Războiul din Ucraina, ziua 152. Reluarea exporturilor cu cereale încetinită de bombardarea portului Odesa / Preşedintele ucrainean Zelenski acuză Moscova de barbarism şi demite încă un şef din serviciile de securitate / Rusia are pierderi de 39.700 de militari, zice Kievul

  • Ucraina a continuat eforturile de a reporni exporturile de cereale în cadrul unui acord care vizează atenuarea penuriei globale de alimente
  • Bombardarea portului Odesa încetineşte reluarea oricăror negocieri
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski refuză continuarea discuţiilor cu delegaţia rusă, pentru că o consideră de neîncredere
5859 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 152. Reluarea exporturilor cu cereale încetinită de bombardarea portului Odesa / Preşedintele ucrainean Zelenski acuză Moscova de barbarism şi demite încă un şef din serviciile de securitate / Rusia are pierderi de 39.700 de militari, zice Kievul

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Se reiau exporturile de grâne ucrainene pe Marea Neagră

UPDATE 20:30 Zelenski: nu noi blocăm exporturile de cereale, ci Rusia

„Cu siguranţă vom începe să exportăm pentru a demonstra încă o dată lumii întregi că nu Ucraina este cea care blochează exporturile, în timp ce în ceea ce priveşte securitatea, asta depinde de partenerii noştri”, a declarat preşedintele ucrainean, la conferinţa de presă cu preşedintele Guatemala, Alejandro Giammatea, la Kiev.

Zelenski a subliniat apoi că Rusia nu respectă acordurile, făcând referire la atacul asupra portului Odesa a doua zi după semnarea acordului de la Istanbul. „Din Ucraina totul este gata de export”, a adăugat el.

UPDATE 19:00 Berlin: Niciun motiv tehnic pentru a reduce aprovizionarea de gaz

Nu există „un motiv tehnic” care să justifice reducerea cantităţii de gaz furnizată de Rusia prin gazoductul NordStream 1, a subliniat  Ministerul Federal German al Economiei şi Energiei. Potrivit Dpa, se pare că turbina reparată în Canada se află acum la Köln, deoarece Rusia nu a acordat permisiunea pentru transportul acesteia. Gazprom a contestat astăzi documentaţia transmisă, necesară pentru primirea şi reinstalarea turbinei.

UPDATE 18:00 Moscova: Kievul vrea să detoneze agenţi toxici în Sloviansk

Kievul a planificat „o detonare într-o fabrică de petrol din Slovyansk prin explozia de containere cu hexan toxic”, a declarat şeful Centrului Naţional pentru Controlul Apărării al Rusiei, generalul colonel Mihail Mizinţev, relatează Ria Novosti. Potrivit lui Mizinţev, după explozie s-ar putea forma un nor toxic, care se va extinde pe mai bine de 10 kilometri şi va acoperi toate zonele rezidenţiale ale oraşului şi ale satelor învecinate.

UPDATE 17:40 Gazprom: debitul de gaz prin Nord Stream 1 ar putea scădea la 20%

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că nu a obţinut încă de la Siemens Energy documentaţia necesară pentru returnarea turbinei de la gazoductul Nord Stream 1, se arată notă privind transferul pe teritoriul Rusiei a turbinei Siemens pentru reparaţie în Canada. Rezultatul, explică Gazprom, este că fluxul de gaz prin Nord Stream 1 riscă să scadă la 20% din capacitate.

UPDATE 17:10 Un presupus colaborator rus a fost arestat la Kiev

Serviciile de securitate ucrainene au arestat la Kiev un presupus colaborator rus. Bărbatul, în vârstă de 41 de ani, scrie The Kiev Independent, ar fi fotografiat locurile în care au fost dislocate trupe ucrainene începând din aprilie. El este acuzat că a transmis informaţii Rusiei.

UPDATE 17:00 Explozie la Berdiansk, lângă uzina Pivdenhidromaş

În Berdiansk, un oraş-port din sud-estul Ucrainei ocupat temporar de trupele ruse, s-a auzit o explozie în apropierea fabricii Pivdenhidromaş, raportează serviciul de presă al consiliului oraşului Berdiansk, într-o postare pe Telegram, preluat de Ukrinform, amintind că forţele ruse au confiscat uzina la începutul lunii martie 2022, alungând toţi angajaţii şi agenţii de securitate.

UPDATE 16:00 Kievul a primit primele 3 Panzer Gepard de la Berlin

Ucraina a primit primele 3 tancuri de tip Gepard trimise din Germania, a anunţat guvernul de la Kiev, potrivit mass-media germane, printre care şi postul de televiziune Ntv.

UPDATE 15:40 Zelenski îl concediază pe secretarul adjunct al Consiliului de Securitate şi Apărare

Printr-un decret, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe oficialul Ruslan Demcenko din funcţia de prim-adjunct al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE 15:30 Kasparov: Putin va declara victoria până pe 7 octombrie

UPDATE 15:00 Kiev: 39.700 de soldaţi ruşi ucişi, 1730 de tancuri distruse

Pierderile din rândurile ruse de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie s-ar ridica la 39.700. Despre acest lucru a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti sunt de aproximativ 39.700 de oameni, 1.730 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 876 de sisteme de artilerie, 257 de lansatoare de rachete multiple, 116 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate cu întârziere din cauza luptelor intense, forţele ruse au pierdut şi 222 de avioane, 188 de elicoptere, 2832 de maşini, 15 unităţi navale şi 719 drone.

UPDATE 14:25 Ucrainenii susţin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson

Oficialii ucraineni spun că sunt încrezători în progresele înregistrate pe câmpul de luptă din regiunea sudică Herson, pe măsură ce loviturile împotriva posturilor de comandă ruseşti şi a depozitelor de muniţie diminuează capacităţile defensive ale ruşilor, potrivit CNN.
 
Serhii Khlan, un consilier al şefului administraţiei din Herson, a declarat că zilele trecute forţele ucrainene au efectuat „operaţiuni strategice de mare succes, deoarece au fost lovite poduri care au ajutat la aprovizionarea cu muniţie şi echipamente a reţelei inamice".
 
„A fost un punct de cotitură în lupta noastră pentru Kherson", a spus el.
 
Khlan a mai declarat că succesul s-a datorat coordonării mişcării de rezistenţă din teritoriile ocupate cu forţele ucrainene. 
 

UPDATE 12:00 Armata privată a lui Putin face înrolări

 
Institutul pentru Studierea Războiului din SUA susţine că Rusia apelează la companii militare private pentru a susţine eforturile de recrutare care să genereze puterea de luptă de care Putin are nevoie pentru a continua „operaţia militară specială” din Ucraina. 
 

UPDATE 04:21 Zelenski: Ruşii se aşteaptă la înfrângere

Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski susţine că armata rusă este conştientă că va fi învinsă pe câmpul de luptă de către ucraineni.

UPDATE 01:16 Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă, se teme de o posibilă invazie militară rusă 

Republica Moldova se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei, întrucât operaţiunile militare ruse par să se extindă spre sud-vestul Ucrainei, apropiindu-se de regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruse.

Rezumatul zilei

  • Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt până la nouă luni dacă porturile sale nu ar fi blocate
  • Papa Francisc va vizita Ucraina în speranţa că va pune capăt războiului
  • Noi bombardamente ruseşti lovesc zona de nord a ţării, conform ultimului raport al armatei ucrainene
  • Artileria ucraineană a doborât trei rachete de croazieră ruseşti Kalibr care vizau regiunea de vest Hmelnytskiy

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici