Războiul din Ucraina, ziua 469. Rusia distruge barajul Kakhovka şi produce un dezastru ecologic / Armata ucraineană a doborât un avion Su-25 / Avioanele F-16 urmează să sosească în Ucraina / Trupele ucrainene avansează în Bahmut

  • Distrugerea hidrocentralei Kahovka a declanşat un dezastru umanitar şi de mediu în regiunile sudice ale Ucrainei.
  • Liderii lumii denunţă ruperea barajului Kakhovka drept crimă de război.
  • Zelenski: Ucraina va primi un „număr semnificativ” de avioane de luptă F-16.
8388 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 469. Rusia distruge barajul Kakhovka şi produce un dezastru ecologic /  Armata ucraineană a doborât un avion Su-25 / Avioanele F-16 urmează să sosească în Ucraina / Trupele ucrainene avansează în Bahmut

 

UPDATE 17:00 - Ucraina nu a lansat încă  contraofensiva 

Ucraina nu a lansat încă o contraofensivă planificată pentru a recâştiga teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial de securitate.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că contraofensiva a început deja 

„Toate acestea nu sunt adevărate. Când vor începe toate acestea, va fi decis de armata noastră”, a declarat Danilov pentru Reuters într-un interviu. „Când începem contraofensiva, toată lumea va şti despre asta, o va vedea”.

Danilov a spus că oficialii ruşi au confundat avansurile locale ucrainene în unele zone din prima linie cu începerea operaţiunii mai mari.

 

UPDATE 16:00 - Distrugerea barajului Kakhovka din Ucraina a fost o încălcare a dreptului internaţional 

Printre ajutoarele trimise Ucrainei pentru cei afectaţi de distrugere s-au numărat generatoare şi corturi, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului german de Externe la o conferinţă de presă regulată.

Acesta vine în momentul în care guvernul britanic a declarat că ajutorul umanitar pentru Ucraina va fi redirecţionat către zona afectată de distrugerea barajului Kakhovka.

Un purtător de cuvânt de la 10 Downing Street a declarat că guvernul britanic va continua să analizeze ce sprijin are nevoie ţara şi să ofere ajutor suplimentar dacă va putea. 

UPDATE 15:30 - Ministerul rus al Apărării acuză

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că „sabotorii ucraineni” au aruncat în aer o secţiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa, care transportă îngrăşăminte din Rusia către Ucraina, în regiunea Harkov. 

Ministerul a mai susţinut că forţele ucrainene au organizat o serie de ofensive fără succes lângă Bakhmut, oraşul din estul Ucrainei care a căzut în faţa forţelor ruse în mai, după o luptă de luni de zile.

Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la acuzaţiile din Ucraina, a informat Reuters.

 

UPDATE 15:00 Şoigu ordonă unui contractor militar să accelereze livrările

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat contractorului militar Almaz-Antey să accelereze noile facilităţi de producţie pentru fabricarea sistemelor de apărare aeriană.

"Produsele fabricate de corporaţia Almaz-Antey sunt solicitate şi prezintă o eficienţă ridicată în zona operaţiunilor militare speciale", a declarat Şoigu cu ocazia unei vizite la una dintre fabricile companiei.

Almaz-Antey produce sisteme de rachete de apărare aeriană precum S-300 şi S-400, care sunt folosite pentru a doborî avioane şi rachete balistice şi de croazieră.

UPDATE 14:00 Trupele ucrainene avansează 1.100 de metri în Bahmut

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele au avansat de la 200 la 1.100 de metri pe unele părţi ale frontului din jurul Bahmut în ultimele 24 de ore.

Pe Telegram, Maliar a declarat: "În direcţia Bahmut, trupele noastre au trecut de la apărare la ofensivă. În ultima zi, am avansat de la 200 la 1.100 de metri în diferite secţiuni din direcţia Bahmut".

Ministrul a adăugat că forţele Wagner rămân încă în unele locuri din spate, iar armata rusă "desfăşoară ostilităţi".

UPDATE 13:00 Jumătate de milion de hectare ar putea deveni "deşerturi"

Ministerul ucrainean al Agriculturii susţine că explozia barajului Nova Kakhovka ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare în "deşerturi".

"Câmpurile din sudul Ucrainei s-ar putea transforma în deşerturi anul viitor", a declarat ministerul agriculturii.

UPDATE 12:00 Atacurile ruseşti din regiunea Doneţk au ucis două persoane în ultimele 24 de ore

Două persoane au fost ucise de atacurile ruseşti în regiunea Doneţk în ultimele 24 de ore, a anunţat guvernatorul Pavlo Kyrylenko.

Potrivit lui Kyrylenko, o persoană a fost ucisă în satul Torske.

O altă persoană a fost ucisă în satul Pivnichne. De asemenea, cinci clădiri au fost avariate.

UPDATE 11:00 Ucraina doboară încă un avion rusesc Su-25

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, miercuri, că un alt avion rusesc Su-25 a fost doborât în ultimele 24 de ore.

Avionul Su-25 este menit să asigure sprijin aerian apropiat pentru trupele ruseşti de la sol.

Statul Major General nu a precizat unde au doborât forţele ucrainene avionul din epoca sovietică, spre deosebire de actualizarea sa din 7 aprilie, când a anunţat că un Su-25 a fost doborât în apropiere de Maryinka, în regiunea Doneţk.

De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, forţele ucrainene au reuşit să doboare 314 avioane ruseşti, alături de 299 de elicoptere, potrivit Statului Major General.

UPDATE 10:00 Procurorii: 63 de jurnalişti din 14 ţări ucişi de la începutul războiului

Biroul Procurorului General a raportat că 63 de jurnalişti din 14 ţări, inclusiv Ucraina, au fost ucişi la începutul invaziei totale a Rusiei, din 24 februarie 2022.

Ucraina a sărbătorit Ziua Jurnalistului pe 6 iunie.

Potrivit procurorilor, doar trei persoane au fost puse sub acuzare în urma investigaţiilor privind crimele de război comise împotriva jurnaliştilor în timpul războiului din Ucraina. O persoană a fost deja condamnată la nouă ani de închisoare.

UPDATE 08:00 Rusia a pierdut 212.030 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 212.030 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale din februarie 2022, cu un număr estimat de 880 de victime în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.873 de tancuri, 7.560 de vehicule blindate de luptă, 6.349 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.640 de sisteme de artilerie, 594 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 352 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 299 de elicoptere, 3.219 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 07:00 Reprezentantul Ucrainei la ONU îndeamnă organizaţiile internaţionale să ajute după spargerea barajului Kakhovka.

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a cerut comunităţii internaţionale să condamne distrugerea barajului Kakhovka de către Rusia la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Kyslytsya a cerut în numele ţării sale ajutoare pentru a contracara efectele devastatoare ale acestui dezastru

UPDATE 04:00 Guvernul ucrainean va aloca 40,6 milioane de dolari pentru noi conducte de apă.

Guvernul Ucrainei va aloca 1,5 miliarde de hrivine echivalentul a 40,6 milioane de dolari pentru construirea de noi conducte de apă după spargerea barajului Kakhovka, a anunţat prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE 03:00 Zelenski: Ucraina a recuperat 2.500 de prizonieri de la începutul invaziei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensţi a declarat, la o conferinţă de presă, că de la începutul invaziei ruse pe scară largă, Ucraina a adus înapoi aproximativ 2.500 de prizonieri de război, inclusiv 370 de civili.

UPDATE 02:00 Directorul AIEA interesat de situaţia de la Zaporojie după distrugerea barajului Kakhovka

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va demara verificări la centrala Zaporojie după distrugerea barajului Kakhovka.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a furniza energie condensatoarelor sale din turbine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici