDATE 19:49 - Lavrov atacă Occidentul în discursul Consiliului de Securitate al ONU de la New York

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut, în timpul discursului său în faţa Consiliului de Securitate al ONU din 24 aprilie, că Naţiunile Unite şi carta sa reprezintă „o ameninţare la adresa ambiţiilor globale ale SUA”.

UPDATE 18:30 - Comandantul grupării Wagner care a mărturisit crimele de război, ameninţat în Rusia

Fostul comandant al grupării Wagner, Azamat Uldarov, care a mărturisit public că a comis crime de război în Ucraina, a fost reţinut în regiunea Saratov., a informat presa independentă rusă Meduza pe 24 aprilie.

UPDATE  17:52 - Legislatorul ungar spune că Ucraina ar trebui să obţină „aprobarea” Rusiei pentru a adera la NATO 

Parlamentarul maghiar Dóra Dúró a declarat într-un interviu publicat de ziarul rus Izvestiya pe 24 aprilie că aderarea Ucrainei la NATO este „doar dacă Rusia aprobă acest lucru sub forma unui acord specific”.

 

UPDATE 16:00 - Rusia trece în defensivă 

Rusia a trecut la poziţii defensive în toate zonele sale de luptă, cu excepţia lui Bakhmut, susţine şeful de informaţii ucrainene Kyrylo Budanov.

Într-un interviu acordat RBC Ucraina , el a spus: „Au trecut complet la apărare peste tot. Singurele locuri de pe linia frontului în care mai sunt în poziţia de atac sunt în oraşul Bakhmut,  oraşul Avdiivka din nord şi mai desfăşoară lupte în oraşul Marinka. Atât în ​​Avdiivka, cât şi în Marinka, tacticile sunt identice cu cele din Bakhmut - doar o încercare de a şterge aşezarea de pe faţa pământului. Şi pe fundalul lipsei de succes,  ei se confruntă cu problema că până şi societatea lor „înşelată” trebuie să vadă ceva, un fel de victorie. Acesta este singurul loc unde au cel puţin succes”. 

Budanov a spus că sunt puţine şanse ca Vuhledar din regiunea Donbas, care a fost locul unei bătălii de lungă durată cu tancuri, să fie capturat. El a adăugat că nu crede că ruşii plănuiesc să intensifice sau să lanseze operaţiuni ofensive în prima linie, trasmite The Guardian

 

UPDATE 15:00 Moscova: 60 de mercenari ai Legiunii georgiene, ucişi lângă Bahmut

Armata rusă a lansat un atac asupra unui centru militar de mercenari străini la sud-vest de Bahmut, Donbass, ucigând 60 de membri ai Legiunii georgiane şi rănind grav alţi 20, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile ruse, precizând că atacul a fost efectuat pe 21 aprilie cu rachete Iskander, în oraşul Konstantinovka, ca răzbunare. Mercenarii ucişi, potrivit aceleiaşi surse, au fost consideraţi responsabili pentru torturarea şi uciderea soldaţilor ruşi în regiunea Kiev, în martie 2022.

UPDATE 14:00 Medvedev: opriţi acordul cu privire la grâu, dacă G7 blochează importurile ruseşti

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ameninţat că va pune capăt acordului intermediat de ONU care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, dacă G7 va decide să oprească aproape toate exporturile către Rusia. The Guardian o raportează, citând o postare pe Telegram a lui Medvedev însuşi.

UPDATE 13:30 Faz: 50 de spioni ruşi expulzaţi din Berlin

Aproximativ 50 de spioni ruşi deghizaţi în diplomaţi au fost expulzaţi din Germania. Acest lucru a fost dezvăluit de Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz), care a aflat ştirea din cercurile guvernamentale. Expulzarea, explică Faz, este reacţia Berlinului la spionajul rus activ în Germania. Sâmbătă, o aeronavă rusă Ilyushin II 96-300 de la Moscova a aterizat la Berlin cu permisiunea specială pentru a ridica lucrători ai serviciilor secrete deghizaţi în diplomaţi. Aeronava s-a întors în capitala Rusiei în cursul după-amiezii.

UPDATE 11:20 Peskov: fiul meu a participat la operaţiunea specială

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că fiul său cel mare a participat la ceea ce el a numit o „operaţie militară specială” în Ucraina. Explicând că nu a vrut să dea detalii, deoarece furnizarea acestora nu intră în rolul său instituţional, Peskov a spus că fiul său, Nikolai, „a servit în forţele armate, şi-a îndeplinit datoria constituţională. Este un adult şi a luat această decizie”. Mai devreme, fondatorul grupului Wagner, Prigojin, a dezvăluit că fiul lui Peskov a servit în grup ca artilerist. Potrivit lui Prigojin, fiul lui Peskov a lucrat „de la început până la sfârşit, dând dovadă de curaj şi eroism”.

UPDATE 13:00 Ţările baltice convoacă ambasadorii chinezi

Lituania, Letonia şi Estonia au convocat astăzi ambasadorii chinezi acreditaţi pe lângă guvernele lor, după sentinţele trimisului Beijingului la Paris, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor ţări sovietice. Acest lucru a fost confirmat de ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, în marja Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg. „Vom cere lămuriri, pentru a afla dacă poziţia Chinei s-a schimbat cu privire la independenţă şi pentru a le reamintim că nu suntem ţări post-sovietice, ci ţări care au fost ocupate ilegal de Uniunea Sovietică”, a explicat el.

UPDATE 12:00 China: Respectăm suveranitatea fostelor republici sovietice

China respectă „starea de suveranitate a fostelor republici sovietice”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Mao Ning. Precizarea a venit după furtuna pornită de ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor ţări sovietice, inclusiv a Ucrainei, într-un interviu acordat vineri la o televiziune franceză.

UPDATE 11:00 O dronă ucraineană încărcată cu explozibili s-a prăbuşit lângă Moscova

O dronă care transporta 17 kilograme de explozibil s-a prăbuşit în suburbiile Moscovei, a informat postul rusesc Telegram Baza, potrivit agenţiei de presă Tass. Drona a fost găsită de o femeie rezidentă într-o zonă împădurită de lângă Noginsk, în după-amiaza zilei de 23 aprilie. Femeia a spus poliţiştilor că a găsit o dronă mare la 300 de metri de casa ei. Drona prăbuşită era un UJ-22 Airborn de fabricaţie ucraineană, lungă de 3,5 metri. 

În interiorul dronei au fost găsite aproximativ 17 kilograme de explozibili. Se suspectează că drona era încărcată cu încărcături C4. 

UPDATE 10:30 60 de atacuri ruseşti în direcţiile Bahmut, Avdiivka şi Marinka

Manevrele ofensive ale trupelor ruse continuă în direcţiile Bahmut, Avdiivka şi Maryinka - în regiunea Doneţk (est) - unde aproape 60 de atacuri au fost respinse ieri: Statul Major al Armatei Ucrainene a anunţat-o în actualizarea zilnică a conflictului, după cum a raportat Ukrinform. 

UPDATE 10:00 Medvedev: Polonia, ostilă la infinit Rusiei

„Polonia este o entitate infinit ostilă Federaţiei Ruse”, a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, afirmând că „Polonia nu poate concura cu Rusia şi nu va concura niciodată”.

UPDATE 09:40 Serviciile britanice: Moscova accelerează „rusificarea” cu paşapoarte

Rusia foloseşte paşapoartele ca instrument pentru „rusificarea” zonelor ocupate, aşa cum a făcut în Doneţk şi în Lugansk înainte de invazia din februarie 2022, scrie Ministerul Apărării britanic în actualizarea zilnică a informaţiilor. Autorităţile din zonele ocupate ale Ucrainei forţează aproape sigur populaţia să accepte paşapoartele ruseşti, comentează raportul postat pe Twitter.

Experţii londonezi atrag atenţia că locuitorii din Herson au fost avertizaţi: dacă nu acceptă un paşaport rusesc până la 1 iunie, ei vor fi „deportaţi”, iar bunurile lor vor fi confiscate. Moscova, concluzionează raportul, „accelerează probabil integrarea zonelor ocupate ale Ucrainei în birocraţia Federaţiei, pentru a ajuta la portretizarea invaziei ca un succes, mai ales în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024”.

UPDATE 09:30 Lavrov la New York, mâine va prezida Consiliul de Securitate al ONU

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit la New York, unde va prezida mâine o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova a dat vestea pe canalul său Telegram.

UPDATE 09:20 Noul atac rusesc asupra Nikopolului

Forţele ruse au atacat din nou oraşul Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk (sud-est) în timpul nopţii, fără a provoca răni sau victime, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Serghei Lisak, pe Telegram, relatează Ukrinform. „Au lovit oraşul cu artilerie grea. Niciun om nu a fost rănit de bombardamente”, a scris Lisak. Ieri după-amiază, trupele ruse au atacat cu drone oraşul Nikopol, rănind trei persoane.

UPDATE 09:00 Ruşii, atacaţi la Sevastopol

UPDATE 08:20 ISW: Forţele ucrainene au sărit râul Nipro în Herson

Unii bărbaţi din forţele ucrainene ar fi sărit râul Nipro, în Herson. Acest lucru este susţinut de Institutul pentru Studiul Războiului, care analizează dinamica războiului aflat în desfăşurare în Ucraina. 

UPDATE 07:30 Zaporojie, explozii în noapte

La Zaporojie s-au auzit explozii în noaptea de 24 aprilie. Acest lucru a fost raportat de postul public ucrainean Suspilne, potrivit The Kyiv Independent. Conform ştirilor, o alarmă de raid aerian s-a declanşat în jurul orei 2.40. Pe 20 aprilie, forţele ruse au atacat teritoriul Zaporojie, lovind satul Mala Tokmachka şi ucigând o familie. Un bărbat de 54 de ani şi o femeie de 65 de ani au fost ucişi în timp ce stăteau în curtea lor.

UPDATE 07:00 Moscova: „Avanzăm spre Bahmut” vs Kiev: „Rezistăm”

Bătălia pentru cucerirea oraşului Bahmut continuă fără încetare. Surse de la Moscova au susţinut că există un „progres semnificativ” în ultimele 48 de ore, în timp ce Kievul răspunde: „Rezistăm”. Potrivit presei ucrainene, unităţi ale forţelor de elită de la Kiev sunt active în oraşul Doneţk. Obiectivul ar fi blocarea a cât mai multor trupe moscovite, pentru a le deturna de pe fronturile contraofensivei. 

UPDATE 06:00 Zi tensionată la ONU, cu Rusia în prim-plan

UPDATE 00:30 Kadîrov: Trupele cecene în zona de operaţiuni speciale din Ucraina

„Soldaţii regimentului 94 operaţional al Gărzii Ruse au mers în zona de operaţiuni speciale”, a declarat şeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

UPDATE 00:00 Moscova: vize refuzate reporterilor ruşi care merg cu Lavrov la ONU

Jurnaliştii ruşi care îl însoţesc pe ministrul de externe Serghei Lavrov nu au obţinut vize pentru a intra în Statele Unite, pentru a acoperi şedinţa Consiliului de Securitate al ONU care va fi prezidată de Moscova. Purtătorul de cuvânt Maria Zaharova a denunţat acest lucru, după cum a relatat Tass. „Au mai rămas 40 de minute până să plece. Jurnaliştii nu au vize. Ambasada SUA a răspuns că „se lucrează la asta”. Este o manipulare clară a libertăţii de exprimare şi o încălcare a drepturilor jurnaliştilor”, a adăugat el.

UPDATE 00:00 Ambasadorul Chinei în Franţa: „Ţările din fosta Uniune Sovietică nu sunt state suverane”. Mânia ţărilor baltice: „Cuvinte inacceptabile”

Miniştrii de externe ai Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, în comunicate separate, au considerat inacceptabile declaraţiile lui Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franţa. Shaye, într-un interviu recent acordat canalului francez de ştiri LCI. Asiaticul a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor republici sovietice, inclusiv a celor trei ţări baltice.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a postat pe Twitter că „dacă cineva încă se întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a „intermedia pacea în Ucraina”, iată un ambasador chinez care susţine că Crimeea este rusă şi că graniţele ţărilor noastre nu au nicio lege legală. bază”. Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a spus că comentariile ambasadorului chinez sunt „false şi o interpretare greşită a istoriei”, în timp ce ministrul de externe leton Edgar Rinkevics a afirmat că declaraţiile sunt „complet inacceptabile”.

UPDATE 00:00 UE: de la începutul războiului din Ucraina, atacurile hackerilor au crescut cu 140%

„De la începutul războiului dorit de Vladimir Putin în Ucraina, atacurile cibernetice” împotriva Uniunii Europene „au crescut cu 140%”. Aşa a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, în cadrul emisiunii Questions Politiques a postului France Inter. Preşedintele rus „se teme de proiectul european şi face totul pentru a diviza Europa şi a o slăbi”, a subliniat comisarul.

UPDATE 00:00 Moscova caută voluntari, „apel la bărbaţi adevăraţi”. Maxi-campanie de recrutare

Guvernul rus face apel la „bărbaţi adevăraţi” să găsească forţe noi pe care să le trimită în Ucraina. Noua campanie de recrutare a Ministerului Apărării de la Moscova a fost lansată în mare măsură, pe reţelele de socializare, la televiziune şi prin panouri publicitare. Scopul, potrivit informaţiilor de securitate britanice, este de a recruta 400.000 de voluntari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici