Războiul din Ucraina, ziua 315. Rusia a reluat operaţiunile ofensive. Ucrainenii au doborât un număr record de drone. Alerte aeriene raportate în Nikolaiv şi Kiev. Rusia desfăşoară noi unităţi militare în partea de nord a Crimeei ocupate

  • Artileria ucraineană a doborât aproximativ 500 de drone lansate de Rusia
  • După atacul ucrainean în care au murit peste 80 de militari ruşi, Kremlinul atenţionează că vor exista repercursiuni clare şi imediate
  • Ruşii continuă seria bombardamentelor, drept răspuns la atacul ucrainean
22528 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 315. Rusia a reluat operaţiunile ofensive. Ucrainenii au doborât un număr record de drone. Alerte aeriene raportate în Nikolaiv şi Kiev. Rusia desfăşoară noi unităţi militare în partea de nord a Crimeei ocupate

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Oficial: Statele Unite vor anunţa "în curând" un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pe 4 ianuarie că Washingtonul va anunţa în curând un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

Potrivit lui Kirby, noul ajutor ar putea include ajutoare suplimentare HIMARS, a căror furnizare a fost un factor de schimbare în lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti.

"Ajutorul militar a inclus HIMARS în trecut şi ar putea foarte bine să includă mai multe HIMARS în viitor", a declarat Kirby.

UPDATE 20:30 Franţa va furniza Ucrainei tancuri uşoare

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a anunţat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zekenski, că Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare, afirmă surse de la Palatul Elysée, citat de cotidianul Le Monde.

Emmanuel Macron a discutat, miercuri, aproximativ o oră cu Volodimir Zelenski despre asistenţa militară oferită de Paris Kievului în contextul invaziei militare ruse.

"Preşedintele vrea să suplimenteze această asistenţă prin aprobarea furnizării de tancuri de luptă uşoare, de tip AMX-10 RC", a declarat un oficial de la Preşedinţia Franţei, sub protecţia anonimatului.

UPDATE 19:30 Baerbock susţine că Occidentul este puternic, dar admite că Rusia nu va opri războiul

"Suntem mai puternici decât războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin. Uniunea Europeană este asigurarea noastră de viaţă, acest lucru este pozitiv anul acesta. Mii de oamenii şi-au deschis uşile pentru refugiaţi, este o solidaritate pe care nu am mai văzut-o până acum", a declarat Annalena Baerbock într-un interviu acordat publicaţiei Table Berlin, potrivit site-ului Web.de.

Întrebată despre perspectivele de pace în Ucraina, în contextul în care aliaţii occidentali argumentează că aprovizionarea cu armament a armatei ucrainene va slăbi Rusia şi va facilita negocierile pentru oprirea războiului, Baerbock a declarat că nu crede că Vladimir Putin va opri invazia militară.

UPDATE 17:20 Ucraina are un nou erou care bagă spaima în soldaţii ruşi: Căpitanul HIMARS

Ucraina profită de cea mai mortală lovitură împotriva soldaţilor ruşi de până acum în război pentru a avertiza inamicul că nu este în siguranţă în bazele din spatele liniilor de front

UPDATE 16:00 Iohannis şi Zelenki au vorbit la telefon

România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică avută miercuri.

"Împreună cu Klaus Iohannis, am convenit asupra unor măsuri pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Ucraina şi România, în primul rând în sectorul apărării. Am mulţumit României pentru solidaritatea şi sprijinul acordat în lupta împotriva agresiunii ruseşti. Am discutat despre #PeaceFormula şi chestiuni de pe agenda bilaterală", a scris Zelenski pe Twitter.

UPDATE 15:00: Rusia desfăşoară noi unităţi militare în partea de nord a Crimeei ocupate, a declarat Andrii Cherniak, un reprezentant al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit unui raport publicat pe site-ul The Kyiv Independent.

De asemenea, se pare că Rusia fortifică această zonă şi părţi din regiunea Herson, adaugă raportul.

UPDATE 14:00 Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că Uniunea Europeană a încercat totul pentru a opri războiul din Ucraina, dar că preşedintele rus Vladimir Putin nu are altceva în minte decât să distrugă ţara vecină.

Vorbind la o conferinţă în capitala Portugaliei, Lisabona, Baerbock a declarat că poziţia lui Putin este motivul pentru care este "important să se continue livrarea de arme pentru ca Ucraina să se poată apăra şi să protejeze vieţile oamenilor".

UPDATE 13:00 Oleksandr Syenkevych, primarul din Nikolaiv, a postat pe Telegram pentru a spune că alerta aeriană s-a încheiat.

UPDATE 12:00 Într-un mesaj postat pe Facebook, marina ucraineană a afirmat că Rusia are trei nave pregătite de luptă în acţiune în Marea Neagră şi că aceasta continuă să "încalce Convenţia internaţională pentru protecţia vieţii umane pe mare din 1974 (Solas), dezactivând sistemele de identificare automată de pe navele civile din Marea Azov".

UPDATE 11:00 Alerte aeriene raportate în Nikolaiv şi Kiev

Vitaliy Kim, guvernatorul oraşului Nikolaiv, a postat pe Telegram pentru a raporta că există o alertă aeriană în regiune. În acelaşi timp, Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, a raportat că în Kiev este în vigoare o alertă aeriană.

UPDATE 10:00 Zelenski reiterează avertismentul privind o nouă ofensivă rusă

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a folosit discursul său video de marţi pentru a reitera avertismentele că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă majoră pentru a-şi îmbunătăţi situaţia.

UPDATE 09:00 Maksym Kozytskyi, guvernatorul oraşului Lviv, a publicat pe Telegram actualizarea zilnică a statutului său obişnuit.

El raportează că în cursul nopţii nu au existat alarme aeriene şi că, în prezent, nu se anticipează pene de curent în regiunea sa din vestul Ucrainei.

UPDATE 08:00 Rusia dă vina pe utilizarea telefonului mobil de către soldaţii săi pentru atacul mortal cu rachete

Ministerul rus al Apărării a acuzat miercuri utilizarea ilegală a telefoanelor mobile de către soldaţii săi pentru atacul mortal cu rachete din Ucraina care a ucis 89 de militari, relatează Reuters.

UPDATE 06:30 Bilanţ victime: 89 de militari ruşi au fost ucişi de artileria ucraineană

În total, 89 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa după ce artileria ucraineană le-a bombardat cartierul general din Makiivka.

Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial pierderile suferite. Comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Bachurin, se numără printre cei ucişi. 

UPDATE 04:00 Rusia răneşte un civil ucrainean

Trupele ruse au atacat periferia oraşului Zaporojie, rănind o persoană, a informat Oleksandr Starukh, guvernatorul regional. În urma bombardamentelor ruseşti, un incendiu a izbucnit la blocurile de locuinţe avariate.

UPDATE 03:00 Zelenski: „Rusia îi mobilizează pe cei pe care vrea să-i arunce la moarte, noi mobilizăm lumea civilizată”

În discursul său obişnuit de seară, Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia pregăteşte un nou val de mobilizare. Preşedintele ucrainean este convins că ţara sa va învinge Rusia în luptă.

Rezumatul zilei

  • Mai mulţi oficiali ucraineni sunt suspectaţi de evaziune fiscală după ce i-au ajutat pe exportatori să fenteze taxele în 2022. În total, 186 de milioane de dolari au fost delapidaţi
  • Ucraina îşi propune să aibă o armată contractuală puternică după încheierea războiului Rusia
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a purtat conversaţii telefonice cu prim-miniştrii Canadei, Ţărilor de Jos, Regatului Unit şi Norvegiei, cu scopul de a obţine noi fonduri pentru finanţarea războiului cu Rusia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici